Luminar 4

Luminar 4 is dé tool voor zij die graag hun creativiteit de vrije loop laten en unieke beelden willen maken. Zo gebruik je de Augmented Sky Tool.

Voor deze workshop gaan we aan de slag met Luminar 4 van Skylum. In tegenstelling tot andere fotobewerkingsprogramma’s zet Luminar 4 sterk in op het gebruik van artificiële intelligentie (AI). Dat zorgt voor een unieke ervaring en creëert mogelijkheden om je foto’s naar een hoger niveau te tillen die je elders niet zal tegenkomen.

Onze workshop AI Sky Replacement uit Shoot 79 liet al zien hoe groot de impact van deze functionaliteit kan zijn. Maar Luminar heeft nog veel meer te bieden, want met de lancering van Luminar 4.2 vorige maand zijn daar nog heel wat mogelijkheden bijgekomen. De belangrijkste daarvan is de tool Augmented Sky. In deze workshop kijken we dan ook naar de kracht van deze nieuwigheid. We leggen we je uit hoe je je foto’s beter kan maken door allerhande objecten toe te voegen. Van een maan of vuurwerk tot een luchtballon of giraffe. 

Voor we van start gaan is het nog goed om weten dat Luminar beschikbaar is als een op zichzelf staand programma, maar ook te verkrijgen is als plugin voor Photoshop en Lightroom Classic.

Stap 1: Aan de slag met Luminar 4

Nieuwe gebruikers van Luminar 4 die eerder al andere applicaties geprobeerd hebben, zullen snel gewend zijn aan de interface. Een overzicht van je beelden, die je via het +-teken kan toevoegen, vind je in de Bibliotheek. Zoals altijd raden we aan om vanaf het begin je foto’s netjes in albums en mappen in te delen. Dit bespaart je veel zoekwerk als je collectie groter wordt.

De bewerkingstools bevinden zich logischerwijze in het menu Bewerken. Onder Benodigdheden, dat je in de rechter zijbalk kan vinden, staan de klassieke instellingen zoals contrast, helderheid, verzadiging en dergelijke. Deze worden aangevuld met het menu Professioneel, waar je zaken zoals split toning en geavanceerde contrastinstellingen tegenkomt. Ook andere handige functies, zoals de portretopties, vind je in de zijbalk. Het menu Creatief is waar je aan de slag kan met de AI Augmented Sky tool, of AI Uitgebreide Lucht in het Nederlands.

Stap 2: De juiste foto selecteren

De AI van Luminar 4 is zeer goed in het automatisch selecteren van de lucht in je foto. Maar je kan het jezelf nog makkelijker maken door foto’s te kiezen met een eenvoudige lucht en duidelijke horizon. Bijvoorbeeld beelden met een simpele blauwe of grijze lucht. Denk bij de selectie van je foto ook al even na over wat voor eindresultaat je wil bereiken. Ga je voor een levensecht resultaat? Wil je je beeld meer diepgang geven door subtiel enkele vogels toe te voegen aan de horizon? Of ga je eerder voor een abstract beeld waarin alles mogelijk is? Fotografie gaat vaak over het vastleggen van momenten in de echte wereld, maar met Luminar 4 kan je ook gewoon plezier hebben en iets ongeziens creëren. 

Stap 3: De AI Augment Sky tool van Luminar 4 gebruiken

Nu je een leuke foto hebt geselecteerd, kun je aan de slag met de AI Augment Sky tool. Ga hiervoor naar het menu Creatief. Dat vind je terug door bovenaan rechts op Bewerken te klikken en dan het schildersbord te selecteren. De belangrijkste knop van deze tool is die van Objectselectie. Hiermee kan je een lijst van objecten vinden die je kan toevoegen aan je foto. De verschillende wolken zijn een ideale toevoeging als je te maken hebt met een saaie lucht, maar het kan ook wat dramatischer door bijvoorbeeld bliksem toe te voegen.

Het spreekt voor zich dat deze aanpassingen hand in hand gaan met die van de AI Sky Replacement tool. Dus in veel gevallen is het een goed idee om deze eerst op punt te stellen en dan in Augment Sky te duiken. Heb je een object ingevoegd, klik dan op Object Plaatsen om het op de juiste plek te zetten. Je kan het zo ook groter en kleiner maken. 

Stap 4: Aanpassingen maken

Natuurlijk is geen enkele tool perfect van de eerste keer en daarom heb je de mogelijkheid om verschillende aanpassingen te maken naar keuze. De Hoeveelheid-slider geeft je de mogelijkheid om de objecten te vervagen. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je voor de maan kiest en ze minder zichtbaar aan de hemel wil maken. De Warmte-slider doet exact wat je zou denken en past de kleurtint van het object aan. Helemaal links krijg je koele blauwe tinten, rechts zijn ze warmer er geel. Herbelichting zorgt dan weer voor meer of minder nevel over je object. 

Stap 5: Geavanceerde instellingen van Luminar 4

Wanneer er zich in je foto objecten bevinden waar de Luminar AI niet helemaal met om kan, dan komt Maskerverfijning vaak van pas. Met deze instelling kan je de kracht van de tool aanpassen, waardoor bijvoorbeeld een boom in de achtergrond niet langer doorzichtig lijkt. De Onscherpte-slider spreekt voor zich. Wil je tenslotte zeer gedetailleerde aanpassingen maken, dan klik je onderaan op Bewerk Masker en kies voor Penseel. Klik bovenaan op Wissen en je kan zeer nauwkeurig het masker verwijderen waar nodig. 

Stap 6: Beelden exporteren

Ben je tevreden met het resultaat van je bewerkingen, dan kan je je foto’s exporteren door via Bestand op Exporteer te klikken of met de sneltoets Ctrl+Shift+E. 

Extra: Shine Removal en Slim Face 2.0

De kans is groot dat je bovenstaande functionaliteit zal gaan gebruiken om je landschapsfoto’s te verbeteren, maar soms heb je gewoon een leuke groepsfoto waar je deze zaken ook op kan toepassen. Daarom raden we je aan om een keer naar de Shine Removal tool (Gezichtsverlichting) en Slim Face 2.0 (Slank gezicht 2.0) te kijken. Deze tools en de andere beschikbare portretopties helpen je met het maken van kleine aanpassingen aan foto’s met menselijke gezichten en voornamelijk portretten. Dat is handig, want het betekent dat je geen apart beeldbewerkingsprogramma zoals Photoshop nodig hebt als je kleine aanpassingen zoals dit wil maken. 

Je kan meer over de AI Augment Sky tool ontdekken op de website van Skylum, waar je ook onmiddellijk aan de slag kan met een gratis proefperiode van 7 dagen. Daarna kan je met de kortingscode SHOOT 10 euro korting krijgen op je bestelling van Luminar 4.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in