Canons nieuwste PowerShot-camera verrast door een beeldsensor die bijna even groot is als die in Canons reflexcamera's. Is dit Canons antwoord op de systeemcamera?

Canons nieuwste PowerShot-camera verrast door een beeldsensor die bijna even groot is als die in Canons reflexcamera’s. Is dit Canons antwoord op de systeemcamera?

De PowerShot G-reeks van Canon vormt al jaren een referentiepunt voor wie een compacte camera met uitgebreide instelmogelijkheden en prima beeldkwaliteit wenst. De laatste jaren heeft dat soort camera’s er een te duchten concurrent bijgekregen in de gedaante van de compacte systeemcamera. Systeemcamera's zijn niet veel groter dan compactcamera's, maar bieden door hun grotere beeldsensor meer kwaliteit en door hun verwisselbare lenzen meer flexibiliteit.

Als we de PowerShot G1 X bekijken, zou dit wel eens Canons antwoord aan die uitdagers kunnen zijn. De G1 X bevat een beeldsensor die slechts 20 procent kleiner is dan de cropsensor in de EOS-reflexcamera’s, en groter dan die in systeemcamera’s van het MicroFourThirds-systeem.

Door de grote sensor heeft de G1 X een groter gevoeligheidsbereik, tot aan ISO 12.800. In onze test kunnen we tot ISO 3.200 gaan vooraleer de ruis in het beeld storend wordt.

Vaste zoomlens
In tegenstelling tot een systeemcamera heeft de G1 X geen verwisselbare lens maar een vaste zoomlens met een bereik van 28 tot 112 mm in kleinbeeldequivalent. We hebben meteen de neiging om aan de lensring te draaien om in en uit te zoomen, maar dat lukt niet; de zoom wordt elektronisch gestuurd van op de camera.

In groothoekstand is de lens redelijk lichtsterk (f/2.8), maar in telestand laat hij al veel minder licht binnen (f/5.8). In combinatie met de grote sensor biedt de lens je wel de mogelijkheid om de scherptediepte te beperken, zodat je een onderwerp kan afbeelden voor een onscherpe achtergrond, wat met de piepkleine sensor uit de meeste compactcamera’s niet lukt.

Trage autofocus
De G1 X ligt goed in de hand en is gemakkelijk te bedienen. Rechtsboven staat een wieltje waarmee je de gewenste opnamemodus kiest, met daaronder een groter wieltje om belichtingscompensatie in te stellen. De meeste fotografeerinstellingen selecteer je snel via de Functie-toets achter op de camera. Het lcd-scherm is helder en scherp, en doordat het uitklapt kan je de camera ook op ongewone posities vasthouden. Er is ook een piepkleine optische zoeker, maar die geeft geen beeld door de lens. Wij gebruiken de zoeker nauwelijks.

Een minpunt in onze test blijkt de autofocus. Die is trager dan we van de jongste systeemcamera’s gewend zijn. Voor statische onderwerpen is dat geen probleem, maar bewegende onderwerpen vastleggen wordt moeilijk. De AF-tracking blijkt onbetrouwbaar. Jammer, want met zes opeenvolgende opnames met 4,5 frames per seconde heeft de G1 X wel een (bescheiden) potentieel als actiecamera.

De PowerShot G1 X danst op twee benen. Hij biedt een betere beeldkwaliteit dan een compactcamera, maar is daarbij groter en zwaarder dan systeemcamera’s zoals de Panasonic Lumix GF3. De lens is op zich prima, maar kan niet verwisseld worden zodat je zeker moet zijn dat het zoombereik voor jou voldoet. Zelfs dan lijkt de prijs ons hoog voor wat je krijgt.

Prijs: 749 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/16/119176_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/16/119176_2.jpg” caption=”PowerShot G1 X: Canons antwoord op de systeemcamera?||Door de combinatie van lange brandpuntsafstand, groot diafragma en grote beeldsensor kan je de scherptediepte beperken.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.