Product studio 50 euro

Als je spullen op een veilingsite zoals eBay wil verkopen, zorg je best voor een aantrekkelijke foto. Daarvoor heb je geen duur studiomateriaal nodig. Wij tonen je hoe je een ministudio opbouwt voor een minibudget.

Als je spullen op een veilingsite zoals eBay wil verkopen, zorg je best voor een aantrekkelijke foto. Daarvoor heb je geen duur studiomateriaal nodig. Wij tonen je hoe je een compacte studio bouwt voor een minibudget.

Om een product goed te fotograferen moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat het goed belicht is. Goed betekent hier gelijkmatig, met licht dat van alle kanten tegelijk komt zodat er geen harde schaduwen of grote lichtcontrasten ontstaan. Je kan daarvoor studioflitsers met softboxen gebruiken, of een lichttent – een constructie uit wit doek waarbinnen het licht egaal verspreid wordt. Maar het kan ook goedkoper. Onze ministudio kost minder dan 50 euro, en neemt nauwelijks plaats in wanneer hij niet in gebruik is. Op naar stap 1, je ministudio bouwen.

Product studio 50 euro
Met een kleine studio heb je plots een pak meer mogelijkheden.

1. Je eigen fotostudio bouwen

Het belangrijkste onderdeel is een simpele opbergbak uit wit plastic. Wij gebruiken een exemplaar uit Ikea dat luistert naar de naam ‘Trofast’. Er zijn verschillende formaten; de onze meet 42 bij 30 bij 36 centimeter en kost 5 euro. Je kan ook een bak van een ander merk gebruiken. Let er wel op dat de hoeken van de bak niet versterkt zijn door een dikkere plastic strook, want deze zal lelijke schaduwen werpen als je licht door de bak stuurt.

Product studio 50 euro
De meeste onderdelen heb je misschien al wel in huis.

Je kan de bak verticaal (voor smalle, hogere onderwerpen) of horizontaal (voor lage, bredere onderwerpen) gebruiken. Plaats de bak op vier rechtopstaande wc-rolletjes zodat hij van de ondergrond loskomt. Op de ondergrond leg je een paar velletjes wit papier. Hierop wordt het licht weerkaatst, zodat de bak ook van onderuit verlicht wordt.
Voor de verlichting zorgen twee bouwlampen van 400 watt die elk 20 euro kosten. Het felle licht van deze lampen wordt door de witte box verspreid en krijgt zo een zacht karakter, zonder lelijke schaduwen. Anders dan bij studioflitsers kan je de sterkte van bouwlampen niet bijregelen: het is alles of niets. Je kan de lampen wel verder van de box zetten als het licht te fel is, of net dichterbij als het licht te zwak is. Laat wel minstens 25 centimeter afstand tussen de lampen en de bak; bouwlampen worden erg warm, waardoor de kunststof zou kunnen vervormen. Een alternatief voor bouwlampen zijn daglichtlampen. Deze zijn duurder, maar verbruiken minder stroom, worden minder warm en produceren geen kleurzweem. Daardoor heb je geen problemen met de witbalans (zie verder).

In de bak leg je een vel wit papier dat je tegen de achterwand kleeft. Op dit papier plaats je het voorwerp dat je wil fotograferen. Het papier moet een ononderbroken achtergrond vormen; zorg er dus voor dat er geen vouwen of kreuken in zitten.
Je camera plaats je best op een statief. Dat is het handigste om je onderwerp precies in beeld te nemen, en de instellingen aan te passen zonder dat je camerastandpunt verandert. Heb je geen statief, dan kan je ook uit de losse hand werken; let er in dat geval op dat de sluitertijden kort genoeg blijven.

2. Witbalans instellen

Het kunstlicht van de bouwlampen kan voor een gele schijn in de ministudio zorgen. Op heel wat camera’s zal de automatische witbalansregeling er niet in slagen om die weg te werken, waardoor er een kleurzweem op je foto’s zit. Om dat te voorkomen, moet je de witbalans zelf instellen. Wanneer je in RAW-modus fotografeert, kan je dat achteraf nog doen tijdens de nabewerking, maar het werkt handiger als je de witbalans al meteen bij de opname manueel correct instelt. Als je de camera leert dat het witte blad in de box wit is en niet geelachtig wit, zal hij daar bij de volgende opnames rekening mee houden. Hoe je de witbalans manueel instelt, lees je in de handleiding van je camera.

Product studio 50 euro

3. Belichting instellen

Wanneer je de camera volautomatisch laat werken, zal je opname gegarandeerd onderbelicht zijn. Dat komt doordat het overgrote gedeelte van de scène gevuld wordt door de witte achtergrond, die ook nog eens fel belicht wordt. De camera zal de belichting zo instellen dat de scène minder helder wordt. Hetzelfde fenomeen krijg je als je een sneeuwlandschap fotografeert: als je de camera z’n gang laat gaan, wordt de sneeuw grijs in plaats van wit.
Je lost dit op door de belichting aan te passen via belichtingscompensatie. Stel een halve of een hele stop positieve belichtingscompensatie in, maak een opname en controleer het resultaat op het lcd-schermpje van je camera. Je kan de belichting natuurlijk ook manueel instellen. Via het histogram ga je na of je de opname niet overbelicht hebt: als er een piek tegen de rechtergrens van het histogram zit, verlies je detail in de helderste delen van de foto en moet je wat minder belichtingscompensatie instellen.

Wanneer je klaar bent, kan je de onderdelen van je ministudio opbergen in de box. Laat de bouwlampen wel eerst afkoelen. De foto kan je nu bij je advertentie plaatsen.

Product studio 50 euro
Beelden maken met je smartphone kan natuurlijk wel, maar spreken ze mogelijk kopers aan?
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.