Sigma 105mm F2.8

De Sigma 105mm F2.8 is de eerste macrolens van het bedrijf in de Art-serie. Levert ze dezelfde topprestaties als haar seriegenoten?

Met de 105mm F2.8 introduceerde Sigma afgelopen oktober zijn eerste macrolens in de Art-serie. Het objectief is volgens hoge standaarden ontworpen om kwaliteitsbeelden te maken. Kan de lichte-teleprime de verwachtingen waarmaken?

Sigma heeft al jaren een ander 105mm-macro-objectief met f/2.8-opening in zijn assortiment. De EX DG HSM-versie is ontworpen voor de spiegelreflexen van Nikon en Canon, en staat bij liefhebbers bekend om zijn goede beeldkwaliteit. Deze uit 2012 daterende lens is met een mountadapter van Sigma ook op een systeemcamera te schroeven. De door ons geteste DG DN-lens is echter geheel opnieuw ontwikkeld om perfect samen te werken met moderne fullframe systeemcamera’s. Ze is beschikbaar met E- en L-lensvattingen, en voor Shoot ging ik ermee op pad met een Sony a7III.

Macrolenzen als deze 105mm-prime hebben een intern glaswerk dat een vergrotingsfactor van minimaal 1:1 mogelijk maakt. Dat wil zeggen dat ze kleine objecten op ware grootte op de sensor van de camera projecteren. Wil je nog meer vergroting, dan kan je als L-mount-fotograaf met een teleconverter de vergrotingsfactor van de Sigma 105mm zelfs verhogen naar 1.4:1 of 2:1. Dit kon ik helaas niet uitproberen, omdat de twee converters exclusief voor de versie met L-lensvatting beschikbaar zijn.

Bouw van de lens

Van de Art-serie van Sigma weten we inmiddels dat de bouwkwaliteit telkens van een erg hoog niveau is. Dat geldt ook voor de nieuwe 105mm. Het objectief voelt erg degelijk aan en de wetenschap dat de constructie stof- en spatwaterdicht is, zorgt voor een extra veilig gevoel. Bovendien is het voorste lenselement voorzien van een coating die vocht- en vetafstotend is.

Net als de HSM-versie is de nieuweling niet echt compact voor een 105mm-primelens. Toch is een doorsnede van 75 bij een lengte 133 millimeter zeker niet ongewoon bij macrolenzen. En vergeleken met de lichtsterkere 105mm F1.4, die Sigma ook nog in zijn assortiment heeft, lijkt de Art 105mm zelfs klein en licht. Al met al ligt het 715 gram wegende objectief prettig en goed in balans met de testcamera in de hand.

Fotograferen met tegenlicht levert nauwelijks lensflares op. (f/2.8, 1/125, ISO 4000, 105 mm)

Aan de kant van het voorste lenselement heeft de macroprime een zeer brede scherpstelring. Omdat die voorzien is van een rubberen laag en bijna de helft van het objectief lang is, kan je zeer precies en comfortabel scherpstellen met de lens. De scherpstelling gebeurt ook geheel intern, de Sigma verandert dus niet van lengte. Aan de andere kant bevindt zich een kleinere irisring, waarmee je de diafragmawaarde in 1/3-stops kan aanpassen. Bij het wijzigen geeft de ring een klikkend geluid, een feature die je met een schakelaar kunt uitzetten. Zo kan je ook totaal geluidloos en vloeiend van opening veranderen. Zet je de irisring in de A-stand, dan kan je de wieltjes van de camera gebruiken om je diafragma in te stellen.

Bedieningselementen Sigma 105mm F2.8

De Sigma 105mm F2.8 DG DN is ook voorzien van een focus limiter, met drie posities. Hiermee kan je het scherpstelgebied laten scherpstellen over het volledige bereik, of begrenzen van de minimale scherpstelafstand van 29,5 tot 50 centimeter of vanaf 50 centimeter tot oneindig. Het objectief beschikt ook over een autofocus lock. Deze knop is programmeerbaar; je kan er in het menu van de camera een andere functie aan toewijzen. Verder is er in een schuifschakelaar voor het kiezen van handmatige of automatische scherpstelling op de behuizing voorzien. Op de lens passen filters met een diameter van 62 millimeter.

De behuizing van deze Sigma is rijkelijk voorzien van praktische knoppen en schakelaars.

Een klein gemis is het ontbreken van beeldstabilisatie in de lens, wat de eerder genoemde Sigma 105mm voor dslr’s wel aan boord heeft. Het is echter maar de vraag of je dat nodig hebt met dit bereik. Bovendien werkt de lens natuurlijk samen met een eventuele stabilisatie in de camera zelf – de meeste moderne camera’s hebben zo’n systeem. Heb je de behoefte aan een gestabiliseerde macrolens met een vergelijkbaar bereik voor je Sony-camera, dan is de FE 90MM F/2.8G MACRO OSS van datzelfde merk een alternatief. Maar die is wel weer zo’n 40 procent duurder (circa 749 euro versus 1099).

Optische prestaties

De objectieven in Sigma’s Art-lijn zijn ontwikkeld om hoge optische prestaties te leveren. Daarbij is de interne optica geoptimaliseerd om samen te werken met de huidige en toekomstige generatie spiegelloze fullframe camera’s. De 105mm F2.8 DG DN Macro Art is het eerste macro-objectief binnen deze lijn. De lensconstructie ervan bestaat uit zeventien lenselementen die zijn verdeeld over twaalf groepen. De lenzen zijn zo gerangschikt dat ze een maximale vergroting van 1:1, een beeldhoek van 23 graden en een minimale scherpstelafstand van 29,5 centimeter bieden.

De kwaliteit van de beelden is in de praktijk inderdaad een genot. Over het gehele frame zijn messcherpe details zichtbaar, dus niet alleen in het midden maar ook aan de randen. De scherpte staat bovendien bij elk diafragma en op elke afstand van het onderwerp op een hoog niveau. Ideaal voor macrofotografen is dat de lens ook bij zeer kleine diafragmawaarden als f/16 nog uitstekend details vastlegt.

Ook bij contrastrijke delen zoals hier tegen de lucht zijn geen kleurranden zichtbaar. (f/2.8, 1/125, ISO 320, 105 mm)

Hetzelfde verhaal gaat op voor de contrasten. Bovendien zijn er op de foto’s geen kleurranden zichtbaar. Zelfs bij de grootste opening van het diafragma zijn er geen paarse of groene randen bij contrastrijke gebieden waarneembaar.

De testbeelden van de Sigma 105mm laten in de uiterste hoeken een heel lichte vignettering zien, die je makkelijk in de nabewerking kan verwijderen. Dat geldt ook voor de beperkte tonvervorming – die compenseer je softwarematig zonder problemen.

De minimale tonvorming is in beeldbewerking makkelijk weg te werken. (f/5, 1/125, ISO 6400, 105 mm)

Scherpstellen

Zoals gezegd kan je met deze lens zeer comfortabel en precies handmatig scherpstellen. Dat is uitermate belangrijk bij macrofotografie, omdat je vaak met een erg kleine scherptediepte te maken hebt. Omdat de focusring elektronisch is gekoppeld aan een fly-by-wire-systeem kan je zeer precies en soepel handmatig de focus bepalen.

Op welke afstand een onderwerp zich ook bevindt, deze prime legt het haarscherp vast. (f/2.8, 1/1000, ISO 1600, 105 mm)

Laat je dit liever aan de apparatuur over, dan gebeurt het focussen met deze Sigma razendsnel en uiterst betrouwbaar. Verantwoordelijk hiervoor is de krachtige Hyper Sonic Motor die de autofocusgroep aandrijft. Het automatisch focussen gaat bovendien nagenoeg geluidloos, zodat je het objectief ook perfect voor het maken van video’s kan inzetten. De prime werkt in de autofocusstand zeer goed samen met de scherpstelfuncties van de a7III, zodat je ook snel bewegende onderwerpen scherp in beeld houdt. Daarbij ondersteunt de 105mm ook autofocusfuncties als gezichts- en oogherkenning.

Net als Sigma Art-objectieven presteert deze lens uitstekend bij tegenlicht. Ook dan weet ze goed te focussen en ghosting en lensflares tot een minimum te beperken. Het diafragma, dat is opgebouwd met negen afgeronde lamellen en van f/2.8 kan worden dichtgeknepen tot maximaal f/22, zorgt voor een rustige onscherpte in de voor- en achtergrond en natuurlijke bokeh-cirkels.

Conclusie Sigma 105mm F2.8

Met macromogelijkheden en een uitstekende beeldkwaliteit wat betreft scherpte en contrast, is de Sigma 105 mm F2.8 DG DN Macro Art een ideaal gereedschap voor macroliefhebbers. Maar dat is niet de enige fotografievorm waar dit objectief in uitblinkt. Met een brandpuntafstand van 105 mm, nauwelijks vervorming en de vrij beperkte scherptediepte bij f/2.8 is de Sigma ook perfect voor portretten. En ook bij het maken van actieopnames zoals van wildlife of actieve sporters staat de lens met zijn snelle en vrijwel geruisloze autofocussysteem zijn mannetje. Kortom, deze prime is op vele gebieden inzetbaar, en weet met zijn uitstekende bouw- en beeldkwaliteit telkens topprestaties te leveren.

Interesse in deze lens? De Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro Art heeft een adviesprijs van 749 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in