De A77 is de meest ambitieuze camera in het Sony Alpha-systeem. Hij pakt uit met een zeer hoge resolutie en bijzonder snelle reeksopnames.

De A77 is de meest ambitieuze camera in het Sony Alpha-systeem. Hij pakt uit met een zeer hoge resolutie en bijzonder snelle reeksopnames.

De Alpha A77 bouwt voort op de technologie van de translucent mirror die Sony in de A55 en DE A33 (getest in Shoot 9) introduceerde. Het kan geen kwaad om eens op te frissen hoe dat systeem werkt.

Net als bij een gewone reflexcamera zit er voor de beeldsensor een spiegel, waarop het licht dat door de lens valt terechtkomt. De spiegel in de A77 laat het grootste deel van het licht echter door, zodat de beeldsensor constant belicht wordt. Daardoor krijg je op het lcd-scherm of in de elektronische zoeker een Live View-beeld van wat er door de lens te zien is.

Een klein deel van het licht wordt door de spiegel afgeleid naar een fasegebaseerde autofocussensor. Omdat de spiegel niet hoeft op te klappen om de sensor te belichten, blijft deze AF-sensor permanent actief – ook tijdens snelle reeksopnames en bij het filmen.

De A55 haalde 10 opnames per seconde bij een resolutie van 16 megapixel. De A77 legt de lat een stuk hoger: in zijn snelste opnamemodus haalt hij 12 opnames per seconde, en dat bij de erg hoge resolutie van 24 megapixel.

Bouw
Ook qua bouw en bedieningsmogelijkheden voelt de A77 professioneler aan. De camerabody is uit een magnesiumlegering vervaardigd en kan tegen een stootje. Dat is geen loze bewering; tijdens onze test viel de A77 van een meter hoog op een betonnen vloer. Op een gehavend draaiwieltje na was er geen zichtbare schade, en de camera werkte nog prima. Geluk gehad!

Aan de bovenkant staat een monochroom statusschermpje. We gebruikten dat niet vaak, omdat alle nuttige info ook op het heldere lcd-scherm en in de elektronische zoeker te zien is. Die zoeker is veel scherper en kleurechter dan zijn voorganger, en is daardoor perfect bruikbaar om aanpassingen aan belichting en witbalans te beoordelen. Het 3 inch grote lcd-scherm op de camerarug klapt uit en kan in verschillende posities geplaatst worden.

De A77 bevat een opklappende flits en een flitsschoen voor opzetflitsers. Last but not least kreeg de A77 ook een ingebouwde gps-ontvanger, die locatiegegevens toevoegt aan de EXIF-data van foto’s en video. Het duurt een paar minuten voor de camera de locatie heeft bepaald. Heb je er geen nood aan, dan kan je de gps via het cameramenu uitschakelen.

Bediening
Links bovenaan vind je een traditioneel draaiwieltje om de opnamemodus te selecteren. Naast de gebruikelijke (Automatisch, Programma, Diafragmavoorkeuze, Sluitertijdvoorkeuze, Manueel) zijn er een paar bijzondere. Sommige daarvan kennen we van de NEX-reeks, zoals Sweep Panorama, waarmee je de A77 verschillende opnames aan elkaar laat plakken tot een panoramische foto.

De eenvoud waarmee dat gebeurt, gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid: hier en daar zijn er kleine foutjes te zien waar foto’s overlappen. Als je de camera graag naar je hand zet, zal je blij zijn met de MR-opnamestand. Die bied je de mogelijkheid om drie combinaties van opnamemodus en instellingen te bewaren.
 

Met de knopjes boven en achter op de A77 kan je de meeste instellingen snel aanpassen. Om door het overzichtelijke menu te navigeren is er een handig joystickje. Via het menu kan je overigens de functie van haast elke knop aanpassen. De A77 is met andere woorden echt een camera die je volledig naar je hand kan zetten.

Snelheid
De A77 biedt drie snelheden voor opeenvolgende opnames. In de normale opnamestanden kies je tussen een ‘lage’ framerate van 3 opnames per seconde of een ‘hoge’ van 8 opnames per seconde. Bij die standen hou je zelf de controle over alle instellingen. In de ‘12fps’-opnamestand wordt het diafragma vastgezet op de grootste opening van je lens (of f/3.5 als je een snellere lens hebt), zodat er voldoende licht op de AF-sensor valt. De camera kiest zelf de sluitertijd en als je dat wilt ook de gevoeligheid.

Bij de twee snelste opnamestanden (8 en 12 fps) is het beeld in de zoeker niet echt ‘live’ meer; je ziet wat er een fractie van een seconde tevoren te zien was. Bij heel snelle beweging maakt dat het soms moeilijk om je onderwerp te blijven volgen.

Na ongeveer vijftien opnames zit het buffergeheugen van de camera vol en is het uit met de pret. Bij de A55 duurde het dan bijna een minuut voor de foto’s naar de geheugenkaart waren weggeschreven en je weer kon fotograferen. Met de snellere UHS-I-geheugenkaartjes duurt dat nu minder lang: na een tiental seconden is de A77 weer klaar voor actie. Een investering in zo’n snel kaartje loont echt wel: met een kaart van de vorige generatie (SD Class 10) was de buffer pas na twintig seconden leeg.

De continu-autofocus doet ook bij deze hoge snelheden zijn werk over het algemeen voortreffelijk zolang het onderwerp in een rechte lijn beweegt. Met onvoorspelbare bewegingen heeft de AF het lastiger en zijn niet alle foto’s uit een reeks scherp.

De 19 AF-punten dekken het centrum van de sensor af en zijn in drie groepen verdeeld. Je kan werken met alle punten actief, één focuspunt, of één groep focuspunten. In onze test hadden we bij sportopnames de meeste treffers wanneer we de centrale groep focuspunten gebruikten.

De hoge opnamesnelheid heeft eigenlijk maar één groot nadeel: je schiet veel te veel foto’s. Na een paar uur testen bleek een geheugenkaartje van 16 gigabyte propvol te staan. Niet verwonderlijk, als één jpeg in hoogste resolutie 15 megabyte weegt.

Beeldkwaliteit
Uiteraard waren we erg benieuwd naar de beeldkwaliteit die Sony uit de nieuwe beeldsensor haalt. Foto’s recht uit de camera maken een frisse en levendige indruk; met name in de middentonen wordt het contrast verhoogd om de kleuren ‘sprekender’ te maken. En de beeldbewerking in de camera slaagt er ook in om ruis aan banden te legen. Tot aan ISO 1.600 is er weinig ruis te merken. Vanaf die gevoeligheid duikt er luminantieruis op, en vanaf ISO 3.200 ook kleurruis.

De ruisonderdrukking gaat echter zichtbaar ten koste van de scherpte. Zelfs bij ISO 640 zijn grassprietjes al minder duidelijk afgetekend dan we zouden verwachten.

Je kan een betere balans tussen scherpte en ruisonderdrukking krijgen door in RAW-formaat te fotograferen en je opnames zelf na te bewerken. Maar is dat iets wat je wilt doen als je op een namiddag honderden beelden schiet?

We blijven achter met gemengde gevoelens. We zijn best onder de indruk van de razendsnelle reeksopnames. De autofocus doet het minder goed bij onvoorspelbaar bewegende onderwerpen, maar door de hoge framerate hou je toch veel blijvers over. De nieuwe beeldsensor kan minder overtuigen. De sterke ruisonderdrukking maakt JPEG-opnames minder scherp, waardoor de camera minder geschikt is voor indoorsporten.

Specificaties Sony Alpha SLT-A77
Prijs: 1.350 euro (body)
Resolutie: 6.000 x 4.000 pixels
Sensor: CMOS, 15,6 x 23,5 mm
Lensvatting: Sony Alpha
Cropfactor: 1,5x
Gevoeligheid: Auto; ISO 50-16.000
Opnamestand: Auto/P/S/A/M; 8 scènes
Lichtmeting: Matrix, centraal, spot
Scherpstelling: 19-punts AF of manueel
Burstmodus: 12 fps
Geheugen: MemoryStick Pro Duo, SD-card
Afmetingen: 143 x 104 x 81 mm
Gewicht: 732 gram
Website: www.sony.be

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/14/118725_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/14/118725_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/14/118725_3.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/14/118725_4.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/14/118725_5.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/14/118725_6.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/14/118725_7.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/14/118725_8.jpg” caption=”De A77 is de meest ambitieuze camera in het Sony Alpha-systeem.||Sony Alpha SLT-A77||De A77 kreeg een statusschermpje aan de bovenzijde.||Op de rug staan heel wat knopjes, zoals de menujoystick en de Movie-knop.||Je kan het lcd-scherm in ongewone posities draaien.||In de 12fps-opnamemodus kiest de A77 het grootste diafragma van je lens – bij deze brandpuntsafstand op de 70-300mm-SSM-zoomlens is dat dus f/5.6. (f/5.6, 1/1000, ISO 400, 180 mm)||Zodra de gevoeligheid de hoogte in gaat, boeten jpegs in aan scherpte. (f/5.6, 1/1.000, ISO 640, 200 mm)||De autofocus (hier met alle focuspunten geactiveerd) verliest bewegende onderwerpen al eens uit het zicht. (f/5.6, 1/500, ISO 160, 300mm)”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.