Samyang staat bekend als maker van budgetlenzen voor fullframe Sony-camera’s. Ook voor deze Samyang AF 75mm F1.8 betaal je met de adviesprijs van 429 euro beslist niet de hoofdprijs als je op zoek bent naar een lichtsterke korte-telelens. Was 75mm in het analoge tijdperk nog gebruikelijk, tegenwoordig is de Samyang met dit brandpunt een beetje een vreemde eend in de bijt.

De meeste objectievenmakers gaan vandaag de dag voor 85 mm, zoals Sony bijvoorbeeld doet met zijn FE 85mm f/1.8. Van het tien millimeter kortere brandpunt merk je in de praktijk weinig. Je moet hier en daar iets dichter op je onderwerp kruipen, maar kan nog altijd een comfortabele afstand bewaren. En heb je een APS-C- camera, dan is deze 75mm-prime een zeer geschikte portretlens met een kleinbeeldequivalent brandpunt van 112 mm.

Bouwkwaliteit

De 75mm maakt deel uit van de Tiny but Almighty-serie van Samyang. Dat uit zich in een compacte lensbehuizing, die slechts 69 millimeter hoog is en een maximale diameter van 65 millimeter heeft. Ook het gewicht heeft Samyang beperkt weten te houden: de lens weegt slechts 230 gram. Voor het voorste lenselement kan je 58mm-filters op de lensbehuizing vastschroeven.

Van de buitenkant toont de prime zich weinig verrassend. Het minimalistische ontwerp van de lenscilinder kenmerkt zich met slechts vier elementen: een rode design-streep, een scherpstelring, de zogenaamde Custom Switch schakelaar (daarover later meer) en een witte stip om de lens makkelijk met de camera te lijnen.

Met de Custom Switch verander je snel de functie van de bedieningsring.

Hoewel de behuizing is gemaakt van kunststof, voelt hij zeer degelijk gebouwd aan. Dat geeft tijdens het fotograferen in het veld een veilig gevoel: ondanks het gebruikte materiaal lijkt deze lens tegen een stootje te kunnen. Wel moet je oppassen met stof en water: de prime is niet voorzien van beschermende sealings. Voor een goede bescherming tijdens de opslag levert Samyang overigens een bewaardoosje met ritssluiting mee in de verpakking – netjes!

Bediening en gebruik

De focusring is met ongeveer 17 millimeter breed genoeg om op de tast te bedienen. Bovendien is het rubber voorzien van veel ribbels, die je voldoende grip bieden tijdens het verstellen. Manuele scherpstelling verloopt zeer soepel en nauwkeurig vanwege de lange slag van de instelring. Bovendien communiceert de lens met de camera, zodat je ook functies als focus peak en het automatisch vergroten van het scherpstelgebied kan gebruiken.

De Custom Switch laat je de functie van de scherpstelring snel veranderen in een diafragmaregelaar. Volgens de fabrikant volgen er in de toekomst meer functies, zoals een belichtingscorrectie, die je aan de ring kan koppelen. Dat gebeurt middels een firmware, die je met de zogenaamde Lens Station van Samyang (circa 65 euro) op de lens installeert. Dat gaat heel eenvoudig: je koppelt het apparaatje aan je computer, schroeft het objectief erop en middels de meegeleverde Lens Manager software update je de lensfirmware. Met hetzelfde programma bepaal je de functie van de ring, verder vind je hier mogelijkheden om de settings van de MF-gevoeligheid en het AF-scherpstelpunt te finetunen.

Met de Lens Station kun je de firmware updaten, instellingen finetunen en de settings van de schakelaar bepalen.

Voor de autofocus maakt de Samyang AF 75mm F1.8 gebruik van een stappenmotor die stil en nauwkeurig scherpstelt. De motor is voor alledaagse foto-onderwerpen en portretfotografie voldoende snel. Zo werkt het objectief goed samen met bijvoorbeeld de oog/gezichtdetectie- en tracking­functies van Sony-camera’s als de a1, waar ik de lens mee testte. Bij actiefoto’s van snel bewegende onderwerpen schiet hij soms net tekort. De eerder genoemde 85mm van Sony is voor dit soort beelden beter toegerust.

Samyang AF 75mm F1.8
De Samyang werkt goed samen met de oogtracking van Sony-camera’s. (f/1.8, 1/200, ISO 500, 75 mm)
(f/3.2, 1/80, ISO 125, 75 mm)

Omdat de motor nagenoeg geluidloos zijn werkt doet, is de 75mm ook geschikt om mee te filmen. Het ligt dan voor de hand om de instelring als klikloze diafragmaregelaar te gebruiken, die de opening in stappen van 1/3 aanpast.

Indrukwekkende kwaliteit

De Samyang heeft een gecompliceerde interne optiek die is ontworpen om aberraties te minimaliseren. Wederom volgens het mantra Tiny but Almighty moest het objectief kunnen omgaan met de moderne hogeresolutiesensors en bovendien een prachtige bokeh produceren. De ingenieurs kwamen met een systeem van in totaal tien lenselementen die zijn verdeeld over negen groepen.

Het bevat vijf speciale lenselementen: drie extra-lagedispersie lenselementen en twee lenzen met een hoge brekingsgraad. De testfoto’s laten het indrukwekkende resultaat van dit optisch ontwerp zien. Reeds bij volledig geopend diafragma zijn de middelste delen van de beelden zeer scherp en contrastrijk. Diafragmeren naar f/4 zorgt ervoor dat ook de randen optimaal scherp en vol contrast zijn. De 85mm-lens van Sony scoort wat betreft scherpte een tikkeltje beter, maar alleen fijnproevers merken het verschil. Bovendien is die lens zo’n 120 euro duurder.

Samyang AF 75mm F1.8
Met meer dichtgeknepen diafragma zijn de beelden ook aan de randen zeer scherp. (f/5.6, 1/1250, ISO 100, 75 mm)

De Samyang levert ook mooie prestaties als het gaat om beeldfouten; chromatische aberratie worden perfect door het objectief onderdrukt. Onjuist weergegeven kleurranden in contrastrijke delen zagen we niet of nauwelijks. Ook de vertekening blijft heel beperkt, en is, als het al nodig is, achteraf makkelijk te corrigeren. Bij een grote opening is wat vignettering zichtbaar, maar die verdwijnt nagenoeg geheel als je het diafragma verder dichtknijpt. Voor een objectief met dit prijskaartje is de beeldkwaliteit buitengewoon goed.

Bovendien levert de prime een schitterend bokeh. Die is volgens Samyang “zorgvuldig ontworpen”. In de praktijk zie je dat in de heerlijke zachtheid van de onscherpe gebieden bij een kleine scherptediepte. Dat is dus niet alleen het resultaat van de grote diafragmaopening met negen lamellen, maar ook van het unieke optische ontwerp van het objectief. Het zorgt ervoor dat de AF 75mm ideaal is voor het maken van sprekende portretten.

Samyang AF 75mm F1.8
Waar je op focust is superscherp, de onscherpe delen zijn sfeervol zacht. (f/5.6, 1/1250, ISO 100, 75 mm)

Conclusie Samyang AF 75mm F1.8

De ingenieurs van Samyang hebben met deze Samyang AF 75mm F1.8 een knap staaltje geleverd. De prime produceert uitstekende beelden, die zeer scherp en nagenoeg vrij van aberraties zijn. Een leuke extra is de schakelaar waarmee je snel de functie van de instelring verandert. Voor deze prijs haal je geen beter objectief voor alledaags gebruik en portretten in huis.

Adviesprijs: 429 euro
www.samyanglens.com

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in