Eizo CG2700S

Shoot mocht aan de slag met de Eizo CG2700S, een QHD-monitor die speciaal ontwikkeld is voor fotografen en andere professionals die veel waarde hechten aan kleurnauwkeurigheid. Met een prijskaartje van 2.334 euro mag dat ook wel.

Wie met zijn fotografie de professionele richting uitgaat, doet er goed aan om niet alleen zijn of haar camera-apparatuur van een upgrade te voorzien, maar ook de monitor die je gebruikt. Zo heeft deze EIZO CG2700S een 27-inch scherm met QHD-resolutie van 2560 x 1440 pixels (voor 4K moet je bij de EIZO CG2700X zijn), een contrastverhouding van 1600:1 en een helderheid van 400 cd/m². Dit betekent dat je foto’s meteen al een pak scherper zullen weergegeven worden dan op de gemiddelde HD-monitor (1920 x 1080). Ook je kijkhoek zal een pak groter zijn met een maximum van 178 graden.

Specificaties EIZO ColorEdge CG2700S

  • 27-inch Wide Gamut LCD met 2560 x 1440 pixels (WQHD)
  • Wide color gamut met 99% AdobeRGB- en 98% DCI-P3-kleurruimtedekking
  • Geïntegreerde sensor voor volautomatische zelfkalibratie
  • 400 cd/m² maximale helderheid, contrast 1600:1 dankzij True Black-technologie
  • 10-bit display, 16-bit 3D Look-Up-Table
  • Digital Uniformity Equalizer voor perfecte helderheidsverdeling en kleurzuiverheid
  • HDR-doelstellingen voor HDR-HLG en HDR-PQ-EOTF
  • USB-C (DisplayPort-signaal en tot 92 Watt Power Delivery), DisplayPort- en HDMI-ingangen
  • RJ-45 LAN-poort, USB-hub met vier USB downstream-poorten, waarvan twee USB 3.1 en twee USB 2.0

Uitstekende kleurweergave

De EIZO CG2700S is in staat het volledige kleurenspectrum van moderne camera’s weer te geven. Je kan kleuren dus weergeven in de kleurruimte die jij verkiest en het viel ons op hoe makkelijk het is om te wisselen tussen het grote aanbod. Denk daarbij aan AdobeRGB, CMYK ISO-Coated V2 die gedekt worden tot meer dan 99 procent. Zo wordt het resultaat van mogelijke afdrukken steeds nauwkeurig weergegeven. Uiteraard kan je ook kiezen voor niet-standaard instellingen die je als gebruiker volledig zelf kan kiezen. Toegegeven, voor het bewerken van mijn foto’s gebruik ik meestal ook geen professionele monitor en dan merk je meteen wel het verschil wanneer je Lightroom opent op deze monitor. Kleuren zien er allemaal wat beter uit en komen vaker overeen met wat de camera registreert.

Zwart is écht zwart

Dankzij de contrastverhouding van 1600:1 toont de EIZO CG2700S zwarte tinten daadwerkelijk als echt zwart en er is geen last van een grijzere tint, vaak veroorzaakt door LCD-backlights. Op het vlak van kleuren voldoet de monitor dan weer aan de hoogste standaarden. Hiervoor heeft Eize de Digital Uniformity Equalizer-technologie, die kleurzweem al in de fabriek detecteert en minder kwalitatieve panelen uit productie haalt (of deze hergebruikt voor goedkopere toestellen). Bijgevolg doet de EIZO CG2700S ook aan de ISO 12646 Softproof-richtlijnen.

Inclusief kalibratiesensor

Wat we nog nooit eerder zagen bij een monitor, was een ingebouwde sensor voor zelfkalibratie. Deze is zeer intuïtief te gebruiken en vraagt enkel een twintig minuten van je tijd. Het is een goede toevoeging, maar maakt ook wel dat de bezels van de monitor er wat vreemd uitzien. Bovenaan lijkt er immers een bult te zitten onder het scherm en het leek op het eerste zicht alsof het om schade ging. De andere bezels doen het niet veel beter en zijn ook zeer dik te noemen. Dit is wel deels nodig om de magnetische monitorkap te kunnen bevestigen. Deze blokkeert lichtinval van bovenaf en beide zijkanten, zodat kleuren nog nauwkeuriger weergegeven worden en fungeert bovendien als privacy schild, want de grote kijkhoek van het display heeft natuurlijk ook zijn nadelen. EIZO doet er in het geval van de CG2700S ook nog een screen cleaning kit bij met een extra zacht doekje om het scherm zonder beschadigingen proper te maken.

Ook als hub te gebruiken

Enorm handig vonden we de ingebouwde USB-hub, die we ook al bij eerdere EIZO-monitoren (zoals de EIZO CS2740) zagen en je toelaat om je laptop (of PC) via een enkele usb-c-kabel met het scherm te verbinden en meteen ook op te laden via 92W Power Delivery. Dit is enorm praktisch en spaart je weer een een hoop kabelmanagement uit. Andere aansluitingen zijn een Displayport, HDMI, 2x USB 3.1 Gen 1, 2x USB 2.0 en een RJ-45 Ethernet-poort. 

EIZO CG2700S: Kopen of niet?

Of de EIZO CG2700 iets voor jou is valt moeilijk te zeggen. Voor de meeste amateurfotografen zal de prijs waarschijnlijk te hoog liggen. Je koopt voor dit bedrag immers al een nieuwe camera of een of meerdere lenzen van hoge kwaliteit. Ben je echter al een tijdlang professioneel bezig en heb je al deze apparatuur al in je bezit, dan wordt het tijd om je monitor te upgraden en kan je met de EIZO CG2700S weinig mis doen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in