De compacte systeemcamera van Nikon heeft lang op zich laten wachten. De Japanse camerareus heeft dan ook een heel apart concept ontwikkeld. Voor wie is het Nikon 1-systeem eigenlijk bedoeld?

De compacte systeemcamera van Nikon heeft lang op zich laten wachten. De Japanse camerareus heeft dan ook een heel apart concept ontwikkeld. Voor wie is het Nikon 1-systeem eigenlijk bedoeld?

In vergelijking met reflexcamera’s worden er nog niet zo veel spiegelloze compacte systeemcamera’s verkocht. Maar deze markt groeit wel snel, vooral in de Aziatische landen, terwijl er in compactcamera’s en reflexcamera’s minder groei zit. Het was dan ook maar een kwestie van tijd voor Nikon zich ook in het gewoel zou wagen.

Nikon doet dat met een camera die geen afgeleide is van een bestaand product – zeg maar een spiegelloze DX-camera – maar met een compleet nieuw systeem dat de naam Nikon 1 meekreeg. Nikon 1 wordt de derde volwaardige productlijn van Nikon, naast de Coolpix-compactcamera’s en de reflexcamera’s met F-mount-lensvatting.

Het doelpubliek voor Nikon 1 zijn hobbyfotografen die een klein toestel wensen dat sneller is en een betere beeldkwaliteit levert dan hun huidige compactcamera, maar even eenvoudig in gebruik blijft. Het systeem is dus niet bedoeld om een reflexcamera te vervangen. Op de persvoorstelling merkte een Nikon-medewerker fijntjes op dat alleen merken die zelf geen of nauwelijks reflexcamera’s verkopen, hun compacte systeemcamera als alternatief voor een spiegelreflex voorstellen.

Specificaties
Het Nikon 1-systeem gebruikt een nieuw formaat beeldsensor, dat Nikon ‘CX’ doopte. Met afmetingen van 8,8 bij 13,2 cm is de sensor groter dan die in een compactcamera, maar kleiner dan de APS-C- of MicroFourThirds-beeldsensor in andere systeemcamera’s. Door de kleinere sensor volstaat een kleinere lensdiameter, zodat de lenzen voor het Nikon 1-systeem compacter en lichter kunnen worden.

Het CX-formaat zorgt voor een cropfactor van x2,7 in vergelijking met een full-frame beeldsensor of 35mm-negatief. Dat betekent dat je de brandpuntsafstanden met 2,7 moet vermenigvuldigen om hun equivalent te berekenen. De 10-30mm-kitlens is dus vergelijkbaar met een 28-80mm-zoomlens.

Bij het debuut van de Nikon 1 zijn er vier lenzen: de al genoemde 10-30mm; een 30-110mm telezoom; een 10-100mm met gemotoriseerde zoom, speciaal voor video; en een lichtsterke 10mm f/2.8 pancake-lens. Er komt ook een adapter voor Nikon F-lenzen, en dat opent perspectieven voor wie een groot telebereik zoekt. Een Nikkor 70-300mm werkt op een Nikon 1-camera immers als een 200-800mm superzoom.

De eerste CX-beeldsensor heeft een resolutie van 10 megapixels. Dat lijkt weinig, op een moment dat Sony en Samsung uitpakken met 20 of meer megapixels. Te veel pixels op een kleinere beeldsensor proppen is echter geen goed idee, omdat elke pixel dan minder licht opvangt, waardoor ruis sneller een probleem wordt. Met 10 megapixels zijn afdrukken tot A4-formaat geen probleem, maar wie op groot formaat wil printen, laat de Nikon 1 beter aan zich voorbijgaan.

Snelheidsduivel
De combinatie van een bescheiden aantal pixels en een nieuwe beeldprocessor zorgt er wel voor dat de Nikon 1 supersnel werkt. In normale opnamemodus maakt hij foto’s met maximaal vijf opnames per seconde. Kies je echter voor de elektronische sluiter, dan kan je werken met een snelheid van tien, dertig of zelfs zestig opnames per seconde. De camera houdt die hoge snelheid gedurende ongeveer vijftien opnames vol. Bij de twee hoogste snelheden verlies je wel de autofocus.

Die autofocus is een gloednieuw, hybride systeem. Zoals alle compacte systeemcamera’s gebruikt de Nikon 1 een contrastgebaseerd AF-systeem, dat de scherpstelling bepaalt aan de hand van het beeld dat op de sensor gevormd wordt. Maar Nikon bouwde op de beeldchip ook 73 trefzekere fasegebaseerde AF-sensoren in. Afhankelijk van de scène en de lichtomstandigheden kiest de camera zelf welk AF-systeem gebruikt wordt.

Het Nikon 1-systeem debuteert met twee toestellen. Het ‘instapmodel’ is de J1, die te krijgen is in wit, zwart, zilverkleur, rood en roze. De J1 bevat een ingebouwde flitser. De meer serieuze V1 houdt het op stijlvol zwart, en verruilt de interne flits voor een flitsschoen waarop de apart aan te schaffen SB-N5-flitser of een gps-ontvanger past. Belangrijker is dat de V1 ook een elektronische zoeker bevat.

Bediening
Om de nieuwe doelgroep niet af te schrikken, heeft Nikon de camera's erg eenvoudig gehouden. Een draaiwiel selecteert de gewenste opnamestand. Naast de verwachte Foto en Video zijn dat er twee nieuwe die de snelheid van de Nikon 1 benutten. Met Smart Photo Selector maakt de camera twintig opnames na elkaar. Het selecteert daaruit de vijf 'beste' opnames op basis van criteria zoals of iemand al dan niet met gesloten ogen op de foto staat, en bewaart die op het geheugenkaartje. Dat is een leuke manier om ervoor te zorgen dat je de beste shots hebt van een kind dat de kaars op z'n verjaardagstaart uitblaast, of de swing van je golfpartner.

De opnamestand Motion Snapshot legt een paar seconden video vast, speelt die vertraagd af en einidigt met een foto. Wanneer je dit op de camera of in Nikons meegeleverde software afspeelt, hoor je ook een muziekje. Buiten dat gesloten wereldje heb je echter niets aan zo'n Motion Snapshot, en ik denk niet dat het veel gebruikt zal worden.

In gewone Foto-modus kan je de camera volautomatisch laten werken, of zelf de controle nemen over de sluitertijd of het diafragma. Volledig manueel werken gaat ook, maar is door het gebrek aan knopjes wat omslachtiger. Om zaken als witbalans en gevoeligheid in te stellen, moet je in het overigens erg overzichtelijke menu duiken. Dat maakt de camera minder vlot bruikbaar als je veel zelf wil instellen, maar zoals al gezegd: dat is niet de doelgroep die Nikon voor ogen had.

Maar met die doelgroep in het achterhoofd is het minder begrijpelijk waarom Nikon geen trendy 'digitale filters' inbouwde om je foto's meteen een dramatische look, een cross-processing of een pseudo-fisheye-effect te geven.

Prestaties
Als fotocamera brengt de J1 het er goed van af. De autofocus zorgt ervoor dat je weinig momenten mist, zeker in combinatie met de snelle reeksopnames. Recht uit de camera zijn de kleuren vol en contrastrijk.

In fijne details zoals gras of bladeren boet je door de lagere resolutie wel scherpte in. De sensor heeft ook een wat lager dynamisch bereik, en dat zorgde in onze test af en toe voor uitgebrande luchten.

Ruis is dan weer veel minder een probleem dan we vreesden. Tot aan ISO 800 is er weinig ruis te zien. Bij ISO 1.600 zien we vooral luminantieruis, die zich manifesteert als een typisch peper-en-zoutpatroon op egale vlakken. Bij ISO 3.200 domineert kleurruis in de vorm van rode en groene pixels op donkere oppervlakken.

De conclusie? Nikon levert wat het belooft: een camera die tussen een compactcamera en een reflex inzit, met de voor- en nadelen van die positie. Het is duidelijk een toestel dat zich op de gelegenheidsfotograaf richt, en voor die doelgroep heel wat te bieden heeft. De meer gevorderde fotograaf zal al snel op de grenzen van het systeem botsen.

Hieronder vind je de specificaties.

Specificaties Nikon 1 J1 Nikon 1 V1
Prijs 549 euro (,met 10-30mm) 799 euro (met 10-30mm)
Resolutie 3.871 x 2.592 pixels 3.871 x 2.592 pixels
Sensor CMOS, 8,8 x 13,2 mm CMOS, 8,8 x 13,2 mm
Lensvatting Nikon 1 mount Nikon 1 mount
Cropfactor 2,7x 2,7x
Gevoeligheid Auto; ISO 100-3.200 Auto; ISO 100-3.200
Opnamestand Auto/P/S/A/M Auto/P/S/A/M
Lichtmeting Matrix, centraal, spot Matrix, centraal, spot
Scherpstelling Hybride AF of manueel Hybride AF of manueel
Burstmodus 5, 10, 30 of 60 fps 5, 10, 30 of 60 fps
Geheugen SD Card SD Card
Afmetingen 106 x 61 x 30 mm 113 x 76 x 43,5 mm
Gewicht 275 gram 385 gram

 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118494_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118494_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118494_3.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118494_4.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118494_5.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118494_6.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118494_7.jpg” caption=”De V1 is de compacte systeemcamera van Nikon.||De J1 bevat een interne flitser.||De V1 heeft een elektronische zoeker.||Er zijn al vier lenzen voor het Nikon 1-systeem beschikbaar.||Met een lensadapter kan je ook bestaande Nikkor-objectieven gebruiken.||Met zijn snelle autofocus is de J1 klaar voor snapshots.||Tot aan ISO 1.600 is er nauwelijks ruis te zien op JPEG’s recht uit de camera.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.