Welk statief kopen


Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Wie op internet op zoek gaat naar een statief, vindt meteen honderden resultaten. Welk statief moet je dan juist kopen? Er zijn verschillende mogelijkheden en je kan best kiezen aan de hand van enkele criteria, zoals je favoriete tak van de fotografie. Voor macrofotografie heb je bijvoorbeeld specifieke statieven. Een statief kan ook maar een bepaalde last dragen. Neem het gewicht van je camera (met batterijen en eventueel batterijgrip) en tel er het gewicht van je zwaarste objectief bij op. Dat is de last die het statief minimaal moet kunnen dragen.

Hoe kies je het juiste statief?

Ook het gewicht van het statief zelf is een belangrijk criterium. Er zijn statieven die minder dan een kilo wegen, en kleppers van bijna tien kilo. Hoe zwaarder het statief zelf is, hoe stabieler het zal zijn. Als je het statief niet vaak wil verplaatsen, is het gewicht minder belangrijk. Maar ben je van plan om een grote wandeling te maken, dan telt elke kilo. Statieven uit hightech materialen zoals carbon (koolstofvezel) zijn licht én stevig, maar ook een pak duurder.

Ministatieven of tafelstatieven

Op basis van de besproken criteria kunnen we statieven opdelen in enkele soorten. Laten we beginnen met de kleintjes: de zogenaamde tafelstatieven. Deze miniatuurstatieven zijn bedoeld voor compactcamera’s en je smartphone. Ze zijn zo klein dat ze opgeplooid in elke fototas passen. Je plaatst ze het best op een tafel of een harde ondergrond. Een populaire variant is de PIXI van Manfrotto, die op drie pootjes rust en geleverd wordt met een smartphonehouder. Een iets grotere versie is de Joby Gorillapod: deze kan ook een lichte reflex- of systeemcamera torsen, en heeft plooibare poten, zodat je hem bijvoorbeeld rond een lantaarnpaal kan binden. 

Manfroto Pixi

Monopods

Een stapje hoger staan de monopods, herkenbaar aan hun enkele poot. Ze zijn in de eerste plaats bedoeld om het gewicht van objectief en lens te dragen. Monopods zijn minder stabiel dan een statief met drie poten, maar wel snel verplaatsbaar. Ze zijn erg populair bij sportfotografen omdat deze vaak met zware lenzen werken. Je zal een monopod dan ook vaak aan de lens zelf bevestigd zien en niet aan de camera. Zo wordt er voor een betere balans gezorgd. 

Tripods

De derde categorie wordt gevormd door de standaard statieven of tripods. Ze reiken in uitgeschoven toestand tot op ooghoogte, en zijn daardoor het comfortabelst om mee te werken. Ze kunnen zware lasten dragen, maar wegen zelf ook meer. Al kan je ook hier weer kiezen voor een exemplaar in carbon, zoals de Peak Design Travel Tripod. Deze laatste past makkelijk in je rugzak, maar met de meeste statieven zal je iets meer moeite hebben om ze mee te nemen. Let zeker op het gewicht dat je statief aankan. Een goedkoop statief uit metaal kan vaak slechts enkele kilo’s aan. Een sterker statief zal eerder 10 kilogram kunnen dragen en in uitzonderlijke gevallen zelfs het dubbele daarvan.  

Peak Design Travel Tripod
De Peak Design Travel Tripod is wel heel compact.

Lampstatieven en schouderstatieven

Er zijn nog enkele mogelijkheden die samen de laatste categorie vormen. Een lampstatief is zo heel handig voor studiolampen en flitsers. Als je met een fotostudio werkt, dan komen deze zeker van pas. Ze wegen niet veel en je kan ze snel verplaatsen. Schouderstatieven zijn dan weer interessant voor zij dan van video houden. Je kan ze makkelijk balanceren op je schouder en je zorgt zo voor extra balans en minder vermoeide armen. Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.