Achtergrond vervangen Photoshop 2020

Een achtergrond vervangen in Adobe Photoshop is enorm eenvoudig als je op de juiste manier fotografeert. Zo doe je het.

Eén van de voordelen van een grijze achtergrond is dat je deze achteraf in Photoshop heel eenvoudig en snel kan vervangen door gelijk welke andere, maar wat komt daar bij kijken?

Hoe vervang je een achtergrond in Adobe Photoshop 2020?

Als je lagen boven elkaar plaatst kan je kiezen uit een aantal laagopties. Die bepalen hoe die lagen zich ten opzichte van elkaar gedragen. Eén van die opties is de overvloeimodus ‘bedekken’ (overlay). Wat deze doet, is alles verbergen dat 50% grijs is. Zonder enige vorm van uitknippen krijg je hiermee met een neutraal grijze achtergrond vanzelf de selectie die je wenst. Dus, als je fotografeert met de bedoeling om de achtergrond nadien te vervangen door een andere, kies dan zeker voor grijs.

Stap 1: Open je afbeelding in Photoshop

fotografeer een appel tegen een middengrijze achtergrond en open het bestand in Photoshop.

Studiofotografie basis essentie Kattoo Hillewaere

Stap 2: Een aantrekkelijke achtergrond kiezen

Plaats een nieuwe achtergrond boven de laag met de appel op een grijze achtergrond. De modus ‘normaal’ bedekt de onderste laag.

Studiofotografie basis essentie Kattoo Hillewaere

Stap 3: Modus ‘bedekken’ gebruiken

Zet de laag met de nieuwe achtergrond op de modus ‘bedekken’ om op de onderste laag alles te verbergen wat middengrijs is. De rest (de appel dus) blijft wel zichtbaar.

Studiofotografie basis essentie Kattoo Hillewaere

We hebben geen enkele selectietool gebruikt! Hoe geweldig is dat? Iedereen die weet hoe moeilijk het is om haar te selecteren, zal deze manier van werken zeker appreciëren.  Maar dit voorbeeld toont hoe het principe werkt, bij een persoon zal het wat minder simpel zijn. De foto zal altijd middengrijs bevatten, zodat delen van de achtergrond hier en daar door het model zal te zien zijn. Dat los je heel gemakkelijk op door met een masker te werken. Alles wat niet zichtbaar mag zijn, maak je zwart op het masker. Deze selectie hoeft helemaal niet precies te zijn!

Licht op de achtergrond imiteren in Photoshop

Om een licht op de achtergrond te imiteren, maken we de randen van de achtergrond wat donkerder. Zo lijkt het alsof er licht achter het model op de achtergrond stond. Op deze manier komt de persoon wat meer los van de achtergrond.

Stap 1: Afbeelding openen

Open de originele foto met grijze achtergrond in Photoshop.

Studiofotografie basis essentie Kattoo Hillewaere

Stap 2: Achtergrond vervangen

Vervang de achtergrond door een nieuwe zoals eerder beschreven in stap 2 hierboven.

Studiofotografie basis essentie Kattoo Hillewaere

Stap 3: Randen donkerder maken

Maak de randen van de achtergrond wat donkerder om een licht op de achtergrond te imiteren.

Studiofotografie basis essentie Kattoo Hillewaere

In plaats van een hele serie dure achtergronden te kopen is het handiger om interessante achtergronden zelf te fotograferen. Zie je een afgebladderde muur, een roestige poort of interessant behangpapier, maak er een foto van. Vroeg of laat komen ze van pas bij je montage! Heb je nog geen eigen achtergronden en wil je toch al van start gaan, dan kan je  gratis hoge resolutiebeelden van achtergronden vinden op www.lostandtaken.com.

Dit artikel werd geschreven door Kattoo Hillewaere. In het verleden schreef zij voor Shoot ook al over de essentie van studiofotografie en een uitgebreid artikel over bedrijfsfotografie. Meer foto’s en achtergrond kan je terugvinden op Kattoo.be.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in