XP-PEN Artist
(foto Jessie Robijns)

Martin Verheyden vertelt hoe hij de XP-PEN Artist 15.6 Pro gebruikt om het onderste uit zijn beeldbewerking te halen.

De XP-PEN Artist 15.6 Pro is een tekentablet met een full-HD scherm voor mensen die het onderste uit hun beeldbewerking willen halen. Het tablet is geschikt voor veel creatieve uitingen, uiteenlopend van illustraties tot geavanceerde fotobewerkingen. Dat wilde ik natuurlijk weleens proberen.

Laat ik eerst wat vertellen over mijn achtergrond. Na mijn opleiding als beeldend kunstenaar in de jaren zeventig, kwam ik als illustrator-cartoonist terecht in een publiciteitsbureau. Daar raakte ik al snel gefascineerd door de opkomst van de Macintosh en zijn creatieve mogelijkheden. Ik werd gegrepen door de magie van Photoshop. Het werd mijn favoriete tool, waardoor ik me meer als fotograaf dan illustrator ontwikkelde.

Met die achtergrond en interesse hield ik de opmars van de grafische tablet goed in de gaten. Ik denk dat ik ze allemaal heb uitgeprobeerd om het creatief illustreren weer terug in mijn werk te krijgen. Maar de eerste modellen waren veel te traag: wanneer je een lijn trok, stond deze pas één minuut later op je beeldscherm. Bovendien, de coördinatie die het vergt om op het tablet te tekenen terwijl je naar je scherm kijkt, was niet aan mij besteed. Ik moest kunnen tekenen op een monitor.

Enkele jaren geleden kreeg ik van Degreef & Partner een grafisch tablet om eens uit te testen: de XP-Pen Artist 15.6 Pro. Dit tablet veranderde mijn kijk op wat zo’n apparaat voor mijn workflow kan betekenen.

Eerste indruk

Het tablet wordt geleverd met een goed in de hand liggende drukgevoelige pen en een standaard, waarmee je het scherm twintig graden kan kantelen. Zelfs aan een handschoen is gedacht! Die zorgt ervoor dat je hand prettig over het canvas glijdt. Voor de installatie hoef je geen techneut te zien, die verliep bij mij vlekkeloos. Bovendien zorgen de bijgeleverde programma’s voor een intuïtieve manier om het tablet en de pen te configureren.

Nadat ik het tablet voor de eerste maal op mijn iMac had aangesloten, ging er een wereld voor me open. In de praktijk werkt het tablet soepel met Photoshop: ik kan er perfect mijn retoucheerwerk mee uitvoeren. Het werd me als snel duidelijk: dit is het gereedschap waar ik al jaren op zat te wachten! Het tablet voldoet aan al mijn wensen en eisen: het heeft een aangenaam formaat en is licht van gewicht. Bovendien reageert het snel en is de ingebouwde monitor geweldig: die heeft een haarscherp beeld met mooie kleuren. Als veeleisende, professionele beeldbewerker is het voor mij een must dat ik het apparaat kan kalibreren. Met de SpyderX gaat dat perfect.

Natuurlijk gebruik ik de XP-PEN ook voor mijn illustratiewerk, bijvoorbeeld in het programma Painter. Alle tools en mogelijkheden daarvan werken soepel samen met het tablet: de pen, aquarel, olieverf, pastel … Dat biedt mogelijkheden die zonder tablet veel lastiger zijn, bijvoorbeeld pastelkrijt boven op olieverf zetten, het verdunnen met water en dan nog weggommen.

XP-PEN Artist
Huidcorrecties in Photoshop zijn met de XP-PEN veel natuurlijker uit te voeren. (foto Jessie Robijns)

Maar eigenlijk is het belangrijkste dat de XP-PEN goed functioneert in combinatie met de pixelgebaseerde programma’s waarmee ik dagdagelijks werk. Ik kwam uit bij programma’s als Camera RAW, Photoshop, Portrait Pro, Topaz Labs en Nik – dit zijn de softwarepakketten die ik nu voornamelijk inzet in mijn werk. Ze werken allemaal soepeltjes samen met de XP-PEN Artist, waardoor ik mijn fotografiewerk een heerlijk artistiek tintje kan geven.

De XP-PEN Artist in mijn workflow

Om je meer mogelijkheden van dit praktische tablet te laten zien, vertel ik hoe ik dagelijks te werk ga en hoe de XP-PEN daarbij tot nut is. In de eerste fase zet ik het tablet natuurlijk nog niet in. Ik heb het dan over het recherchewerk met betrekking tot het tafereel dat ik wil creëren, het zoeken van model, kleding en props, en de fotografie in de studio of op locatie. Maar in de fase van de nabewerking toont de XP-PEN dat hij een ware artiest is.

Zo heb ik in Adobe Camera RAW in de loop der jaren een heleboel presets aangemaakt. Alle lokale aanpassingen schilder ik daarmee met de XP-PEN in mijn beelden. In mijn andere favoriete Adobe-programma, Photoshop, werk ik zelfs uitsluitend met de XP-PEN. Denk aan zaken als de huid bijwerken, onderwerpen selecteren en vrijstaand maken, beweging in haar en kleding brengen. Om ogen te verscherpen en te laten oplichten gebruik in vaak de plug-in PortraitPro. Het tablet is ideaal om nieuwe achtergronden te maken en die te blenden met verschillende structuren te blenden of er colorgrading op toe te passen. En schilderachtige effecten maak ik met de XP-PEN alsof ik echt een artistieke penseel in handen heb.

XP-PEN Artist
In Adobe Camera RAW verwerk ik de lokale aanpassingen graag met de XP-PEN. (foto Jessie Robijns)

Ook in Topaz Lab Studio 2 heb ik in de loop der tijd veel presets (Looks) gemaakt. Deze bewerk ik verder met maskeertechnieken door de look te bewerken met de XP-PEN. Dat geeft heel realistische resultaten. Ten slotte open ik al mijn beelden nog in Adobe Photoshop voor de eindafwerking. De XP-PEN werkt optimaal met de brushes in het programma: daarmee breng ik de laatste artistieke toetsen aan.

Hierboven zie je een aantal van mijn werken, allemaal mede mogelijk gemaakt door mijn XP-PEN Artist 15.6 Pro. Meer werk vind je op mijn Facebookpagina www.facebook.com/m.fantasy.be. Bezoek vooral eens www.xp-pen.nl; daar lees je alles over de verschillende XP-PEN tablets die er bestaan. Er zit er zeker eentje bij die jouw fotografie naar een hoger plan kan tillen!

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in