Met de Litra Glow streaminglamp zorgt Logitech ervoor dat je je werkplek of streaming room op een budgetvriendelijke manier van de juiste verlichting voorziet.

De voorbije twee jaar kochten we massaal webcams aan voor onze work-from-home setups, maar hoewel we er ondertussen allemaal wat beter uitzien, stelt de aanwezige verlichting nog vaak teleur. Werk je samen met mensen uit andere tijdzones dan zit jij misschien in het donker te vergaderen of met een felle bureaulamp aan je linker- of rechterkant als enige lichtbron. Gebalanceerd licht is wat anders. Met Litra Glow wil Logitech daar verandering in brengen. De lamp is ontworpen om een alternatief te zijn voor ring lights (zoals het Elgato Ring Light) en webcams met ingebouwde verlichting, zoals de Razer Kiyo. 

Litra is het nieuwe merk van Logitech for Creators. De kans is dus groot dat je binnenkort meer van dit soort producten op de markt zal zien verschijnen. Voorlopig beginnen we echter eenvoudig. Litra Glow heeft een prijskaartje van 69 euro, wat binnen het budget moet liggen van iedereen die zijn of haar videokwaliteit serieus neemt. Duurder dan een merkloos ring light, dat wel, maar in tegenstelling tot de concurrentie zorgt Logitech wel voor een frustratieloze ervaring en heel wat mogelijkheden.

Doordacht ontwerp

Door de plug-and-play functionaliteit is de installatie zo bijvoorbeeld heel eenvoudig. Litra Glow komt met een door Logitech ontworpen mount om de lamp makkelijk aan je monitor te bevestigen zoals je dat met een webcam zou doen. De mount loopt zo’n 15 centimeter naar beneden aan de achterkant, wat zorgt voor stabiliteit. Dat is belangrijk, want de streaminglamp kan in alle richtingen aangepast worden: ze draait van links naar rechts, kantelt voorwaarts en achterwaarts en is in de hoogte tot 10 centimeter verstelbaar. Een nadeel van deze mount is dan weer dat we de lamp niet centraal konden plaatsen omdat daar de HDMI-aansluitingen zitten op onze LG 34WK650. Toegegeven, bij de meeste monitoren zitten deze onderaan, maar het is iets om in het achterhoofd te houden.

Een andere kleine opmerking die we hebben is de lengte van de usb-c-kabel, die wat langer mag dan 1,5 meter voor beter kabelmanagagement bij setups met meerdere monitoren. De kabel steekt ook best ver naar achter in zijn standaardpositie, dus je moet nog wat ruimte hebben tussen je scherm en de muur. Een aansluiting met een hoek van 90 graden naar beneden had hier leuk geweest. Pluspunten wel voor de voorziening voor kabelmanagement op de mount zelf. Je kan trouwens ook de mount losschroeven en de lamp bevestigen op een statief.

Litra glow in actie
De mount zorgt voor voldoende stabiliteit. Let ook op de knoppen voor eenvoudige bediening.

Lichtkwaliteit en helderheid

Wat de lamp zelf betreft is Litra Glow voorzien van TrueSoft-technologie die zorgt voor een zacht, diffuus licht dat zelfs na urenlang streamen niet voor pijnlijke ogen zorgt. Dat kunnen we bevestigen na een week lang de streaminglamp als onze belangrijkste lichtbron te gebruiken tijdens het werken en vergaderen. Ook over het voorziene licht waren we tevreden. Met een bereik van 2700K tot 6500K kan je kiezen tussen zeer warme, gele tinten of net zeer koele, blauwe tinten. Ook de lichtsterkte is prima, met een maximale helderheid van 250 lumen. Zelf vonden we zo’n 200 lumen in de meeste gevallen voldoende. 

Litra Glow is een goed alternatief voor dure ring lights.

Compatibel met Logitech G Hub

Logitech maakt in dit geval ook het verschil met software. Hoewel je Litra Glow perfect kan bedienen via de knoppen op de achterkant (aan/uit, helderheid en kleurtemperatuur), is het zoveel makkelijker om dit via G Hub te doen. Hier kan je handmatig je instellingen regelen, maar nog makkelijker is het linken van acties of kleurprofielen aan de G-toetsen op je Logitech G muis of toetsenbord. Zo kan je met een druk op de knop Litra Glow aanzetten of bijvoorbeeld wisselen tussen een profiel voor overdag en ‘s avonds. Een minpuntje is dat de lamp wel eerst moet aan staan voor je een profiel kan activeren, waardoor je dus twee toetsen in plaats van één nodig hebt. Mogelijk kan Logitech dit via een software-update nog verbeteren. 

Hoe slecht de lichtomstandigheden ook zijn, Litra Glow zorgt ervoor dat je duidelijk overkomt.

Litra Glow: Eindoordeel

Met Litra Glow levert Logitech for Creators een steaminglamp af met heel wat functionaliteit. Het is duidelijk dat er werd nagedacht over welke zaken het verschil maken, waaronder het bewegen in alle richtingen en het beschermen van de ogen met TrueSoft. Een aanrader voor iedereen die het licht gezien heeft.

Litra Glow is momenteel enkel te koop via Logitech.com, maar moet weldra beschikbaar zijn op Amazon.nl

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in