Nikon D3200

Nikon D3200
De Nikon D3200

De D3200 is de goedkoopste digitale reflexcamera in het Nikon-gamma. Levert hij waar voor zijn geld?

De D3200 volgt de D3100 op. Dat toestel was vorig jaar de bestverkopende camera in België (gerekend naar omzet), en Nikon heeft zijn best gedaan om de nieuwkomer even aantrekkelijk te maken.

Meer camera
De richtprijs bleef dezelfde: 599 euro voor de camerabody, zonder lens. Maar je krijgt er wel meer camera voor. De resolutie ging flink omhoog van 14 naar 24 miljoen pixels, net zoals de nieuwste reflex- en systeemcamera's van Sony.

De hoge resolutie betekent dat de camera meer detail kan vastleggen, maar ook dat je foto nadien nog flink kan bijsnijden en toch genoeg pixels overhoudt voor een goede afdruk.

Ook het schermpje achter op de camera kreeg meer pixels, waardoor het een veel scherper beeld geeft. En dankzij de nieuwe sensor kan de D3200 video vastleggen in full HD-resolutie (1080p). In fotomodus maakt hij tot vier opnames per seconde.

Net als de D3100 bevat de D3200 geen focusmotor. Wil je autofocus gebruiken, dan moet je daarom lenzen gebruiken met een eigen interne focusmotor. AF-S-lenzen, in Nikon-jargon. Oudere lenzen zonder zo'n focusmotor passen wel op de D3200, maar je moet dan manueel scherpstellen.

Bouw en bediening
De D3200 is een echte reflexcamera, dus met een opklappende spiegel voor de beeldsensor en een optische zoeker. Door die constructie is hij groter dan een systeemcamera als de Samsung NX20, maar ligt hij ook iets beter in de hand. Er is ook wat meer plaats voor knopjes.

Aan de bovenzijde vinden we het instelwiel voor de opnamestand, de ontspanknop, een Record-knop om een video-opname te starten, een knop om belichtingscompensatie in te stellen en een Info-knop waarmee je de opname-instellingen te zien krijgt op het scherm achter op de camera.

I-knop
Achteraan op de camera staan nog acht knopjes om de camera mee in te stellen en te bedienen. De belangrijkste is de I-knop rechtsonderaan, waarmee je snel toegang krijgt tot instellingen zoals bestandstype, gevoeligheid en focusmodus. Een Help-knop geeft telkens een woordje uitleg bij elke instelling.

Vooraan op de camera vinden we nog een knopje om de flits in te stellen, en een Functie-toets (Fn) waarmee je naar keuze het bestandstype, de gevoeligheid, witbalans of Active D-Lighting voor het ophelderen van donkere partijen kan instellen.

Ook Live View
In plaats van de optische zoeker kan je ook Live View gebruiken om je onderwerp in beeld te nemen. Als je op de LV-knop drukt, klapt de spiegel op, en het schermpje toont dan wat er door de lens te zien is. Om te filmen moet je de camera eerst in LV-modus zetten. In Live View is de scherpstelling wel merkbaar trager.

Samen met de D3200 heeft Nikon een draadloze wifitransmitter aangekondigd, waarmee je foto's naar een smartphone of tablet kan sturen. Deze transmitter was nog niet beschikbaar voor onze test.

Met de Picture Control 'Levendig' (Vivid) krijg je meer contrast in je foto's. (f/5, 1/100, ISO 100, 44mm)

De opnamefuncties

Het instelwiel voor de opnamestand laat je kiezen uit het gebruikelijke gamma: volautomatisch, programmastand, diafragma- en sluitertijdvoorkeuze en manuele modus. Daarnaast zijn er de typische scènepresets zoals portret, landschap en sport. De Guide-stand op het instelwiel geeft je uitleg over opnamemogelijkheden, camera-instellingen en het bekijken van foto's.

Je kan de kleuren en het contrast van een opname bepalen door een beeldstijl (Picture Control) te kiezen uit Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret en Landschap.

Geen digitale filters
Wat de D3200 niet aan boord heeft zijn de 'digitale filters' waar andere merken zwaar op inzetten. Je zal vergeefs zoeken naar een manier om een opname met crossprocessing-kleurtjes of met een nep-miniatuureffect te maken. Digitale filters zijn niet essentieel voor een goede camera, maar een generatie die opgroeit met samenraap voor smartphones verwacht zoiets wel.

Vreemd genoeg biedt de D3200 wel uitgebreide mogelijkheden om gemaakte opnames in de camera na te bewerken. Hier kan je wel kleurfilters of een pseudo-fisheye-effect toepassen. Het is zelfs mogelijk om opnames in raw-formaat in de camera al te 'ontwikkelen' en op te slaan als jpeg.

Even schrikken
Tijdens onze test met de D3200 is het eerst schrikken. Als we onze allereerste testfoto's op het schermpje bekijken, lijken ze iets overbelicht te zijn; zo zit er geen detail meer in heldere luchten. Maar wanneer we dezelfde opnames op een computerscherm bekijken, blijken ze toch correct belicht.

We raden je aan om in de Weergaveopties van de cameramenu de opties 'RGB Histogram' en 'Hoge Lichten waarschuwing' aan te vinken. Zo kan je bij het beoordelen van foto's een histogram bekijken, en word je gewaarschuwd als hoge lichten daadwerkelijk uitgebrand zijn. (Hoe je een histogram moet lezen, ontdek je hier.)

Na die eerste schrik is het een plezier om met de D3200 aan de slag te gaan. De lichtmeting en autofocus werken betrouwbaar. De kleuren zijn neutraal en levensecht, en de 24-megapixel legt heel wat detail vast. De bestandsgrootte is navenant: 12 megabyte in jpeg-formaat, ruim het dubbele in raw-formaat.

De prestaties
We zijn benieuwd naar de prestaties bij hogere gevoeligheden, en hier stelt de D3200 voor een camera in deze klasse niet teleur. Tot aan ISO 1.600 is er op jpeg-opnames amper ruis te zien, en zijn de foto's nog steeds scherp. Zelfs op ISO 6.400 werkt de ingebouwde ruisonderdrukking de meeste ruis weg, maar wel ten koste van de scherpte. De ingebouwde ruisonderdrukking verhoogt ook het contrast, waardoor foto's er donkerder uitzien.

Zoals elke reflexcamera gebruikt de D3200 een contrastgebaseerd autofocussysteem in Live View. Dat is merkbaar trager dan het normale, fasegebaseerde autofocussysteem, en daardoor minder geschikt voor actiefotografie.

De autofocus blijft werken tijdens het filmen, maar met wisselend resultaat – om bewegende onderwerpen te blijven volgen heb je een portie geluk nodig. De filmkwaliteit is goed, en de ingebouwde microfoon doet het behoorlijk.

Conclusie

De D3200 is een waardige opvolger voor de succesvolle D3100. Hij pakt uit met een hogere resolutie en een effectief bruikbare gevoeligheid tot ISO 1.600 (en hoger, als je wat scherpte wil opofferen).

Daarbij blijft hij even eenvoudig te gebruiken als zijn voorganger, mede dank zij een Guide-menu en een goede helpfunctie. De normale autofocus is minder snel dan op duurdere Nikon-camera's, maar wel betrouwbaar.

Specificaties Nikon D3200
Prijs: 599 euro (body)
Resolutie: 6.016 x 4.000 pixels
Sensor: CMOS, 15,4 x 23,2 mm
Lensvatting: Nikkor
Cropfactor: 1,5x
Gevoeligheid: Auto; ISO 100-6.400
Opnamestand: Auto/P/S/A/M; 5 scènes
Lichtmeting: Matrix, centraal, spot
Scherpstelling: 11-punts AF of manueel
Burstmodus: 4 fps
Geheugen: SD Card
Afmetingen: 125 x 96 x 77 mm
Gewicht: 500 gram