Nikon D4 (preview)

Nikon D4 (preview)
De Nikon D4 is een professionele reflexcamera met heel wat innovaties aan boord. Vooral de videomogelijkheden zijn er erg op vooruitgegaan.

De Nikon D4 is een professionele reflexcamera met heel wat innovaties aan boord. Vooral de videomogelijkheden zijn er erg op vooruitgegaan, maar de D4 blijft ook een fotocamera in hart en nieren. Shoot kon er een paar dagen mee aan de slag.

Als je het prijskaartje van de D4 bekijkt, is het even slikken. De camera ligt een heel stuk boven het budget van de gemiddelde hobbyfotograaf. Voor hem of haar is hij dan ook niet gemaakt. De D4 zal zijn weg zoeken naar de fototas van fotoreporters, sportfotografen en andere beeldmakers die er hun brood mee kunnen verdienen.

Preproductiemodel
Toch kan het geen kwaad om de D4 al eens van dichtbij te bekijken. Innovaties in professionele toestellen vinden immers vroeg of laat hun weg naar meer betaalbare camera’s. Ook al is de D4 voor jou onbetaalbaar, hij toont wel wat er over een jaar of twee in jouw camera zou kunnen zitten.

Shoot ging aan de slag met een preproductiemodel van de D4. Omdat de finale versie nog kleine aanpassingen kan ondergaan, drukte Nikon ons op het hart nog geen definitieve uitspraken te doen over beeldkwaliteit en prestaties. Met dat voorbehoud willen we toch onze eerste indrukken al delen.

Beeldsensor van 16 megapixel
Het hart van de D4 is een beeldsensor in full-frameformaat, dat bij Nikon ‘FX’ heet. De sensor heeft een resolutie van 16 megapixel. Dat is minder dan de pas aangekondigde Nikon D800, die 36 megapixel haalt. Beide camera’s zijn dan ook voor een heel ander publiek bedoeld. De D800 is er in de eerste plaats voor studio- en landschapswerk en commercieel werk, waar de extra pixels belangrijk zijn, met name voor afdrukken op groot formaat.

Bij de D4 ligt de nadruk op snelheid. In volledige resolutie maakt de D4 tot tien opnames per seconde met autofocus; als je de belichting en de autofocus van de eerste opname blokkeert, gaat hij zelfs tot elf opnames per seconde. Die snelheid houdt de D4 voor 200 opeenvolgende opnames vol. Sportfotografen kunnen dus meer en snellere salvo’s afvuren om een actie vast te leggen.

Zeer lichtgevoelig
De D4 legt de lat ook hoger inzake gevoeligheid. Het normale gevoeligheidsbereik gaat van ISO 100 tot ISO 12.800, maar kan met de ‘Hi’ ISO-instelling uitgebreid worden tot het equivalent van 204.800 ISO. Die hoge gevoeligheden bieden je de mogelijkheid om bij weinig licht opnames te maken zonder dat je sluitertijd te lang wordt. Dat kan voor persfotografen het verschil betekenen tussen een bruikbare foto en geen foto.

Naarmate de gevoeligheid de hoogte ingaat, neemt ook de ruis toe. Maar de ruisonderdrukking in ons testtoestel werkt al behoorlijk: jpeg-opnames tot aan ISO 6.400 kunnen zonder extra nabewerking in een magazine als Shoot afgedrukt worden. Hoger dan ISO 25.600 zouden we alleen in noodgevallen gaan – en daar zijn die ‘uitgebreide’ gevoeligheden ook voor bedoeld.

Je kan de gevoeligheid manueel instellen, maar er is ook een Auto ISO-functie die de gevoeligheid indien nodig automatisch verhoogt. Je kan een bovengrens instellen, als je bijvoorbeeld nooit boven ISO 3.200 wilt gaan, en ook rekening laten houden met de gebruikte lens.

In dat laatste geval zal de camera de gevoeligheid sneller verhogen bij een lange brandpuntsafstand, omdat daar de sluitertijd korter moet zijn om bewegingsonscherpte te voorkomen. En dat kan je dan nog verder bijregelen, om als je een erg vaste hand hebt toch wat langere sluitertijden toe te laten. Het is maar één voorbeeld dat aantoont hoe goed je de D4 naar je hand kan zetten. Al die opties verhogen haast onvermijdelijk de complexiteit; de handleiding grondig doornemen is dan ook aanbevolen.

Bouw en bediening
De D4 is gebouwd als een werkpaard, met forse afmetingen en een behoorlijk gewicht (1,3 kg zonder lens). Niettemin ligt hij erg goed in de hand. Door de geïntegreerde verticale grip kan je de camera ook in portretmodus vasthouden als je dat wilt.

Voor wie een D3 of D3s gebruikt, zal het even wennen zijn aan de nieuwe positie van sommige bedieningselementen. De ontspanknop is wat schuiner geplaatst en is daardoor comfortabeler te bedienen. Linksboven staat het instelwiel voor de transportmodus, met daarboven knopjes voor de flitsinstellingen, lichtmeetmethode en belichtingstrapjes.

Om de transportmodus te veranderen moet je een apart knopje indrukken, wat de kans op onbedoelde wijzigingen vermindert. Rechtsboven vinden we de toets voor opnamestand, belichtingscompensatie en een Record-toets.

Die laatste werkt alleen als de camera al in Live View-modus staat. De toetsen om gevoeligheid, opnamekwaliteit en witbalans in te stellen staan onderaan op het statusdisplay op de camerarug. De knopjes op de camerarug zijn verlicht, zodat je ook in duistere concertzalen de weg niet kwijtraakt.

Autofocus instellen
Een ingrijpende wijziging is de selectietoets voor autofocus naast de lensvatting, die lijkt op die van de D7000. Door de toets in te drukken en aan het achterste instelwiel te draaien, wissel je tussen enkelvoudige en continue autofocus; draai je aan het voorste instelwiel, dan kies je welke van de 51 AF-punten gebruikt worden (1, 9, 21, 51 of 3D-tracking).

Tijdens onze test vergisten we ons van instelwiel, waardoor we een reeks opnames zonder continue autofocus maakten. Naarmate je meer met de camera vertrouwd raakt, zal dat soort beginnersfouten verdwijnen. Nikon legt op zijn website overigens netjes uit welke AF-modus je het best gebruikt in welke situatie (in het Engels: www.nikondigitutor.com/eng).

Slot voor XQD-kaartjes
Net als zijn voorgangers heeft de D4 twee kaartsleufjes. Een ervan biedt plaats aan het vertrouwde Compactflash; de tweede is voor het gloednieuwe en snellere XQD-formaat. Een XQD-kaart is kleiner dan Compactflash en ook sneller, zodat foto’s sneller weggeschreven en uitgelezen worden. Maar XQD kost voor dezelfde capaciteit ook een kwart meer, en je hebt ook een nieuwe kaartlezer nodig.

Naast de vertrouwde USB- en HDMI-uitgang bevat de D4 een ethernetpoort waarmee je hem rechtstreeks aan een computer kan aansluiten. Een nieuwe connector dient voor de draadloze zender WT-5A 802.11n. Daarmee kan de D4 een eigen draadloos netwerkje opzetten, zodat je hem zonder extra software van op een smartphone of iPad kan bedienen. Dat gaat erg vlot. Via het aanraakscherm van een iPhone kunnen we het focuspunt kiezen en andere parameters instellen, en gemaakte foto’s bekijken.

Video: filmen in full HD
Zoals we reeds schreven heeft Nikon de videomogelijkheden van de D4 behoorlijk uitgebreid. Nikon noemt de D4 daarom onbeschroomd een ‘multimediacamera’ – een camera die zowel voor stilstaande als bewegende beelden bruikbaar is. Daarmee speelt Nikon in op de trend dat fotografen steeds meer met video willen doen, en wordt de D4 ook aantrekkelijker voor videoprofessionals die iets anders willen meenemen dan logge professionele camcorders.

Voor die doelgroep is de blikvanger de zuivere, ongecomprimeerde HDMI-output van de D4. Die maakt het mogelijk om het videosignaal op externe apparaten te monitoren en op te nemen.

Filmen kan in full HD (1080p) met 24 or 25 frames per seconde, en ook in gewoon HD (720p) tot 50 frames per seconde. Om te kunnen filmen moet de camera in Live View-modus staan, zodat de spiegel voor de sensor wegklapt. Het tragere contrastgebaseerde autofocussysteem neemt dan over – voor zover de videograaf niet voor manuele focus kiest.

Een aardigheidje is de ingebouwde time-lapsemodus, waarbij de camera op vaste intervallen een foto maakt en die combineert tot een filmpje. Het werkt echt eenvoudig: je stelt het gewenste interval in (bijvoorbeeld om de 60 seconden) en de gewenste duur (bijvoorbeeld 30 minuten); de rest gaat automatisch.

In het volgende nummer van Shoot magazine (nr. 19, ligt vanaf 5 juni in de winkel) gaan we uitgebreider in op de videomogelijkheden van de D4.

Specificaties Nikon D4
Prijs: 5.799 euro
Resolutie: 4.928 x 3.280 pixels
Sensor: CMOS, 23,9 x 36 mm
Lensvatting: Nikkor
Cropfactor: geen
Gevoeligheid: ISO 100-12.800 (uitbreidbaar tot 204.800)
Opnamestand: P/S/A/M
Lichtmeting: Matrix, centraal, spot
Scherpstelling: 51-punts AF of manueel
Burstmodus: 11 fps
Geheugen: CompactFlash, XQD Card
Afmetingen: 160 x 157 x 91 mm
Gewicht: 1.340 g