Ga je op vliegvakantie en neem je jouw dierbare spiegelreflex- of systeemcamera mee? Zorg dan goed voor hem met deze praktische tips.

Ga je op vakantie of citytrip met het vliegtuig en neem je jouw dierbare spiegelreflex- of systeemcamera mee in je handbagage? Zorg er dan goed voor met deze praktische tips.

Check je camera nooit in

Doe je camera nooit in de normale bagage. Daar wordt namelijk lustig mee gegooid. En mocht je koffer onverhoeds in het verkeerde vliegtuig terechtkomen, dan kan het even duren voordat je de camera terugziet. Toch knap vervelend als je de eerste week van je vakantie niet kunt fotograferen.

Het toestel kan doorgaans probleemloos mee als handbagage. Zolang de tas of zak waarin je de camera mee aan boord wilt nemen maar voldoet aan de maximaal toegestane afmetingen en het maximale gewicht.

Advertentie

Controleer de regels

Check dus altijd vooraf de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Controleer afmetingen en gewicht en zorg dat je ruim binnen de marge blijft. Je wilt beslist geen gedoe aan de incheckbalie, waardoor je de spullen opnieuw moet inpakken of jouw waardevolle bezit alsnog verbannen ziet worden naar het laadruim.

Let op: heb je een aansluitende binnenlandse vlucht, dan kan het zijn dat er weer andere regels gelden. Ook hier geldt: vooraf controleren!

Ryanair

Handbagage met camera op het vliegtuig

Zoek een tas die nauw om je camera sluit om ruimte te besparen. Handbagage moet meestal in het opbergvakje boven je zitplaats passen. Een rolkoffertje (trolley) is ook een mogelijkheid, maar is minder flexibel. Zitten alle opbergvakken vol, dan zou het ook kunnen dat je bagage naar het ruim wordt verbannen. Zorg dus dat je bij de eerste bent die aan boord gaan.

Bij goedkopere vliegmaatschappijen kan het maximale gewicht slechts 8 of 10 kg bedragen. De toegestane afmetingen van je tas verschillen ook per organisatie, maar in het algemeen wordt een afmeting van 55 x 35 x 20 cm steeds toegestaan. Vooral de langste zijde is belangrijk.

Handbagage afmetingen

Camera mag soms mee als extra item

De meeste vliegtuigmaatschappijen laten maar één stuk handbagage toe per persoon, maar bij sommige duurdere tickets (zoals Business Class) kan twee stuks een optie zijn. Bekijk dat echter als de uitzondering. Een extra persoonlijk item wordt wel bijna altijd toegestaan. Dit kan een klein tasje zijn met je camera of laptop. De regel hier is dat het onder de stoel voor je moet passen.

Let wel op: Heb je een zitplaats aan een nooduitgang, dan mag er helemaal niets op de grond gezet worden en moet je persoonlijk item ook in het opbergvak boven je hoofd. Je kan deze zitplaatsen makkelijk vermeiden omdat ze worden aangegeven als plaatsen met extra beenruimte.

handbagage op luchthaven

Less is more

Neem niet te veel mee. Bedenk vooraf goed welke lens of lenzen je echt nodig zult hebben. Je wordt er alleen maar creatiever van als je jezelf beperkingen oplegt.

Op vakantie kun je soms ook best een paar meter naar voren of achteren stappen om een bepaalde foto te maken. Een aparte lens voor elke situatie is dus niet nodig.

Zet je gear op papier

Neem een kopietje van het aankoopbewijs van je camera mee, zodat je altijd kunt aantonen dat de camera van jou is. De douane zou ernaar kunnen vragen, of de lokale politie als je spullen gestolen worden. Een lijstje opstellen van alle apparatuur en de bijhorende aanschafprijs en serienummers is ook een slim idee.

Respecteer de seingeving

Op een luchthaven heb je meerdere locaties waar fotograferen verboden is. Respecteer dit. Een foto maken bij de douane kan een uniek beeld geven, maar je trekt zo de aandacht en kan al snel extra gecontroleerd worden.

handbagage luchthaven security

Communiceer met douanebeambten

Wie veel camera-uitrusting bij zich heeft zal merken dat je rugzak of koffer al eens sneller van dichterbij zal bekeken worden door de medewerkers van de douane. Dat is geen probleem. Twijfel je over bepaalde zaken, communiceer dan aan het begin van de controle wat er in je tas zit en vraag hen ook om extra voorzichtig te zijn met je materiaal. Zijn er extra vragen, beantwoord deze dan zo kort en duidelijk mogelijk.

Wat met batterijen in je handbagage?

Losse (oplaadbare) lithiumbatterijen mogen alleen in de handbagage mee, niet in het laadruim! Mocht er in een batterij kortsluiting ontstaan, bijvoorbeeld doordat de contactpunten blootliggen, dan kan deze ontvlammen. Men wil er dan snel bij kunnen zijn, en in de laadruimte is dat onmogelijk.

Elke reservebatterij moet dan ook in de oorspronkelijke verpakking zitten. Heb je die niet meer, dan moeten de contactpunten afgeplakt worden om ze te isoleren, en elke batterij moet apart in een plastic zakje worden verpakt. Deze regel wordt vooral op vluchten naar en binnen de VS streng toegepast. Batterijen in je ingecheckte bagage worden verwijderd.

Laat je camera en koffer niet opvallen

Je camera zichtbaar meedragen is natuurlijk niet verstandig, sommige ogen zijn hongerig. Je mag best in de goedheid van de mens geloven. Maar zodra je je in menigtes begeeft, wordt de kans groter dat er ook personen rondlopen met minder goede bedoelingen. Zorg dat je de rits of openingszijde van de tas tegen je lichaam draagt, zodat niemand in de drukte ongemerkt kan toeslaan.

Besluit je toch dat je complete fotografie-uitrusting het laadruim in moet, bedenk dan dat een makkelijk als zodanig herkenbare fototas met bekend cameramerk erop niet ideaal is. Is verder transport geen probleem, overweeg dan een flightcase.

handbagage luchthaven

Verzeker je camera op vakantie

Zorg dat je zeker weet dat je camera op reis voldoende (mee)verzekerd is. Check vooraf tot welk bedrag je verzekeraar vergoedt bij diefstal. Dat valt vaak tegen als je een dure camera hebt. Houd er ook rekening mee dat je camera standaard verzekerd is tegen de dagwaarde, niet de nieuwprijs. Informeer dus naar een uitgebreidere dekking.

Realiseer je ook dat je de beelden die je hebt gemaakt niet kunt verzekeren. De volle geheugenkaartjes apart bij je houden kan dus verstandig zijn. Dat geldt ook voor filmrolletjes, mocht je nog analoog fotograferen. Deze kunnen namelijk beschadigd raken door de röntgencontrole van de normale bagage.

Kriebelt het al om op fotografiereis te gaan? Doe dan zeker inspiratie op in dit artikel over Tanzania. Leer je graag nog wat bij over fotografie? Dat ontdek je in hier alles over belichting en de belichtingsdriehoek.
 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.