De dit jaar gelanceerde telezoom Sigma 100-400MM F5-6.3 imponeert met een uitstekende beeldkwaliteit en een relatief lage prijs.
Sigma belooft een compromisloze beeldkwaliteit voor de 100–400MM F5–6.3, zijn eerste ultra-telefoto zoomobjectief voor fullframe systeemcamera’s. Staat deze relatief goedkope telezoom in de praktijk zijn mannetje?
De Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG DN OS Contemporary is beschikbaar met een E- en een L-vatting. Daarmee kan hij op de fullframes van Leica, Sony, Panasonic en Sigma zelf worden geschroefd. Ik had de beschikking over de versie met Sony E-mount, om het zoomobjectief te testen op de Sony a7 III.
Sigma heeft ook een andere telezoom met hetzelfde bereik in zijn gamma. Die is verkrijgbaar voor spiegelreflexen van Canon en Nikon met een grote sensor. Van buiten tonen de twee weliswaar veel gelijkenissen, maar het optisch ontwerp van de nieuwe 100-400mm is volledig opnieuw ontwikkeld. Het objectief is afgestemd op de korte flensafstand van systeemcamera’s, waardoor hoogwaardige optische prestaties in een compacte behuizing mogelijk zijn.


Alle knoppen aanwezig
De nieuweling is inderdaad relatief compact voor een zoomlens met dit bereik. In de 100mm-stand is de lens met 197 mm bijna een centimeter korter dan de 100-400mm die Sony zelf aanbiedt. Volledig uitgeschoven naar 400 mm meet de Sigma een lengte van circa 275 mm. Op zijn breedste punt heeft het objectief een diameter van 86 mm; de vergelijkbare Sony is met 94 mm op dat punt een stukje breder. Het verschil in gewicht is opvallender: de Sigma 100–400MM is met 1135 gram ruim tweeëneenhalve ons lichter. Dat merk je al na een paar uurtjes fotograferen.


Zoals je mag verwachten van een lens met dit bereik, is de Sigma voorzien van een zoomlock die voorkomt dat de lens uitschuift bij het transport. Ook een schakelaar om snel te kiezen tussen automatische en handmatige scherpstelling is aanwezig. Met de AFL-knop op de behuizing kan je het focusgebied vastzetten, maar je kan er in het menu van de camera ook een andere functie aan toewijzen. De focus limiter is dan weer handig om het autofocusbereik te beperken. Deze schakelaar heeft drie standen: volledig bereik, een bereik tot zes meter en een bereik juist vanaf die afstand. Met die laatste twee instellingen voorkom je dat het autofocussysteem probeert scherp te stellen op een onderwerp dichtbij de lens terwijl het juist in de verte op een object moet focussen, of andersom.
Comfortabele bediening
De behuizing van de Sigma 110-400mm voor Sony E is stof- en spatwaterdicht. Aan de kant van het voorste lenselement zit de rubberen zoomring, die met 5 centimeter prettig ruim bemeten is. Om te veranderen van 100 naar 400 millimeter hoef je de zoomring slechts circa 90 graden te draaien. Dat gaat met een goed gedoseerde weerstand, zodat je het brandpunt precies kan instellen zonder dat je doorschiet vanwege een te soepele zoomring. De ultratelelens heeft ook een push-pull-zoommechanisme, waarmee je kan zoomen door aan de voorkant te trekken. Zo kan je weliswaar de beeldhoek snel aanpassen, maar het werkt ook minder nauwkeurig dan met de zoomring.
Meer richting de camerabody zit de veel smallere focusring (circa 17 mm). Die is niet voorzien van rubber, maar gemaakt van plastic. Daardoor is hij gladder, maar hij reageert iets soepeler dan de zoomring. Ook deze instelring is comfortabel en nauwkeurig van positie te veranderen.
Je kan een Arca-Swiss compatibele statiefgondel aan de telezoom bevestigen. Die is niet in de doos meegeleverd en is – ondanks de ingebouwde beeldstabilisatie – ideaal voor fotograferen bij langere brandpuntsafstanden. Het objectief wordt wel geleverd met een keurige rubberen ring die over de statiefgondelbevestiging is geschoven. Dat deel van de lenscilinder is voor de stevigheid gemaakt van een magnesiumlegering, de rest ervan bestaat uit delen van hoogwaardig plastic.


Prestaties Sigma 100–400MM
Met de Sigma 100-400mm kan je scherpstellen tot op minimaal 112 cm afstand bij een brandpuntsafstand van 100 mm. In het uiterste telebereik is dat 160 cm. Het beeldstabilisatiesysteem van de 100-400mm F5-6.3 biedt een stabilisatie van maximaal vier stops, en is uit te schakelen met een knop op behuizing van de lens.
De maximale opening van f/5 kan je enkel kiezen bij brandpuntsafstanden tot 113 mm. Tussen 113 en 235 mm heb je een grootste diafragma van f/5.6 tot je beschikking, daarna is f/6.3 het maximaal haalbare. De eerdere genoemde Sony is wat dat betreft over het hele bereik grofweg 1/3 stop lichtsterker.


Het optisch ontwerp in de lenscilinder van de Sigma 100–400MM bestaat uit 22 lenselementen die zijn verdeeld in 16 groepen. Vijf elementen gemaakt van speciale glassoorten zorgen ervoor dat het objectief aberraties en vervorming effectief corrigeert. Het glaswerk minimaliseert ook lensflares en ghosting en produceert indrukwekkend scherpe en contrastrijke beelden, zo zien we op de testfoto’s. Dankzij de negen afgeronde diafragmalamellen is in de onscherpe delen van de foto’s een heerlijk rustig bokeh zichtbaar.
De telezoom gebruikt een stappenmotor die is geoptimaliseerd voor zowel fase- als contrastdetectie autofocus. Hij reageert snel bij het scherpstellen en doet dat met nauwelijks geluid. De motor werkt samen met de autofocusmogelijkheden van Sony-camera’s, hoewel hij niet altijd even goed lijkt te blijven plakken op de sneller bewegende onderwerpen. Met oogtracking ingeschakeld volg je met deze zoomlens probleemloos de gezichten van je modellen.


Conclusie Sigma 100–400MM F5–6.3
Wat betreft beeldkwaliteit doet de Sigma niet veel onder aan de Sony GM met hetzelfde bereik – en die is bijna drie keer zo duur! Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat die laatste op veel vlakken nóg beter presteert (contrast, scherpte, stabilisatie, lichtsterkte, tracking van snelle onderwerpen). Maar niet iedereen heeft drie mille op de plank liggen, en de Sigma 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary is met een adviesprijs van 1.099 euro de goedkoopste optie om met een fullframe te fotograferen in het 400mm-bereik. Sport- en natuurfotografen met een beperkter budget hoeven daarom niet lang te twijfelen om deze ultratelezoom aan te schaffen. Dit objectief biedt een optimale prijs-kwaliteitverhouding.


Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.