Samyang werkt al even aan een reeks lichtsterke objectieven met manuele scherpstelling. De nieuwste in het rijtje is de 135mm f/2.0, een korte telelens die geknipt lijkt voor portretten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

Samyang werkt al even aan een reeks lichtsterke objectieven met manuele scherpstelling. De nieuwste in het rijtje is de 135mm f/2.0, een korte telelens die geknipt lijkt voor portretten. 

Het nieuwe objectief is verkrijgbaar met zowat alle courante lensvattingen: Canon EF, Nikon F, Sony A en E, Fujifilm X, Samsung NX, Pentax K en Micro Four Thirds. Uiteraard zul je op een camera met cropsensor een andere beeldhoek krijgen dan op een full-framecamera. Ik test de Nikon-versie op een D800 en D750.

De nieuwkomer voelt degelijk aan. De lens is gebouwd uit hoogwaardig kunststof en metaal, en wordt geleverd met een stevige zonnekap. Kijk je door het voorste lenselement, dan zie je achteraan in de lens het diafragma uit negen lamellen. Aan de achterzijde zit een ring waarmee je het diafragma manueel kunt instellen van f/2 tot f/22. De Nikon-versie bevat elektronische contacten waarmee je het diafragma via de camera kunt instellen; je moet de diafragmaring dan op f/22 zetten.

Advertentie

De scherpstelring draait net iets meer dan 180 graden tussen de dichtste scherpstelafstand (80 centimeter). De ring is gedempt, wat het makkelijker maakt om nauwkeurig scherp te stellen. Dat is essentieel, want op de grootste diafragma's heb je heel weinig scherptediepte. Ik ben blij met de focusbevestiging die Nikon-camera's in de zoeker tonen wanneer je manueel scherpstelt. Bij studiowerk kun je het best live view gebruiken om na te gaan of de scherpte precies ligt waar je ze wil hebben. Voor actiefotografie is de lens alleen bruikbaar als je vooraf op een vast punt kunt scherpstellen: de manuele focus is te traag om snelle actie te volgen.

De overgang van scherpte naar de achtergrond verloopt geleidelijk (f/2, 1/240, ISO 400, 135 mm)

De brandpuntsafstand van 135 mm wordt traditioneel veel gebruikt in portretfotografie, zowel voor close-ups als voor portretten ten voeten uit. Bij de grootste diafragma's levert de lens een heel mooie achtergrondonscherpte met een fraaie overgang tussen scherp en onscherp.

Bij f/2 is de scherpte in het beeldmidden uitstekend; de beeldranden zijn iets minder scherp. Als je het diafragma verkleint naar f/8 is het hele beeld haarscherp, maar dan verlies je een van de troeven van de lens, met name de lichtsterkte en fraaie onscherpe achtergrond. Bij f/2 en f/2,8 vertonen foto's lichte vignettering (donkere hoeken). Die is echter makkelijk te corrigeren in de nabewerking. Een andere troef is de minimale scherpstelafstand van 80 centimeter.

De Samyang 135mm is een prima lens die je zonder problemen op de volle opening van f/2 kunt gebruiken – liefst zelfs, want bij kleine diafragma's boet hij in aan karakter. Je moet dan wel heel nauwkeurig manueel scherpstellen.

Prijs: 529 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/02/145011_jesseweb.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/02/145011_samyangweb.jpg” caption=”De overgang van scherpte naar de onscherpe achtergrond verloopt geleidelijk, wat een indruk van diepte geeft (f/2, 1/240, ISO 400, 135 mm)||”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.