Nikon beklemtoont dat het Nikon 1-systeem niet bedoeld is voor professionele fotografen. Maar wat zou een prof van een Nikon 1 vinden? Rob Mitchell probeerde de V1 voor ons uit.

Nikon beklemtoont dat het Nikon 1-systeem niet bedoeld is voor professionele fotografen. Maar wat zou een prof van een Nikon 1 vinden? Rob Mitchell probeerde de V1 voor ons uit.

Als voltijds fotograaf wil ik altijd nieuwe camera’s uitproberen. Nikons nieuwe V1 was geen uitzondering. Ik wou zien wat Nikon kon doen met het concept van een spiegelloze systeemcamera, en nam het toestel mee op een vierdaagse uitstap naar Malta.

De vier opnamefuncties zijn Motion Snapshot, Smart Photo Selector, Camera en Video. De eerste twee daarvan bleef ik vergeten. Ik zag het nut niet in van een Motion Snapshot, en het duurt te lang voor een Smart Photo-opname verwerkt is. Ik ben er zeker van dat sommige gebruikers die functies op prijs zullen stellen, maar ervaren fotografen niet. De videofunctie is vlot bruikbaar; de resultaten zijn scherp en fraai. De high-speed video-stand legt een clip van slechts vijf seconden vast met 400 fps in 640 x 240 pixels. Cool, maar niet erg nuttig. De mogelijkheid om tijdens het filmen foto’s te maken is verrassend goed.

Mooie kleuren
Voor mij gaat het om de fotofunctie. De V1 levert mooie kleuren, contrast en dynamisch bereik, erg levendige en ‘echt’ uitziende foto’s. Dat was met JPEG in de volautomatische modus.

Wil je meer controle, dan moet je met een heel gevoelig wieltje door het menu navigeren om de manuele instellingen te vinden. Ik had liever eenvoudige pijltjestoetsen gezien. Ik verkies diafragmavoorkeuze, maar met de 10-30mm kitlens was de speelruimte voor scherptediepte beperkt. Zonder ingebouwde flitser of standaard flitsschoen was er ook geen sprake van flitsfotografie; voor nachtelijk fotoplezier moet je de optionele flitser aanschaffen.

De autofocus is erg snel, zodat je weinig mist. Het duurt helaas veel te lang voor de camera uit de slaapstand ontwaakt, waardoor ik veel snapshots miste. Het batterijleven was goed voor 500 foto’s en een handvol video’s. Het is gelukkig dezelfde batterij als de D7000, die ook in mijn tas zat.

Conclusie
De sterke punten van de J1 voor mij zijn de sublieme beeldkwaliteit doorheen het hele ISO-bereik, de elektronische zoeker die hem ook in fel zonlicht bruikbaar maakt, en het feit dat hij de batterij van de D7000 deelt. Het is geen tweede camera voor een professioneel fotograaf, maar een leuk toestel om veel plezier mee te hebben. Ik zou er mee willen leven, op voorwaarde dat Nikon nog wat lichtsterke primelenzen maakt.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118508_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118508_2.jpg” caption=”De Nikon 1 V1 levert mooie kleuren recht uit de camera.||Met de 10-30mm kitlens is het moeilijk om de scherptediepte te beperken.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.