model

Het vinden van het ideale model voor een project kan een hele uitdaging zijn. Deze tips helpen je het beste van je fotoshoot te maken.

In dit artikel helpen we je op weg bij het vinden van modellen voor je fotoprojecten. Want het is niet voor iedereen zo makkelijk om het juiste model te vinden. We vertellen hoe je de zoektocht start en welke modellenwebsites handig kunnen zijn. En we laten je kennismaken met negen ervaren modellen.  

Modellen Koen Dhollander
Model Kato Van Rooy, fotograaf Daniel Doyen. Mijn modellennaam is mijn eigen naam: Kato Van Rooy. Ik ben begonnen met fotoshoots op mijn 14e. Ondertussen ben ik 19 jaar en heb ik mijn eigen website. Ik doe verschillende stijlen zoals fashion, portret, badmode, lingerie, sport, art & fine art, boudoir … alleen geen naakt. Wat me zo speciaal maakt als model of waarom een fotograaf me zou boeken? Door mijn hoog-sensitiviteit voel ik mensen sterk aan, ik weet meestal meteen wat de fotograaf bedoelt. Daarnaast vind ik dat kleinere modellen ook een kans verdienen. Verder zijn mijn veelzijdigheid en flexibiliteit belangrijke troeven. Bijna alle fotografen vinden mijn ogen speciaal en fascinerend. Een uitgebreid portfolio vind je op mijn website katovanrooy.com.

1. Het begint met een project.

Eerst en vooral moet je van start gaan met een goed project. Zorg dat je de meeste ins en outs al in je hoofd hebt. Wat ga je doen en op welke locatie wil je fotograferen? Ga je thuis aan de slag, juist in de studio, ergens buiten of ben je van plan een locatie te huren? Heb je het juiste materiaal in bezit? Ik denk dan zeker aan de juiste lenzen en belichting, maar ook kleding en attributen. Als er een verhaal in je project zit, is het goed erover na te denken met welke poses je dat het best kan vertellen. Hoe duidelijker je je project kan omschrijven, des te makkelijker is het om het juiste model te vinden. Bovendien kan je dan makkelijker en betere afspraken maken met het model.

Modellen Koen Dhollander
Model Sharon Grobben, fotograaf Luc Grobben. Mijn modellennaam is gewoon Sharon. Als kind deed ik al fotoshoots, maar sinds mijn 20ste ben ik er veel meer mee bezig. Qua shoots doe ik alle stijlen behalve naakt en topless. Het is heel moeilijk om een voller model te vinden dat ook echt goed in haar vel zit en dat ben ik! Ik heb een manager die alles voor mij regelt. Dus alles verloopt via email (info@fashionmove.be) of via Instagram (@sharongrobben) of op Facebook (Sharon Grobben).

2. Wees duidelijk en eerlijk in je communicatie

Duidelijk communiceren en goede afspraken maken is altijd de beste wijze van werken. Als je straks het gewenste model hebt gevonden, is het belangrijk om goede afspraken te maken, bijvoorbeeld rond de nabewerking of dat de foto’s op sociale media mogen. Kaart dit soort zaken dus zeker aan in de eerste gesprekken met een potentieel model. Kleding, eventueel contract en vergoeding komen ook best ter sprake. Komt er ook een visagiste aan te pas en wie zorgt daarvoor? Geef ook een inschatting van hoe lang de fotoshoot zal duren.

Advertentie

Het is ook altijd goed om het model wat voorbeeldfoto’s te laten zien. Zo kun je een idee geven van wat je project juist inhoudt, dat wordt ook wel eens een moodboard genoemd. Of spreek eerst even met het model af om kennis te maken met elkaar. Zo kan je deze zaken samen bespreken, want per mail of via sociale media is niet altijd de beste wijze.

Modellen Koen Dhollander
Model Nikki Vanherck, fotograaf Luc Grobben. Mijn modellennaam is Nikki Vanherck, maar ook wel Bowauf. Dat is misschien wat een eigenaardige naam, maar daarmee vergeten mensen hem ook niet. Ik ben model sinds mijn zwangerschap van mijn zoon, want ik ben er dankzij een zwangerschapsshoot ingerold. Ik poseer in zowat alle stijlen maar doe geen naakt of bedekt naakt. De meeste mensen kennen mij als model met een vrij sexy en stoere stijl, ik heb dus zeker een stoere look. Ik heb twee tattoos, lang rood haar en vele sproeten met uitgesproken ogen. Je kan mij contacteren op Facebook (Nikki vanherck) of Instagram (model_bowauf).

3. Ook het genre doet ertoe

Als je project vorm krijgt en je zelf perfect weet wat voor soort shoot je gaat doen, dan kan je op zoek gaan naar een geschikt model. Daarbij is ook het genre van belang. Niet elk model doet immers artistieke foto’s, of het nu gekleed, topless of naakt is. Ook hier kan een moodboard uitkomst bieden. Denk na of je een bikinimodel zoekt of juist een fashionmodel. Ook de verplaatsing is iets om rekening mee te houden. Niet ieder model wil honderd(en) kilometers verplaatsen of op onherbergzame locaties gefotografeerd worden.

Modellen Koen Dhollander
Model Rose Black, fotograaf Ber Van Stijn. Mijn naam vertegenwoordigt de rode lijn in mijn modellenwerk: Rosa staat voor het romantische, het feeërieke, het gevoelige. Black staat voor het melancholische, het occulte en het mysterieuze. Ik poseer van gekleed tot artistiek naakt. Ik heb hierbij een voorliefde voor het alternatieve, het vrouwelijke, het artistieke, het mysterieuze. Ik wil met mijn foto’s een verhaal vertellen, een gevoel weergeven. Dit probeer ik te bereiken door non-verbale expressie en styling gericht in te zetten. Mijn styling kan gecategoriseerd worden als vintage, gothic, punk/rock, Victoriaans, pin-up/rockabilly, glamour. Ik verzorg steeds mijn eigen styling en doe mijn best om origineel uit de hoek te komen. Ik hou ervan om creatief aan de slag te gaan met de vele styling en props die ik bezit en me te transformeren in eender welke soort ‘kameleon’. Ik daag mezelf steeds uit mijn grenzen te verleggen en me van top tot teen in te leven. Je kan me op Facebook vinden als RosaBlackmodel, op Instagram als model.rosa.black. Of stuur me een e-mail: model.black.rose@gmail.com.

4. De zoektocht begint

Je kan als hobbyfotograaf aankloppen bij een modellenbureau. Een bureau heeft een database met modellen voor verschillende soorten shoots. Bovendien heeft zo’n bureau ervaring en kan het je adviseren bij je zoektocht. Ik geef enkele voorbeelden van goede bureau’s.

Filip Vandenbussche is zaakvoerder van Modelsonstage.com en Modelsonline.be. Hij is al meer dan 30 jaar actief in de wereld van modeshows en de verhuring van mannequins en fotomodellen. Om hier een model te boeken moet je een écht project hebben. De modellen poseren enkel voor fashion- en portretshoots.

Bij het nieuwe bureau Mowamodels.be zijn er ook modellen beschikbaar voor de betere fotograaf. Volgens de zaakvoerder werken de modellen tegen een betaalbaar tarief en werken ze graag mee om je shoot of project tot een succes te maken. Op de website kan je al heel wat portfolio-albums van de modellen vinden.

Dan heb je enkele websites die zich richten op modellen en fotografen. Op de internationale website Modelmayhem.com kan je modellen van over de hele wereld vinden. Je selecteert je land en de lijst van beschikbare modellen verschijnt, waaronder ook de modellen die de wereld afreizen om fotoshoots te doen. Op de website van Artfolio.com kan je modellen vinden, maar ook zangers, make-up artiesten, dansers …

MyModel.nl richt zich ook op modellen en fotografen en heeft ondertussen zo’n 3500 leden in België en Nederland. Gedetailleerde zoekmethoden maken het mogelijk om zeer snel geschikte kandidaten te vinden voor een samenwerking. Want bij sommige thema’s kan een bepaald uiterlijk belangrijk zijn. Verder kan je ook zoeken in een bepaalde actieradius, want meestal beginnen modellen en fotografen in hun eigen regio.

Voor sommige onderdelen op modellenwebsites geldt dat ze alleen tegen betaling toegankelijk zijn.

Modellen Koen Dhollander
Model Tatjana De Neve, fotograaf Mike Steegman. Ik ben al model sinds 2009. Qua stijlen sta ik voor veel open, zolang het netjes en vol klasse blijft. Dus naakt en sensueel kan, maar zeker geen porno-achtige shoots. Ik heb de lengte en het figuur om mooie beelden te maken en ook mijn kaaklijn maakt mijn gezicht speciaal. Ik ben heel actief in de fitness. Je kan mij contacteren via Facebook en Instagram, beide onder de naam Tatjana De Neve.

5. Zoeken op sociale media

Je kan op Instagram en Facebook heel wat modellen vinden. Typ gewoon de term model in in de zoekbalk van de betreffende media, eventueel aangevuld met extra termen als de woonplaats.

Heb je op een kanaal een droommodel gevonden, dan kan je hem of haar via een berichtje contacteren. Houd er rekening mee dat je soms geen reactie zal krijgen. Ook bestaan er op Facebook heel wat groepen voor de amateurfotograaf en voor het amateurmodel, zelfs per regio of provincie. Dit zijn de beste kanalen om snel aan een model uit de buurt te komen.

Modellen Koen Dhollander
Model Chiara Catanzaro, fotograaf Koen Dhollander. Ik heb eigenlijk nog geen modellennaam, ik ben gewoon Chiara Catanzaro. Ik ben begonnen met mijn modellenwerk toen ik 15 jaar oud was. Ik doe vooral veel fashionwerk. Wat me als model zo speciaal maakt? Mijn zuiderse looks en mijn moedervlek op mijn linker kaak! Mijn website is nog in de maak maar, je kan me bereiken via Instagram (chiaracatanzaro1) en Facebook onder mijn naam Chiara Catanzaro.

6. De locatie vinden

Je kan buiten of binnen shooten. Zoek je een locatie zoals een hotelkamer, een B&B ofzo, dan moet daarvoor zeker en vast betalen. Zo’n locatie kan je makkelijk vinden op Booking.com. Ook fotostudio’s zijn tegen betaling beschikbaar. Een simpele zoektocht op Google met de term ‘fotostudio huren’ levert al snel vele leuke hits op. Verfijn de zoektocht met je woonplaats en je vindt zeker een geschikte fotostudio dicht in de buurt. In Antwerpen kan je ook een geheel loft huren: www.rentaloft.be

Wat ook belangrijk is:  Hou er ook rekening mee dat je toelating moet hebben om ergens een fotoshoot te doen. Iedereen kent het verhaal wel van het Atomium en de Eiffeltoren in Parijs. Maar ook in het Centraal Station in Antwerpen moet je toelating vragen. Het gebouw of de achtergrond kan dus heel belangrijk zijn, als je geen verrassingen wil tegenkomen. Ga je een foto maken van een model op een bepaalde achtergrond? Vraag toelating want mogelijk is het architectenbureau daar niet zo gelukkig mee. Wees voorzichtig om een foto commercieel te gebruiken want dan komt er echt een vergoeding bij te pas.

Modellen Koen Dhollander
Model Kiani Deckers, fotograaf De Winter Stéphanie Mijn naam is Kiani Deckers, op mijn twaalfde heb ik de eerste stapjes gezet in de modellenwereld. Toen was ik nog heel onzeker, maar bij elke shoot heb ik meer zekerheid gekregen in het poseren. Nu, 14 jaar later, kan ik toch wel een aantal onvergetelijke momenten voor ogen nemen in mijn modellencarrière waar ik toen alleen maar van kon dromen. Ik vind van mezelf dat ik een redelijk unieke uitstraling heb, een niet-girl-next-door-look. En daar ben ik best wel fier op. Door mijn uitstraling kan ik naar redelijk extravagante stijlen gaan, wat ook te zien is in mijn portfolio. Ik streef steeds naar een zo uniek mogelijke fotoshoot. Mijn ambitie blijft natuurlijk perfectie in elke foto. Mijn portfolio bekijken of mij contacteren kan via Instagram: @kianideckers.

7. Goed gevoel

Het is belangrijk dat je model zich goed voelt tijdens een fotoshoot. Want hoe beter en relaxter je model is, hoe beter jouw foto’s worden. Neem tijdens de fotoshoot voldoende afstand van het model, dat is aangenamer voor hem of haar. Maar weet ook dat alles wat dichter bij de camera staat, groter wordt afgebeeld op de foto. Als je dus te dicht bij je model staat, kan een bijvoorbeeld een hand relatief te groot worden afgebeeld.

Raak het model nooit aan zonder toestemming. Laat af en toe eens een paar foto’s aan je model zien, en ga daarover in gesprek. Zo krijg je beide een beter gevoel over het eindresultaat en weet het model ook waar ze mee bezig is.

Modellen Koen Dhollander
Model Sheila Loeckx, fotograaf Nick van Dijk. Mijn modellennaam is zoals mijn eigen naam ook Sheila Loeckx. Ik ben al model sinds mijn 14de. Ik doe bijna alle stijlen, met uitzondering van (bedekt) naakt en bodypaint. Ik luister graag naar de fotograaf en sta altijd open voor verbetering: ik weet dat ik nog kan leren. Je kan me contacteren op mijn modellenpage ‘model sheila loeckx‘ en op instagram (sheilaloeckx).

8. Wat als je zelf zenuwachtig bent?

Je komt op de locatie aan voor je fotoshoot, je model komt aan en je schuift de tripod uit. De lampen moeten erop en plots slagen ze toe: de zenuwen. Je beeft een beetje, je krijgt de lamp er niet in, hoe moet je verder? Het is ons allemaal wel eens overkomen bij de eerste shoot met een model. Maar voor een onervaren fotograaf is er een oplossing: werk met een model met ervaring. Ik vroeg het aan model Black Rose: “Ik waardeer het altijd om eerst even te praten. Niet onmiddellijk shooten, maar eerst rustig elkaar wat beter leren kennen. Ik vraag naar hun hobby’s, eventuele samenwerkingen met andere creatieve mensen en waarvan ze zelf houden in een foto. Als iemand de kans krijgt om openlijk over zijn passie te spreken, dan breekt dat het ijs. Indien een fotograaf zenuwachtig wordt omdat hij even geen inspiratie heeft of niet onder woorden kan brengen wat hij exact wil doen, kan het helpen om een (visueel) moodboard erbij te nemen. Dit kan nuttig zijn als startpunt of als algemene richtlijn. Ik vind het overigens ook belangrijk dat je niet halsstarrig kopieert.

Modellen Koen Dhollander
Model Carlotta Devinia, fotograaf Koen Dhollander. Ik ben rond mijn 16 jaar begonnen met shooten. Ik ben een echte kameleon, ik shoot uiteenlopende stijlen van fashion tot artistiek naakt. Ik ben ook afgestudeerd als professionele danseres. Dat zie je aan mijn poses en mijn lichaamsbeheersing. Ik ben aan een nieuwe website aan het werken maar voorlopig kan je me vinden via Facebook of Instagram (@carlottadevinia) of carlottadevinia@gmail.com

Dit artikel werd geschreven door Koen Dhollander. Je kan meer over Koen leren op zijn website of Instagram. In het verleden schreef Koen Dhollander ook al voor Shoot. Zo deed hij onlangs nog dit interview met podiumfotograaf Koen Broos.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

  1. Ik verbaas mij er (ook weer niet) over dat alle modellen vrouwen zijn.
    Ook al eerder bij een fotoclub tot mijn spijt meegemaakt, dat modellen shoots van lekkere wijven moeten zijn en dat dat de norm is.
    Jammer dat dat hier ook zo wordt uitgedragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in