Zelfs regenval in een waterplasje kan een fotografische uitdaging zijn. f/5.6, 1/160, ISO 400, 315 mm

Water biedt legio mogelijkheden voor de creatieve natuurfotograaf. In vaste, gasvormige én vloeibare fase kan je met H2O heel catchy beelden maken. Laat je vooral inspireren door de voorbeelden in dit artikel.

Water is de bron van al het leven; wij mensen bestaan zelfs voor 55 à 60 procent uit deze vloeistof. Daarin worden we overtroffen door kwallen die voor maar liefst 95 procent uit H2O bestaan. Op aarde komen we de stof in drie fasen tegen: als ijs in vaste toestand, de alomtegenwoordige vloeibare toestand van bijvoorbeeld de zeeën en de gasvormige toestand van waterdamp. Natuurfotografen zoals ik smullen van water, omdat het een oneindige bron voor creatieve fotografische benaderingen is. In dit artikel neem ik je dan ook graag mee in de speeltuin die water kan zijn.

Schuim en regenboogkleuren

Mocht je eens lekker op het strand willen fotograferen, ga dan vooral op een winderige dag. Meer dan op andere dagen wordt het schuim dan vanuit zee het strand opgeduwd. Het leuke daarvan is dat je er prachtige foto’s van kunt maken. Vooral als je door de knieën gaat en het schuim van dichtbij ontdekt, zul je je verwonderen over de schoonheid ervan. Met wat geluk zie je in de schuimbellen het effect van irisatie, namelijk prachtige kleuren! Die verschillende kleuren ontstaan door de variaties in dikte van het vlies en de kijkhoek. Waarom zie je die regenboogkleuren soms heel duidelijk en soms bijna niet? Dat heeft vooral te maken met de invloed van vervuiling. Maar ook sommige levende organismen kunnen in water voor een flinterdunne olielaag op het zeeschuim zorgen.

Weer met veel wind aan het strand levert toch prachtige schuimbellen op. f/9, 1/200, ISO 1000, 90 mm

Doe er vooral je voordeel mee als je regenboogkleurig schuim aantreft en probeer er een aansprekende foto van te maken. Dat doe je het best door recht boven het gekleurde zeeschuim te gaan staan, want dat zorgt voor een optimale scherpte van hoek tot hoek. Daarbij is het gebruik van een statief handig, omdat je anders vanwege de onhandige houding al snel erg trilt. Ook met het eerste of laatste zonlicht kun je aan het strand mooie foto’s van zeeschuim maken. Vooral als het water zich bij eb terugtrekt, blijft er meestal nog even een dunne spiegellaag met water achter. Daarin zijn vaak mooie schuimbellen en structuren te ontdekken. Met name als je met tegenlicht fotografeert, krijg je prachtige vormen en patronen die aansprekende foto’s opleveren. Varieer ook eens met de belichting: een of twee stops onderbelichten kan het resultaat nog krachtiger maken.

Schuimbellen op een natte ondergrond zijn als het net eb wordt erg fotogeniek in het avondlicht. f/7.1, 1/125, ISO 400, 105 mm

Bokeh en tegenlicht

Om dauw te kunnen fotograferen kom ik graag wat vroeger in de ochtend mijn bed uit. De dauwdruppeltjes toveren een anders saai grasland in één keer om tot een zeer fotogenieke plek. Ben je liefhebber van mooie bokehringen dan moet je hier zijn, want als er dauwdruppels op de vegetatie aanwezig zijn zie je dit effect alom. Vooral door de combinatie tegenlicht en dauwdruppels ontstaan dit soort prachtige lichteffecten. Je moet dan alleen niet bevreesd zijn voor natte kleding, want het beste standpunt is laag op de grond. Gluur tussen de vegetatie door en fotograferen maar! De vegetatie dicht bij de lens zie je nauwelijks terug, terwijl de dauwdruppels mooie grote bokehringen veroorzaken. De keuze van het diafragma is bepalend voor de grootte van deze lichtvlekken.

Bij een uitgebloeide paardenbloem en dauw zorgt het tegenlicht voor het gewenste effect. f/6.3, 1/4000, ISO 400, 135 mm

Aangezien je het beeld in de zoeker van een spiegelreflex altijd ziet met open diafragma, kun je het effect van de dauwdruppels daarin niet goed beoordelen. Daarom is het noodzakelijk om de scherptedieptecontroleknop – onthoud dit woord voor Scrabble – op de camera te gebruiken. Veel moderne dslr’s hebben zo’n button. Door deze in te drukken sluit je het diafragma naar de ingestelde waarde en zie je in de zoeker het effect van dit diafragma op de bokeh. Een klein diafragma van f/22 verandert de dauwdruppels in (te) kleine cirkels; over het algemeen geeft een diafragma van f/4.0 of f/5.6 het mooiste effect. Als onderwerp kun je bijvoorbeeld een grassprietje nemen met een paar dauwdruppels. Maar ook een klein insect met daaromheen mooie bokehbolletjes kan heel leuk zijn. Zit je eenmaal op een plek in het veld, stel dan ook eens wat verder weg scherp. Je zult zien dat het effect van de dauwdruppels dan ook verandert. Het woord bokeh is trouwens afkomstig van het Japanse woord boke. Daarmee duidt men de waas of de kwaliteit van de onscherpte aan. De kwaliteit van de bokehbollen is ook afhankelijk van de ronding van het diafragma.

In het algemeen geldt: hoe meer diafragmalamellen het objectief heeft, des te ronder en minder hoekig de bokehringen zijn.

Lees verder:

1
2
3
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in