Tips naaktfotografie
f/3.5, 1/80, ISO 400, 70 mm Hier breng ik een danseres van Les Ballets de Monte Carlo in de fontein op de zeepromenade van Monaco. Ik hou van beweging van water of wind in een stilstaand beeld. Het brengt verrassing, kleedt het model in haar naaktheid en maakt de foto spannend.

Naaktfotografie is een kunst op zich. Met deze dingen moet je rekening houden voor de beste naaktportretten.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Henk van Cauwenbergh is al meer dan dertig jaar professioneel glamourfotograaf en verschijnt met zijn werk regelmatig in de media. Zijn persoonlijke voorkeur gaat naar mooi naakt in zwart-wit. Aan Shoot onthult hij de beste tips om smaakvolle naaktfoto’s te maken.

Tip 1: Maak enkel functioneel naakt

Het eerste boek dat ik uitbracht kreeg de heel toepasselijke naam mee van ‘Le matin’. Wereldwijd werden er 7500 stuks van verkocht. Toen ik het boek maakte, zat ik in mijn volle carrière van modefotografie waarbij modellen steeds tot in de puntjes werden opgemaakt en gestyled. Als tegengewicht voor mezelf wou ik een ode brengen aan de vrouw en dames fotograferen tijdens hun ochtendritueel. Het waren gewone meisjes uit ons land maar ook uit het buitenland. Ook politici zoals Kathleen Van Brempt en Freya Van den Bossche zaten erbij. Het werd een uitvergroting van de maatschappij: van het meest gewone meisje tot topmodellen. Alle honderd deden ze hun ochtendritueel, goed voor negentien nationaliteiten en twaalf talen. Wakker worden in het bed, een blote borst als het een spontane gebeurtenis was – ik fotografeer nooit vrouwen als lustobject. Het fotograferen van functioneel naakt maakt het model ook mooier en natuurlijker. Dat is voor mij de belangrijkste tip: het is van belang om eerst na te denken over je project, je goed voor te bereiden en er volledig achter te staan.

Tips naaktfotografie
f/3.5, 1/80, ISO 400, 70 mm Uit mijn boek ‘Rencontre’. Ik confronteer een prima ballerina met een matador, beiden wereldtop in hun discipline. Two dancers of a different world. Twee atleten die beiden eindigen in kostuum; hij in de arena en zij in het theater. Het macho spel is er een van aantrekking en afstoting. Met het naakte lichaam als werkinstrument

Tip 2: Toon respect voor het model

Naaktfotografie moet altijd gebeuren met veel respect naar vrouw of man, want naakt zijn is voor iedereen kwetsbaar. De particulier die naar ons komt, kan iemands dochter zijn die een fotoshoot als verjaardagscadeau kreeg. Maar het kan ook de dame op leeftijd zijn die nog een sensuele fotoshoot wenst te doen, voor haar lichaam volgens haar te oud toont. We doen dan de make-up en de styling, en we werken in de huisstudio. Een echte fotostudio is dan namelijk te kil. Mijn vrouw doet de styling, dus ik ben er niet alleen als man. Het is de fotograaf met z’n vrouw, weet je, dat is altijd een heel ander gevoel. Ik plaats die foto’s ook niet op onze website of sociale media, geef altijd respect en privacy.

Tips naaktfotografie
f/3.5, 1/80, ISO 400, 70 mm ‘Hunting memories’ brengt een thema als jacht. Hierbij is het model volledig naakt, zonder bloot of provocant te zijn.

Tip 3: Licht en schaduw

Laat eens de schaduw het model kleden. Zorg voor een summiere schaduw en zoek daarbij een goede eyecatcher. Gebruik mooie poses die aanleunen bij het dagdagelijkse: bijvoorbeeld aan een raam met mooi daglicht en een de dame die een glas water vasthoudt, … haar nachtjaponnetje een beetje afhangend net zoals in het echte leven. Fotografeer het model steeds op haar best. Dit soort van foto’s zijn altijd mooi en het model kan de foto’s ook zonder enig probleem thuis ophangen aan de muur.

Tips naaktfotografie
f/3.5, 1/80, ISO 400, 70 mm De broosheid van een fijne ballerina uit Les Ballets de Monte Carlo. Een lichaam als werkinstrument. De passie van het gracieus bewegen vastleggen.

Tips 4: Niet alleen groot

Ook het fotograferen van dames met kleine borsten is iets wat ik graag doe. Vanuit esthetisch oogpunt is dat leuker of makkelijker in beeld te brengen, want grotere borsten brengen snel een andere perceptie. Dus als je zelf het model kan kiezen, kies dan eens een model met kleinere borsten. De aandacht gaat dan ook minder snel naar de borsten, en werk suggestief en niet expliciet.

Tips naaktfotografie
f/3.5, 1/80, ISO 400, 70 mm Het naakt met sigaret is vrij suggestief dankzij het vasthouden van de hand van een ander vrouwelijk naakt. Ik heb het model bewust niet in de lens laten kijken om de scene niet evident voor te schotelen. De sterke blik verraadt een verrassing op komst.

Tip 5: Benadruk het mooie

Niet iedereen heeft een perfect lichaam, het is dus aan de fotograaf om een mooie pose te zoeken. Je kan bijvoorbeeld iemand laten zitten op een stoel of een zetel met één arm die diagonaal gelegd wordt om bijvoorbeeld de buikplooien te bedekken. En dan verder met schaduw werken. Je kleedt het model terug aan met schaduw en je laat enkel zien wat een meerwaarde is. Heeft je model lange benen, neem dan een lager standpunt in en toon haar mooie lange benen.

Tips naaktfotografie
f/3.2, 1/2500, ISO 400, 47 mm De vis op deze foto is zo prominent dat hij de evidente naaktheid van het meisje afleidt.

Tip 6: De juiste locatie

Ik doe regelmatig aan locatieverkenning, want dat is ook heel belangrijk. Je kan je fotoshoot doen in een echte fotostudio of in een huisstijlstudio. Je kan ook altijd een binnenlocaties opzoeken, maar ga ook eens buiten op zoek! Dan is het wel van belang om met de omstandigheden rekening te houden. Bijvoorbeeld, waar staat het licht op welk uur van de dag? Ga je naar zee, bekijk dan op welk tijdstip de zee rustig is.  Zijn er al toeristen of nog niet? Wees dus creatief en plan de fotoshoot goed in, maak er een uitstapje van.

Tips naaktfotografie
De strandvrienden. Een hippie sfeertje in een VW-busje uit de jaren ‘60. Ik werk graag met taferelen waardoor de naaktheid verrassender overkomt.

Tip 7: Bewerk niet te veel

Ik hou niet van beeldbewerking, ik vind het echt verschrikkelijk. Breng de mensen zoals ze in werkelijk zijn. Het is het werk van de fotograaf om de mensen mooi in beeld te brengen. Lieg niet in je foto’s. Ik werk een koortsblaasje weg, een puistje, maar de dame moet haarzelf blijven. En dat heb je zeker als je werkt met bekende mensen, als men ze ziet op de foto en daarna in werkelijkheid, doet dat de wenkbrauwen fronsen!

Tip 8: Lok emotie uit

Fotografie begint met licht en compositie, pas daarna volgt het moeilijkste deel, namelijk de emotie. Praat met het model en wacht tot het model de juiste blik heeft. Laat het model niet de hele tijd naar je kijken want dan begint ze te staren. Laat haar de ogen sluiten, haar blik af en toe weg te draaien. Breng emotie en de spontaniteit van het moment. Een foto moet een weldoordacht snapshot zijn, wees dus nooit statisch. Ik werk trouwens nooit met een statief omdat je je als fotograaf goed moet kunnen bewegen.

Tips naaktfotografie
f/4.5, 1/1600, ISO 400, 44 mm A jump of joy. Naakt beeld van mijn vrouw Elsje. Gemaakt in St. Tropez om 6 uur ‘s ochtends omwille van het magische licht. Dankzij de beweging wordt zij in het stilstaand beeld gekleed door het water.

Durf ook eens foto’s te nemen vanop een laag standpunt, wat trouwens niet kan als je op statief werkt. Brigitta Callens poseerde enkele jaren gelden naakt voor me voor het bekende magazine Playboy. Door haar schuchtere blik en bedeesde houding werd het een mooie zachte naaktfoto. Ik maak dus geen uitdagende foto’s zoals je soms wel eens in de reclamewereld ziet waarbij de dames dan nog wel een bikini dragen, maar een veel uitdagende houding aannemen.

Tip 9: Werk met humor

Vandaag is iedereen fotograaf, er is geen vestigingswet meer. Je kan werken met goede automatische camera’s en je hoeft geen fotorolletjes meer te ontwikkelen. Daarom moet je iets bijzonders doen, eens het verschil maken. Je kan dat doen zoals ik met de foto deed uit mijn boek en die ook op mijn naamkaartje staat. Het is een dame met een naakte rug en een gigantische zalm. Haar blote kontje valt daarbij minder snel op. Ik bedoel hiermee, gebruik attributen zodat niemand gefixeerd is op het bloot. Ook in mijn nieuwe boek over Durbuy, dat ik maakte voor Marc Coucke, staan zulke mooie foto’s.

Tip 10: Maak foto’s die je overal kan tonen

Ook in dit hotel (Hotel La Réserve in Knokke, red.) hangen naaktfoto’s van me. Maar het is mooi naakt of zelfs niet echt naakt te noemen. Mijn eigen vrouw poseerde voor me in zee. Ze doet een sprong in het water en je ziet de neervallende druppels mooi in de lucht en op haar lichaam. Niets meer. Deze foto kan je overal tonen. Net zoals de foto’s die ik maak voor mijn klanten met schaduw op plekken die je niet echt wil tonen, die geen meerwaarde zijn op de foto.

Tips naaktfotografie
f/3.5, 1/80, ISO 400, 70 mm Hier breng ik een danseres van Les Ballets de Monte Carlo in de fontein op de zeepromenade van Monaco. Ik hou van beweging van water of wind in een stilstaand beeld. Het brengt verrassing, kleedt het model in haar naaktheid en maakt de foto spannend.

Wie is Henk van Cauwenbergh?

Henk van Cauwenbergh werd in 1958 geboren en studeerde pers en communicatie aan de Brusselse universiteit. Toen hij de beroemde fotograaf Peter Lindbergh ontmoette, raakte hij gefascineerd door de manier waarop Lindbergh pakkende verhalen in zijn fotografie wist te verwerken.

Van Cauwenbergh werd bekend door het fotograferen van mooie vrouwen in de Showbizzkalender. In 2006 bracht hij zijn eerste boek uit dat de naam ‘Le Matin’ kreeg. Hij fotografeerde er dames tijdens hun ochtendritueel, waaronder een aantal beroemdheden.

Henk Van Cauwenbergh bracht daarna nog talloze fotoboeken uit, die in de boekhandel onmiddellijk te herkennen zijn aan hun grote formaat. Voor zijn nieuwste boek, ‘Paris Revisited’, trok hij naar Parijs. Hiermee brengt hij een actueel beeld van de sfeer die Parijs vandaag uitademt. Met de Vlaamse top-actrice Lize Feryn, Charles Aznavour, Pierre Arditi en Vogue-icoon Irène Silvagni als gidsen.

Meer beelden van Henk Van Cauwenbergh kan je vinden op zijn website of Instagram.

Dit artikel werd geschreven door Koen Dhollander. Je kan meer over Koen leren op zijn website of InstagramIn het verleden schreef Koen ook al voor Shoot. Zo gaf hij ons eerder al tips om het perfect model te vinden.Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in