fotografie website

Fotografie vraagt een breed palet aan kennis en vaardigheden. Een beetje hulp is altijd welkom.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

Fotografie is creativiteit. Maar iedereen heeft wel eens een periode dat de inspiratie wat minder is. Of om net die andere aanpak te bedenken die je werk naar andere hoogtes kan brengen. ‘Alles is al eens gefotografeerd’, wordt wel eens gezegd. En alles staat ook op het internet. Maar waar vind je nu de foto’s die jou kunnen inspireren?

Inspiratie & informatie in overvloed

Laat ons beginnen dicht bij huis: op BelgiumDigital.com. Shoot is ontstaan in de schoot van deze website. BelgiumDigital is een communitywebsite waar fotografen van elk niveau terechtkunnen. Er is een nieuwsonderdeel met onder andere events en workshops, maar centraal staat het forum. Daarop tonen fotografen hun foto’s, wordt er feedback gegeven, worden vragen gesteld en beantwoord. Dit alles over heel uiteenlopende onderwerpen. De redactie stelt elke week een hall of fame met de mooiste foto’s samen. Er is ook elke maand een challenge rond een bepaald thema en er worden regelmatig fysieke samenkomsten georganiseerd. Je kan de foto’s in het forum niet bewaren en behalve een eenvoudig zoekvakje is er niet echt een manier om foto’s te zoeken met een bepaald onderwerp. Maar het forum is onderverdeeld in logische thema’s zoals landschap, macro of portretten.

Belgiumdigital.com biedt een community waar veel ruimte is voor elk type fotografie en elk niveau fotograaf.

De populaire website 500px.com is een overzichtelijke bron van informatie en inspiratie. Je kan foto’s zoeken op kernwoorden of thema’s. De kwaliteit van de foto’s is hoog. In het onderdeel Resources vind je een massa informatie aangeboden door de fotografen zelf. Van artikels tot workshops, video-tutorials, reizen en veel meer. Sommige zijn gratis, voor andere betaal je belachelijk hoge bedragen. Met een account (gratis, 4 of 8 dollar per maand) kan je je eigen foto’s uploaden, je portfoliowebsite maken en krijg je toegang tot meer mogelijkheden zoals bewaren van foto’s en statistieken over je foto’s. Een leuke motor voor inspiratie zijn de Quests. Die dagen je uit om rond een thema foto’s te maken – er zijn zelfs geld- of materiaalprijzen te verdienen. 500px biedt ook ondersteuning voor als je je foto wil aanbieden in verkoop of licensing. Maar om op te vallen tussen al deze kwaliteit en geld te verdienen moet je al professioneel met fotografie bezig zijn.

Advertentie

Niet alleen kijken naar mooie foto’s, maar zelf ook meedoen met quests, dat kan op 500px.com.

Ook ViewBug.com is een populaire ontmoetingsplaats voor fotografen. De opzet en het aanbod is gelijkaardig aan 500px. De kwaliteit van de foto’s is opnieuw hoog. Er zijn dagelijkse wedstrijden en creatieve challenges. Er is een uitgebreide keuze aan artikels, video’s en tips over alle aspecten van fotografie. Ook op ViewBug kan je een eigen website of portfolio maken. De accounts gaan van gratis tot 11,5 dollar. ViewBug heeft ook een onderdeel voor bedrijven, die hen dan in contact brengen met de juiste fotografen in hun uitgebreide database. Opnieuw moet je hier niet verwachten een financieel graantje te kunnen meepikken als beginner. Je eigen foto’s uploaden is natuurlijk mogelijk, zodat je er feedback op kan krijgen.

Artikels, video’s en tips over alles van fotografie vind je op viewbug.com. Of kijken naar knappe foto’s en de jouwe uploaden om feedback te krijgen.

Zoek je vooral een creatieve uitdaging en wedstrijden met kans op enkele mooie prijzen? Dan is GuruShots.com iets voor jou. Hun baseline is ‘the world’s greatest photography game’ en dat zegt voldoende. Je eigen foto’s uploaden en er feedback op krijgen in de sfeer van sterretjes, ‘awards’ en dergelijke is de premisse van deze website. Het zijn de fotografen zelf die stemmen op de beste foto’s. Het is inspirerend om te zien hoe sommige fotografen een thema aanpakken. De kwaliteit van de foto’s verschilt nogal, maar de betere komen al snel bovendrijven. Om zelf deel te nemen moet je een (gratis) account aanmaken. Een heel systeem aan punten, ranks, awards en de mogelijkheid om geld te spenderen om je foto te promoten zorgt voor een spelgevoel en kan verslavend werken. Zeer regelmatig organiseert Gurushots een fysieke expositie ergens ter wereld waar ook jouw foto kan mee tentoongesteld worden. Zolang je deelneemt voor je plezier en ter inspiratie, en er niet teveel geld of tijd in steekt, kan dit een leuke motivator zijn.

Hou je van het spelelement en wil je graag wat leuke prijzen winnen? Dan is gurushots. com iets voor jou.

Helemaal iets anders is dan weer LensCulture.com. Voor liefhebbers van het betere reportagewerk. De mensen achter deze website willen een serieuzere toon aanslaan. Hun focus is vooral documentaire fotografie. Mooie reportages, knappe verhaalreeksen, inspirerende concepten. Als dit je dada is, maak dan zeker een (gratis) account aan. Naast de reportages zelf vind je er interviews en boekbesprekingen, handleidingen over onderwerpen zoals straat- en portretfotografie of een gids voor beginnende fotografen. Je kan zelfs je project aanbieden voor review en feedback (dit kost je wel 65 dollar). Regelmatig organiseert Lens- Culture ook fysieke tentoonstellingen.

Veel ernstiger is lensculture.com, met knappe reportagereeksen en tutorials over zelf aan de slag gaan als reportagefotograaf.

Persoonlijke ondersteuning

Mentormentor.be biedt in persoonlijke trajecten en op een kritische manier professionele ondersteuning aan fotografen. Het is een klankbord voor fotografen die autonoom aan een oeuvre werken en een stap vooruit willen zetten in hun artistiek parcours. Wil je een review van een uur over je werk, of een masterclass, dan kan dat ook.

Persoonlijke begeleiding door Vlaamse topfotografen vind je bij MentorMentor.

Breedbeeld.org ondersteunt, informeert, inspireert en verbindt iedereen die in Vlaanderen in zijn vrije tijd met fotografi e bezig is. Op de website vind je heel wat praktische informatie zoals rechten en plichten, opleidingen en artikels over inspiratie of materiaal. Ze organiseren cursussen, er is een uitleendienst, ze doen aan matchmaking, organiseren wedstrijden en open calls.

Wil je beroepsfotograaf worden? Dan kan je je licht opsteken bij beroepsfotografen.be. Naast belangenbehartiging organiseren ze workshops of verwijzen je door naar de juiste instellingen daarvoor. Ook hier veel info over wedstrijden, netwerken, festivals, beurzen en fotoreizen. Niet echt persoonlijke begeleiding, maar een interessant evenement over fotografie is dedonkerekamer.org. Een goed gevulde avond met interviews met fotografen en drie opkomende talenten die hun project mogen pitchen. Iets anders maar toch interessant is fiverr.com. Op deze website bieden allerlei mensen zich aan om voor een klein bedrag iets creatief te doen voor jou. Op fotografisch vlak kan je bijvoorbeeld iemand zoeken om die foto te fotoshoppen waar je zelf nog niet de vaardigheden voor hebt. Veel keuze en kwaliteitsverschil, dus even zoeken is aangeraden.

Heb je zelf niet de vaardigheden om een foto te bewerken? Dan kan fi verr.com een oplossing bieden. Een wereldwijd aanbod van creatievelingen levert diensten aan schappelijke prijzen.

Publicatie

Je maakt foto’s en je wilt natuurlijk dat die gezien worden. Instagram is een makkelijke manier, maar misschien wil je wel een volledig eigen website? Tegenwoordig hoef je daar geen expert meer voor in te huren of dagen te studeren op een codeertaal. Er zijn verschillende aanbieders die zeer eenvoudige en betaalbare systemen hebben om je website en eventueel zelfs webshop te bouwen. We vermeldden al 500px en ViewBug, hier volgen nog enkele interessante websites.

Heb je een Adobe Creative Cloud pakket voor fotografen? Dan zit daar ook Portfolio in. Dat is een supereenvoudige manier om je foto’s vanuit Lightroom ook online te zetten op een eigen website. Je kiest een template en je uploadt je foto’s en schrijft je tekst. Portfolio heeft twaalf templates en iets minder individuele aanpassingsmogelijkheden dan de andere hieronder vermelde websites. Er is geen mogelijkheid tot webshop of client galleries. Maar het zit dus wel gratis in je pakket, wat het voor beginners zeer interessant maakt.

In je Adobe Creative Cloud pakket zit ook een portfolio onderdeel. En vanuit Lightroom kan je makkelijk foto’s uploaden naar je website gemaakt bij Smugmug of Pixieset.

Bij Squarespace.com komen niet alleen fotografen terecht, maar allerlei ondernemers en creatievelingen. Met achtentwintig templates vind je zeker je stijl. Een webshop opzetten is makkelijk, maar een client gallery of een printshop voor fotografen is er niet bij. Accounts variëren tussen de 11 en 36 euro per maand.

Specifiek ontworpen voor fotografen is SmugMug.com. Met accounts van 8 tot 51 dollar per maand en gratis 14 dagen proeftijd is er zeker een combinatie waarmee je tevreden bent. Smugmug biedt niet alleen een website met client galleries en een webshop met uitgebreide printshop, maar ook online opslag. De printshop maakt het eenvoudig om zowel op papier, canvas, metaal, gadgets, albums en meer je foto’s te laten printen zonder dat je er zelf moet mee bezig zijn.

Ook enkel voor fotografen is Pixieset.com. Kies voor een gratis account voor een website met client gallery, of 12 of 18 dollar per maand voor meer opties zoals meer online opslag, webshop, printshop en mobile apps. Zowel Pixieset als SmugMug hebben trouwens een plug-in voor Lightroom, zodat je makkelijk foto’s kan uploaden en beheren via Lightroom. Een webadres met je naam kan je ofwel zelf regelen en linken aan je website, of je laat het doen door de webmaker van je keuze.

Een website maken is tegenwoordig eenvoudiger dan leren fotograferen. Bij onder andere Pixieset.com steek je jouw eigen website op een paar dagen in elkaar

Verkoop

Je wilt niet alleen dat je foto’s gezien worden, maar je wil ze ook nog verkopen? Dan zijn er enkele opties: of via je eigen website en een daaraan gelinkte printshop zoals hierboven vermeld, of via een stockwebsite, of via een doorverkoper. Stockfotografie is een zeer specifieke business met weinig kans op financieel succes, dus die laten we even achterwege. Laat ons wel eens kijken naar websites die jouw werk gebruiken om in hun aanbod op te nemen van printables. Meestal werkt dat zo: jij uploadt je beste werken op een website van de aanbieder. Mensen die op zoek zijn naar mooie fotografie om bij hen thuis of op het bedrijf de muren op te fleuren komen terecht op die websites. Zij kiezen jouw foto. De doorverkoper print en verzendt jouw werk. Jij krijgt een commissie of een vast bedrag betaald. Die websites hebben, in tegenstelling tot je eigen website, een groter (soms wereldwijd) bereik. Maar opvallen en je foto’s verkocht krijgen is weer niet evident. Je foto’s moeten dus van hoge kwaliteit zijn én van populaire onderwerpen.

Via Picfair.com krijg je een eigen pagina en komen je foto’s op hun algemene pagina. Ze worden verkocht als print en digitale download. Picfair neemt twintig procent commissie op de verkoopprijs die jij instelt. Een account is gratis. Het verschil met stockfotografie is dat je daar slechts een paar euro of soms zelfs een paar cent per verkochte foto krijgt. Populair zijn ook websites als WerkaandeMuur.nl of Whitewall.com/be/wanddecoratie.

Laat andere websites jouw werk verkopen. Zo komt jouw foto bij andere mensen thuis mooi geprint aan de muur te hangen.

Zij verkopen vooral mooi geprinte wanddecoratie. De onderwerpen die het best verkopen zijn kunstzinnige landschappen, stillevens, stadsbeelden en reproducties van klassiekers. De accounts om te verkopen zijn gratis en je krijgt een marge uitbetaald op de verkoopprijs.

Bescherming

Als laatste onderdeel kijken we naar bescherming van je foto’s. Enerzijds fysiek, anderzijds legaal. Maak zeker back-ups van de harde schijven en je Lightroombibliotheek. Doe dit zowel op een extra harde schijf bij je thuis (of een NAS als je echt veel foto’s hebt) als online (stel dat er een inbraak is of een brand je harde schijven vernielt). Je kan kiezen om je foto’s handmatig te back-uppen op services als Dropbox, OneDrive, Google Drive of reeds vernoemde websites hierboven, of je kan een automatische dienst zoals BackBlaze.com (60 dollar per jaar) betalen die jouw harde schijven elke dag back-upt. Je foto’s staan online op je social media en misschien op je eigen website. Dat is jouw werk en jij hebt dus de auteursrechten. Het is echter heel makkelijk voor anderen om je werk te kopiëren, te stelen, en te gebruiken op hun eigen websites of voor reclamedoeleinden. Je zal dat zelfs nooit te weten komen tenzij je er toevallig op botst. Wil je graag iets meer bescherming dan helpt Pixsy.com je daarbij. Zij scannen je social media, website en andere kanalen en vergelijken je foto’s met alle foto’s op het internet. Als ze een foto tegenkomen die hard lijkt op de jouwe, laten ze je dat weten. Als dat inderdaad jouw foto zou blijken te zijn die onrechtmatig gebruikt wordt, nemen zij actie. Een account op Pixsy is gratis, en zelfs hun acties zijn gratis. Zij houden enkel een deel van de vergoeding in als ze slagen in hun opdracht.

Mijn gratis Pixsyaccount vermeldt dat er een paar foto’s van mij gebruikt zijn door een andere website. Gelukkig is het de Shoot website, dus ik kan dit goedkeuren.
Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in