Canon M50 Mark II
Het dynamisch bereik van de M50 Mark II is over het algemeen prima. (f/5, 1/320, ISO 100, 35 mm full-frame equivalent)

De Canon EOS M50 Mark II is een systeemcamera die met een prijs van 619 euro ideaal gepositioneerd is voor beginnende fotografen of vloggers.

Op zichzelf bekeken heeft de Canon EOS M50 Mark II heel wat te bieden, zoveel is zeker. Het merendeel van de specificaties vind je echter ook gewoon terug bij zijn voorganger. Intern en extern is de camera eigenlijk gelijk aan de oorspronkelijke M50; de nieuwigheden komen vooral voort uit softwarematige verbeteringen. We hebben het dan over eye-AF voor foto’s en video, maar ook over de mogelijkheid om verticale video’s te maken voor sociale media.

Andere quality-of-life verbeteringen zijn de opnameknop die nu aanwezig is op het touchscreen en je toelaat om snel een video op te nemen. Al dan niet na een self timer tussen de twee en tien seconden, zodat je de tijd hebt om op de juiste plaats te gaan staan. Heb je meer dan duizend abonnees op YouTube, dan kan je zelfs livestreamen naar het platform. 4K-video is helaas enkel mogelijk met een crop van anderhalf keer.

Maar je hoeft geen carrière als YouTuber of TikTokker na te streven om het meeste uit de M50 Mark II te halen. Het toestel is namelijk ook uitermate geschikt voor fotografie en produceert leuke beelden. Zo kan je foto’s nemen aan tien beelden per seconde en heeft de camera een goed dynamisch bereik, gekoppeld aan sterke prestaties in weinig licht. Het is daarmee een heel aantrekkelijk toestel voor zijn prijs. Wij hebben de camera getest met de 15-45mm IS STM kitlens. Ook die kunnen we aanraden voor de extra 130 euro die je ervoor neerlegt.

Mogelijkheden

Zoals we al aanhaalden krijg je dus min of meer hetzelfde toestel in handen. De body is hetzelfde gebleven en dat geldt ook voor de 24,1-megapixel APS-C-sensor en de ondertussen al wat oudere Digic 8-beeldprocessor. Wat de lichtgevoeligheid betreft heb je toegang tot een bereik van ISO 100 tot 25.600. Dat kan je uitbreiden tot 51.200, al raden we het niet aan.

Het aantal focuspunten is 143, maar de software maakt hier wel het verschil. Oog-autofocus werkt bijvoorbeeld heel goed voor zowel foto als video en dat is dankzij Canon’s Dual Pixel-sensor die fasedetectie-af gebruikt. Wanneer je filmt in 1080p kan je perfect sneller bewegende onderwerpen volgen, maar in 4K (25 bps) is het iets lastiger. Dan heb je namelijk enkel de beschikking over contrastdetectie. De eerder genoemde crop helpt daar ook niet. Als video echt jouw ding is, dan zal je dus verder moeten kijken, bijvoorbeeld naar de EOS M6 Mark II. Canon lanceerde vorig jaar de software EOS Webcam Utility, die je de M50 Mark II als webcam laat gebruiken – ook daar moet je rekening houden met de extra crop.

De sensor is dezelfde als in de originele M50, en staat garant voor een goede detailreproductie. (f/2.8, 1/80, ISO 250, 35 mm full-frame equivalent)

Bouw en bediening

De body van de M50 Mark II is klein en compact, maar tegelijkertijd stevig gebouwd. Wij zouden de camera dan ook meteen mee op vakantie willen nemen. De grip is niet super diep, maar voldoende om de camera stevig vast te houden. De verschillende draai- en drukknoppen zijn verspreid over de boven- en achterkant en makkelijk toegankelijk. Weerbestendigheid is niet voorzien, dus let daar wel voor op. De body alleen weegt slechts 387 gram.

De zoeker is er een van 2,36 miljoen pixels en het LCD-scherm is volledig draaibaar. Daarmee kan je dus makkelijk selfies maken en vloggen. Het feit dat het gaat om een touchscreen maakt alles een pak eenvoudiger te bedienen. Zo kan je hierop bijvoorbeeld je focuspunt selecteren en meteen een foto maken, wat vooral handig is als je iets snel wilt vastleggen.

Het touchscreen is handig als je snel goed gefocuste foto’s wilt maken; met één tik kan je direct focussen en afdrukken. (f/2, 1/60, ISO 160, 35 mm full-frame equivalent)

Prestaties

De Canon EOS M50 was in 2018 de eerste camera die gebruik maakte van de Digic 8 (en het was ook de eerste Canon-camera met 4K-video). Ondertussen is de processor dus drie jaar oud, maar toch gebruikt Canon hem opnieuw voor de Mark II. Dit maakt dat je tien beelden per seconde kan maken in Single AF en 7,4 bps met continue autofocus. Over de automatische scherpstelling hadden we alvast niet te klagen. Deze is natuurlijk niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld de EOS R5 of R6, maar weet onderwerpen toch goed te detecteren en volgt ze ook prima.

Ook de batterij is dezelfde P-E12 gebleven als bij de Mark I. Wel is het aantal foto’s dat je ermee kan maken de hoogte ingegaan, van 235 naar 305. Mogelijk zijn er dus ook wat onzichtbare verbeteringen doorgevoerd in de firmware van de camera.

De beeldkwaliteit van de originele M50 was al prima: de sensor opnieuw gebruiken is dan ook geen slecht idee geweest van Canon. De foto’s zijn helder en scherp en de kleurweergave is prima. Dat merkten we ook tijdens het nabewerken, want met enkele kleine aanpassingen had je al snel een perfect eindresultaat. Croppen kan ook nog tot op een zeker punt en dat komt soms goed van pas. We hebben al een beter dynamisch bereik gezien, maar niet zozeer in camera’s van dit prijspunt. Na wat spelen met de hooglichten en schaduwen van de RAW-bestanden, haal je al snel veel detail terug. We raden je aan om de ISO te beperken tot 6.400, maar ook 12.800 is vaak nog bruikbaar. Hoger dan dat en je loopt tegen heel wat ruis aan.

Oordeel Canon M50 Mark II

Onze algemene ervaring met de Canon EOS M50 Mark II is enorm positief geweest, zeker omdat we de nadruk op fotografie hebben gelegd en minder op video. De camera produceert mooie foto’s met aangename kleuren. Hij kan goed uit de voeten met situaties waarin dynamisch bereik belangrijk is. Lees jij deze review omdat je erover nadenkt om een eerste systeemcamera aan te schaffen? Dan maak je met dit toestel een erg goede keuze. Ook de standaard 18-45 kitlens is prima voor starters, bovendien kunnen we de lichtsterke EF-M 22mm F/2.0 STM bij de M50 Mark II aanraden.

De adviesprijs voor de Canon EOS M50 Mark II is 619 euro.
Raadpleeg hier de beste prijs bij KameraExpress.

Ook de kitlens bij de Canon M50 Mark II wist ons te bekoren. (f/4.5, 1/100, ISO 100, 29 mm full-frame equivalent)

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

  1. Ik heb zelf een paar jaar met de M3 en M5 gefotografeerd met de bijbehorende M-Lenzen en die zijn van zeer goede kwaliteit. Compact en loeischerp. Ook super geschikt voor reisfotografie. Ik ben nu overgestapt op de Canon RP omdat ik ondertussen wel een opvolger voor de M5 had verwacht. En nee niet de M6 Mark II waar je zo’n rare ronde EVF op moet zetten. Geen Pan. Maar deze M serie is zeker een aanader voor wie een compacte camera zoekt met scherpe beelden. Ik heb er verschillende posters mee afgedrukt en die zijn van zeer goede kwaliteit en scherpte. En canon camera’s liggen goed in de hand en zijn bewezen degelijke camera’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in