Kan de Sigma 70-200mm F/2.8 DG DN OS Sports op enige wijze de concurrentie aangaan met de Sony GM2?
Eind 2019 introduceerde Sony een verbeterde versie van hun 70-200 GM f/2.8 zoomlens, die oorspronkelijk in 2016 werd uitgebracht. Deze GM2, ontving wereldwijd positieve beoordelingen, zij het met een stevig prijskaartje. Hoewel het even heeft geduurd, is er nu gelukkig een betaalbaarder alternatief op de markt in de vorm van de Sigma 70-200mm f/2.8 DG DN OS Sports. Met een prijsverschil van maar liefst 1100 euro lijkt de Sigma een aantrekkelijke optie.

Bouwkwaliteit, gewicht en ergonomie.
Op het eerste gezicht maakt de lens een indruk van zowel kwaliteit als esthetiek, maar dat is inmiddels wat we van het merk Sigma gewend zijn. De 70-200 wordt geleverd in een robuuste draagtas met zacht binnen materiaal voor bescherming. De lens is voorzien van stof- en spatwaterdichte eigenschappen. Het zoommechanisme werkt intern, waardoor de lens stevig is gebouwd (zonder groter te zijn dan de concurrentie) en een gewicht van 1345 gram heeft. Dit is ongeveer 30% meer dan de Sony GM2, maar tijdens het fotograferen voelt dat niet echt zwaarder aan. Ingebouwd heeft de lens de nieuwste generatie beeldstabilisatie (OS2), waarbij Sigma beweert dat dit zorgt voor correctie van 7,5 stops bij 70mm en 5,5 stops bij 200mm.
Gelukkig heeft Sigma niet bezuinigd op de druk- en schuifknoppen. Er zijn verschillende knoppen beschikbaar, waaronder een AF/MF-knop, een focusbegrenzer, opties voor het type beeldstabilisatie, vrij instelbare aanpasbare knoppen, een knop voor stappenloze diafragmawijzigingen, en tot slot is er ook een vergrendelingsknop aanwezig. Hierdoor kun je kiezen of je het diafragma wilt aanpassen via de draairing op de lens zelf of via de camera.
Als je fotografeert met een statief en je wilt overschakelen van staande naar liggende foto’s, kun je de lens samen met de camera roteren via de lenskraag. Na een draai van 90° klikt de lens in de juiste positie. Dit vind ik erg handig, omdat je niet hoeft te letten op markeringen die op de lens zijn aangebracht. De lensvoet is compatibel met Arca Swiss (in tegenstelling tot de Sony-versie). Echter, de lensvoet van de Sigma kan niet zoals die van de Sony worden verwijderd met een snelkoppeling. Wat betreft de plaatsing van de zoomring, heeft Sigma ervoor gekozen om deze helemaal achteraan te plaatsen in plaats van in het midden. Wanneer je wilt inzoomen, draai je de ring van rechts naar links. De ring in het midden dient dan voor het scherpstellen in de handmatige scherpstelmodus. In het begin voelde dit voor mij wat onnatuurlijk aan. De zonnekap heeft geen kliksysteem maar is voorzien van een draaiknop. Het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft. Tijdens het bevestigen schuift de zonnekap een klein stukje over de zoomring, maar deze zit niet in de weg tijdens het in- of uitzoomen.
Scherpte, snelheid en lenseigenschappen.
Bij een lensconstructie bestaande uit 20 elementen in 15 groepen is het essentieel dat deze perfect op elkaar zijn afgestemd om een goede beeldkwaliteit te waarborgen. Ik heb de lens getest met een FE-vatting op mijn Sony A1-camera. Er is ook een versie verkrijgbaar met een L-vatting voor camera’s van Leica, Panasonic en het merk Sigma zelf. Ik verwacht dat deze versie vergelijkbare prestaties zal leveren, hoewel de snelheid van scherpstellen afhankelijk is van het type camera. Ik heb de lens getest op mijn Sony A1 met een beeldsensor van 50 MP. Een lens kan bijvoorbeeld heel scherp zijn op een Sony A7III met 24 MP (megapixels), maar aanzienlijk minder scherp worden zodra je deze bevestigt op een Sony A7RV met 61 MP.
Ik kan Sigma alleen maar feliciteren. De Sigma 70-200mm f/2.8 DG DN OS Sports is buitengewoon scherp en hoeft zeker niet onder te doen voor de Sony GM2 lens, die een nieuwe standaard heeft gezet. Je moet echt goed gaan zoeken naar verwaarloosbare verschillen. Over het algemeen leveren de meeste lenzen de scherpste beelden bij een diafragma van ongeveer f/9, maar zelfs wanneer volledig open (f/2.8), blijft deze 70-200 lens indrukwekkend scherp. De scherpte in de hoeken is ook uitstekend, wat vooral belangrijk is voor landschapsfotografen. Af en toe hoor je de interne focusmotoren een beetje, maar het is nooit storend. Voor videowerk is deze lens dus ook perfect geschikt.

Omdat de 70-200 lens een veelgebruikte keuze is onder portretfotografen, vroeg ik Miss België 2024 kandidate Parnian om even model te staan in mijn studio. Ik nam enkele foto’s tussen 70 mm en 200 mm. Op deze close-upfoto, genomen op 165 mm, met ISO100 en een diafragma van f/9, is zelfs het kleinste detail perfect scherp. Met deze lens moet je absoluut voorzichtig zijn bij de nabewerking, want als je te veel scherpte toevoegt, zien haren er al snel uit als koperdraad. Zo scherp is deze lens.
Onderstaande “full body” foto nam ik op 70mm. Ook hier is alles mooi scherp.

Ook de kleuren zijn neutraal, wat ik als positief ervaar. Sommige lenzen hebben de neiging om door de aangebrachte coating de kleuren een beetje te verschuiven naar bijvoorbeeld magenta.
De oogdetectie in AF-C (auto continuous focus) werkte feilloos, zelfs bij weinig licht. Maar om de focussnelheid echt te kunnen testen, heb ik de lens tijdens een amateur voetbalwedstrijd uitgeprobeerd. Ik was aangenaam verrast door de “hitrate” van scherpe beelden met de Sony A1, omdat deze camera het uiterste vergt van een lens vanwege zijn scherpstelsnelheid. Alleen wanneer ik in- of uitzoomde en tegelijkertijd foto’s nam, had ik zelden een focus die niet exact was. Over het algemeen mag de Sigma zeker “sports” toevoegen aan de typenaam. Zodra je de ontspannerknop half ingedrukt houdt, vergrendelt hij zich op het onderwerp en laat niet meer los. Automatisch scherpstellen gebeurt accuraat en snel.
Ook op mijn oudere Sony A7R3 heb ik de lens getest, en ook hier stelt de lens snel scherp. Je merkt echter wel dat deze camera minder veeleisend is, met een maximum van 10 beelden per seconde.
Niet alle Sony-lenzen kunnen 30 beelden in RAW-formaat per seconde aan (zelfs 120 op de A9III), maar helaas staat Sony deze hoge framerate niet toe bij lenzen van derden. Met de Sigma ben je beperkt tot 15 beelden per seconde, maar over het algemeen is dat ruimschoots voldoende voor sportfotografie. We hebben in het verleden andere tijden gekend. Als je een camera hebt uit de Sony A7-reeks, ben je sowieso beperkt tot maximaal 10 beelden per seconde. Ik had het gevoel dat de Sigma-motoren snel genoeg kunnen zijn om ook makkelijk 30 beelden per seconde te kunnen schieten.
Ik heb gezocht naar lensfouten zoals chromatische aberratie en lensflare. Deze zijn zo goed als afwezig. Er zijn geen zichtbare purperen of groene tinten in het volledige zoombereik. Zowel het R&D-team als de mensen van de productie, die in Aizu, Japan plaatsvindt, leveren uitstekend werk. Lensfouten zoals vervorming en vignettering zijn gemakkelijk te corrigeren tijdens de nabewerking, maar ook hier heeft Sigma geen fouten gemaakt. Er is een lensprofiel beschikbaar in Lightroom dat eventuele lensfouten corrigeert.




Bokeh Sigma 70-200mm f/2.8 DG DN OS Sports
Ook op dit gebied levert Sigma uitstekend werk. Het bokeh is heerlijk zacht en heeft karakter. Zodra je het diafragma iets meer sluit, worden lichtbollen mooi rond. Bij 200mm en f/2.8, zoals op deze foto, wordt elke achtergrond buitengewoon zacht, wat een 70-200 f/2.8 lens zo uniek maakt. Ook hier blijft scherpte uitmuntend.

Beeldstabilisatie
De beeldstabilisatie werkt voortreffelijk! Ik fotografeerde een stilstaand object uit de losse hand met een brandpuntafstand van 200mm en een sluitersnelheid van 1/80, en het beeld was perfect scherp. Voor deze test activeer ik altijd de elektronische sluiter om ervoor te zorgen dat er absoluut geen interne trillingen zijn die de test kunnen beïnvloeden.



Eindoordeel Sigma 70-200mm F/2.8 DG DN OS Sports
Een 70-200mm lens is bij uitstek veelzijdig, en daarom is het voor lensfabrikanten van groot belang om een kwalitatief hoogwaardige lens op de markt te brengen, gezien de grote vraag naar dergelijke lenzen. Hoewel deze Sigma er net niet in slaagt de Sony GM2 van de troon te stoten, zou dat ook een formidabele prestatie zijn geweest. Ik was niet alleen aangenaam verrast door de scherpte van de lens op alle brandpuntafstanden, maar ook door de snelheid van het scherpstellen. Deze twee aspecten zijn voor mij de belangrijkste, aangezien ze niet achteraf in de nabewerking kunnen worden gecorrigeerd. Chromatische aberratie is volledig onder controle, en misschien zelfs iets beter dan bij de Sony-versie. In elk geval moest ik heel sterk inzoomen om een verschil te kunnen waarnemen.
De plaatsing van de zoom en scherpstelring vraagt enige gewenning. Enkel het (niet) kunnen verwijderen van de lensvoet zie ik als een klein nadeel als je uit de hand fotografeert maar de lensvoet daarentegen is wel Arca Swiss compatibel.
Als je meer dan 15 beelden per seconde wilt schieten (met een compatibele camera), zit er niets anders op dan te kiezen voor de Sony GM2-versie. Maar de vraag is of een meerprijs van 1100 euro gerechtvaardigd is. Als je 100 euro extra uitgeeft, krijg je er een Sigma 24-70 f/2.8 bij! Op die manier heb je als fotograaf twee uitstekende lenzen waarmee je alle kanten op kunt.
“Tijdens mijn test was ik over de hele linie aangenaam verrast”
Tijdens mijn test was ik over de hele linie aangenaam verrast, en ik kan niet anders concluderen dan dat deze lens een perfect alternatief is voor de Sony 70-200 f/2.8 GM2. €1729 blijft een aanzienlijk bedrag, maar eigenlijk is het een koopje gezien de kwaliteit die je krijgt. Een echte “no-brainer”, zoals Engelstaligen het zouden zeggen.
De foto’s en tekst in deze review zijn afkomstig van fashion fotograaf Joeri Peeters. Joeri is International Belgian QEP (Qualified European Photographer), geeft workshops en heeft geregeld de deelnemers van de Miss België verkiezing voor de lens.
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.