De A6700 is de nieuwe vlaggenschip APS-C camera van Sony, een hybride topper met uitstekende AI-autofocus mogelijkheden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

We vallen meteen met de deur in huis: de uitstekende autofocus en compacte vorm van de Sony A6700 maken van deze camera het ultieme APS-C vlaggenschip. De hybride systeemcamera laat je toe scherpe foto’s te maken of video op te nemen, waar je ook bent. AI zorgt ervoor dat onderwerpen snel en nauwkeurig gevolgd worden, terwijl de sensor aantrekkelijke 26MP beelden en 4K video produceert. Prestaties en draagbaarheid, dat is de Sony A6700 en Shoot ging aan de slag met de camera.

AI vinden we momenteel overal terug en wordt het geval van de Sony A6700 handig gecombineerd met de 26MP APS-C sensor waarvan deze camera voorzien is. Zo krijg je een hybride camera die zeer geschikt is voor hobbyisten en zij die graag en veel reizen. 

Bovendien gaat het hier ook om een waardige opvolger van de Sony A6600 en dat wordt meteen duidelijk op basis van de specificaties. Real-time Recognition AF bijvoorbeeld, aangedreven door de Bionz XR-processor die we ook al zagen in camera’s zoals de ZV-E1 en de indrukwekkende Sony A7R V. Hierdoor kan de camera een breed aanbod van onderwerpen detecteren, waaronder mensen en dieren, maar ook voertuigen zoals auto’s en vliegtuigen. Dit gaat gepaard met 759 focuspunten en vijf-assige beeldstabilisatie voor scherpe beelden in heel wat situaties, zelfs vanuit de hand. 

Advertentie

Sterk geprijsd

Voor we in meer detail naar de camera kijken, is het goed om stil te staan bij de prijs. De Sony A6700 kost je body-only 1699 euro, hetzelfde prijskaartje dat de A6600 had bij de lancering. Dat was toen aardig wat, maar zoals we al aanhaalden krijg je bij deze nieuwe generatie wel heel wat upgrades en we vinden de camera dan ook goed geprijsd, zeker in de huidige economische situatie van inflatie. De A6700 is daarmee wel nog steeds wat duurder dan concurrenten zoals de Fujifilm X-S20 (1399 euro, maar geen AI) of de Canon EOS R7 (1599 euro, met een hogere resolutie sensor), maar naar onze mening gaat het om een aanvaardbare meerprijs.

Heerlijk in de hand

De Sony A6700 ligt beter in de hand dan dat het geval was bij de A6700 en dat vooral door de diepere grip, die het aangenaam maakt om langere tijd te fotograferen of filmen. We probeerden de camera nog niet met een telefoto-lens (zoals de net aangekondigde FE 70-200mm F4 Macro G OSS II-lens, bijvoorbeeld), maar over het algemeen lijkt het body de balans tussen formaat en ergonomie prima te vinden. 

De aanwezige knoppen zijn net wat anders dan voorheen. Zo is er vooraan een draaiwiel te vinden en kan je nu ook snel wisselen tussen foto, video en S&Q (slow & quick mode voor onder andere slow motion opnamen). Een opnameknop voor video is ook aanwezig, alsook de C1 sneltoets. Net als deze knop kan je alle andere knoppen naar wens aanpassen, tenminste als je wat tijd wil doorbrengen in het menu. Een specifieke instelling vinden blijft echter een vervelende klus. Waar blijft de zoekfunctie, Sony? 

Via het nieuwere touchscreen van 1,04 miljoen punten heb je deze generatie wel aardig wat meer flexibiliteit dan enkel het AF-punt instellen en dat zien we graag, want zo past het scherm een pak beter in de gebruikservaring. Het scherm draait ook alle kanten uit, wat het makkelijk maakt om in moeilijke hoeken te fotograferen. We doken wel even in het menu om de helderheid te maximaliseren voor fotograferen in zonlicht. 

Gebruik je het touchscreen niet om te fotograferen, dan kan je de elektronische zoeker met een resolutie van 2,36 miljoen punten gebruiken. De zoeker bevindt zich helemaal links, wat wel even wennen kan zijn als je Sony full-frame camera’s gewoon bent.

High-end prestaties

Menu’s zijn dan misschien niet Sony’s ding, maar de prestaties zijn er wel altijd. De AI chipset werkt razendsnel en Real-time Recognition AF vindt onderwerpen snel, of dat nu automatisch is of met een tik op het touchscreen. Eens gevonden blijft de camera aan je onderwerp kleven en dat konden we zelf ervaren tijdens het fotograferen van honden of katten, geen makkelijke dieren om voor de lens te hebben. Automatisch wisselen tussen dieren, mensen en voertuigen doet de camera (net zoals elke andere camera op de markt) nog niet en je staat dus zelf in voor het selecteren van de juiste preset, maar de functionaliteit zit er in de toekomst ongetwijfeld aan te komen en wat AI betreft staat Sony momenteel op de eerste rij. 

Al deze snelheid en nauwkeurigheid komt er met de hulp van 759 fase-detectiepunten en 25 contrast-detectiepunten. Foto’s maken kan aan 11 frames per seconde, waardoor de buffer van 59 RAW-beelden het niet heel lang volhoudt. Foto’s worden wel snel weggeschreven dankzij UHS-II. Helaas is er maar één kaartslot aanwezig. De FZ100-batterij laat je verder toe om een hele dag te fotograferen en af en toe een korte video op te nemen. Opladen kan via usb-c en dus ook makkelijk met de hulp van een powerbank.

Beeldkwaliteit

Met 26MP voldoet de Sony A6700 aan de verwachtingen voor de moderne APS-C-camera. Sommige concurrenten bieden net iets meer, maar voor de gemiddelde hobbyfotograaf is 26MP meer dan voldoende. Zo zal het je niet ontbreken aan details, heb je voldoende dynamisch bereik en nauwkeurige kleurreproductie. Tijdens zonnige dagen maak je prachtige foto’s, terwijl ze op bewolkte dagen al eens een tikkeltje onderbelicht kunnen zijn. Fotograferen in RAW is dus zeker aan te raden om de schaduwen wat terug te kunnen halen. 

Ruis begint zich te tonen bij hogere ISO-waarden, voornamelijk vanaf ISO 6400 en hoger, maar dat zal enkel een probleem zijn bij het maken van grote prints en niet zozeer bij het delen van je beelden via sociale media, wat veel van de gebruikers van deze camera ongetwijfeld zullen gaan doen. 

De camera wordt als hybride topper in de markt gezet en heeft daarom ook op vlak van video heel wat te bieden. 4K 60p beeldmateriaal wordt geproduceerd op basis van 6K video en dat zonder pixel binning, met 10-bit kleurdiepte en 4:2:2 kleursampling, zoals we dat ook al zagen bij de ZV-E1. Het gevolg zijn heldere beelden, zeker in goed verlichte omgevingen. Film je 4K 120p slow motion, dan krijg je wel te maken met een crop van factor 1,6. De ingebouwde stabilisatie vangt ook niet elke schok op wanneer je aan het wandelen bent. Wel maakt auto-framing in combinatie met subject recognition het heel makkelijk om scherpe video’s te maken. Let wel dat je niet onbeperkt kan opnemen en de camera na iets meer dan een half uur een warmtewaarschuwing zal geven. Gelukkig is dat voldoende lang voor de meeste gebruikers. Geluid is overigens prima en de A6700 neemt stemmen duidelijk op zonder al te veel achtergrondgeluid, maar wie net dat beetje meer wil kan de nieuwe Sony ECM-M1 shotgun-microfoon aanschaffen.

Eindoordeel Sony a6700

Tijdens onze testperiode met de Sony A6700 bleek al snel dat het hier om een vlaggenschip-waardige APS-C camera gaat. Met dank aan de krachtige AI-chipset is het focussen op onderwerpen en ze volgen ongezien makkelijk. Foto’s zien er op alle vlakken prima uit, al zal je bij hogere ISO-waarden wel meer ruis gaan opmerken. Omdat het om een hybride camera gaat is hij ook zeer capabel voor het opnemen van video, al heb je wel een sterke crop bij 4K 120p opnamen. Verder kan het menu nog steeds beter, maar dat is voor ons geen reden om deze all-round fantastische camera links te laten liggen. 

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in