Water biedt legio mogelijkheden voor de creatieve natuurfotograaf. In vaste, gasvormige én vloeibare fase kan je met H2O heel catchy beelden maken. Laat je vooral inspireren door de voorbeelden in dit artikel.

Stromend water of wind

Nu fotograferen wij natuurfotografen liever niet met te veel wind, maar voor mooie patronen en meer abstracte foto’s van water wil ik graag een uitzondering maken. Juist bij een flinke wind komt het water in beweging. Dan ontstaan er prachtige vormen door de reflecties van lucht met wolken of andere objecten in het water. Het leuke daaraan is dat geen enkele foto identiek is, omdat de vormen continu veranderen. Ik adviseer dan ook om flink wat foto’s te maken en thuis rustig de mooiste te selecteren. Bijvoorbeeld voor een stijlvolle abstracte print aan de muur.

Vaak zijn de kleinere delen van het water interessant, daarom ben je met een tele- of telezoomobjectief als een 100-400mm het beste uit. In het algemeen krijg je met zonlicht de sterkste effecten, omdat je meer licht nodig hebt om contrasten tussen lichte en donkere partijen te accentueren. Merk je thuis dat het beeld wat flauw oogt, dan kun je in een fotobewerkingsprogramma met levels of curven er meer contrast in aanbrengen. Je zult dan meteen opmerken dat ook de kleuren krachtiger worden.

Is er geen wind, maar heb je toch zin in abstracte foto’s van water? Dan kun je in jouw omgeving vast en zeker een beekje of stroompje vinden waar het water altijd in beweging is. Vooral in de bochten daarvan zit veel beweging in het water, waardoor je wederom de eerder beschreven effecten in beeld kunt vangen.

Water en ondergrond

Bij reflecties op water kun je er ook voor kiezen de bodem van bijvoorbeeld het beekje in het beeld mee te laten spelen. Het moet dan wel een ondiep beekje zijn, omdat het effect van de bodem anders nihil is. Ook een zanderige bodem met wat waterplanten kan een aanvulling zijn op de spiegelingen op het wateroppervlak.

Ga bij voorkeur op zonnige dagen op pad. Op bewolkte dagen krijg je door het tekort aan licht een contrastarme ondergrond met weinig kleur en detail. Daardoor zal het effect in het beeld minder of niet aanwezig zijn. Zoals bij alle andere vormen van waterfotografie is ook hier de hoek bepalend voor het effect. En lukt het niet om aan de ene kant van een beekje tot mooie foto’s te komen, probeer het dan eens aan de andere kant!

Kwelwater

Nu we toch in de meer kunstzinnige fotografie bezig zijn, is het ook de moeite waard om je te verdiepen in kwelwater. Dit ontstaat door een ondergrondse waterstroom naar een hoger gelegen gebied. Gaat het om ijzerhoudend water, dan zie je op het wateroppervlak een dun vliesje dat aan olie doet denken vanwege de prachtige tinten in blauw, paars, geel en wit. De kwelplekken ontdek je in eerste instantie aan de roodbruine kleur, die wordt veroorzaakt door het ijzer dat aan de oppervlakte in contact komt met zuurstof en gaat ‘roesten’. Bij dit soort plekken kun je de opvallende laag op het water ontdekken. Het dunne vliesje ontstaat door ijzerbacteriën die de ijzer omzetten naar ijzeroxiden en nog wat andere verbindingen.

Bacteriefilm op een laagje kwelwater. kwelwater. f/11, 1/60, ISO 200, 157 mm

Loop eens voorzichtig rondom zo’n plek, maar pas op! Het dunne vliesje kan al verstoord worden door de trillingen die het lopen op de zompige bodem veroorzaakt. De invalshoek op het vliesje bepaalt de licht- en kleureffecten en met een polarisatiefilter kan je die versterken. Als je de foto boven de bacteriefilm maakt, moet je opletten dat je niet je eigen silhouet als reflectie terugziet. Je bent wellicht erg op die mooie tinten gefixeerd, zodat je daarmee geen rekening houdt. Achteraf kan zo’n donker silhouet in beeld heel storend zijn. Een aanrader is bovendien om met een macro-objectief te werken, omdat de vlakken met de bacteriefilm meestal niet heel groot zijn. Wil je ze toch beeldvullend en zonder omgeving in beeld nemen – wat de mooiste resultaten geeft – dan krijg je dat het best met een macrolens voor elkaar.

Onderwater met de GoPro

Nu heb ik al het een en ander verteld over fotografie van water van bovenaf, maar ook van onder het wateroppervlak kan het de moeite waard zijn om de waterspiegel te fotograferen. Een relatief goedkope oplossing hiervoor is een GoPro-camera, want alle modellen van dit merk zijn waterdicht. En door de enorme scherptediepte van ongeveer 25 centimeter tot oneindig kun je hiermee gewoon fotograferen zonder dat je via de camera hoeft te controleren of je onderwerp scherp is. Daarbij hebben de GoPro’s een enorme groothoeklens en is de point-andshoot- methode hierbij ideaal.

Dit beeld maakte ik met een GoPro op een lange steel onder water en naar boven gericht. f/2.8, 1/150, ISO 100, 15 mm (fullframe-equivalent)

De methode is vrij simpel. Monteer de camera op een lange stick en stel de functie Time Lapse in (in deze modus gaat de camera continu fotograferen). Houd de camera onder water en richt hem naar boven. Het is leuk om dit bijvoorbeeld bij een bosbeekje te doen, zodat je de bomen door de waterspiegel ziet. Drijven er ook nog bellen op het wateroppervlak, dan heb je meteen een extra element in beeld dat de foto nog spannender maakt.

Druppel als lensje

Het leuke van waterdruppels is ook dat ze als een soort lensje werken. Natuurlijk leveren ze niet de prachtige optische kwaliteit van onze dure objectieven, maar ze doen wel min of meer hetzelfde. Als de vegetatie op een vochtige ochtend onder de waterdruppels zit, kan je daar heel opvallende beelden mee maken.

Waterdruppels aan een grasspriet werken prima als kleine lensjes. f/16, 1/200, ISO 400, 135 mm

Je kunt bijvoorbeeld een spriet met druppels in beeld nemen, met daarbij een bloeiende plant in de achtergrond. Voor een mooi effect stel je scherp op het bloempje in de druppel of druppels en stel je een heel klein diafragma in, bijvoorbeeld f/16. Op die manier breng je, naast de bloem in de druppel, ook het sprietje waar de waterdruppels aan hangen herkenbaar in beeld.

Lees verder:

1
2
3
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in