De introductie van de 150-600mm F5-6.3 DG DN OS | Sports betekent een nieuwe mijlpaal voor SIGMA. Deze krachtige ultra-telezoom is het eerste objectief ooit uit de Sports-lijn voor spiegelloze camerasystemen. Professioneel natuurfotograaf en filmmaker Jeffrey van Houten voelde de lens grondig aan de tand. Hij keerde dolenthousiast én met prachtige, ragscherpe beelden terug. Vooral over ‘de perfecte bokeh’ raakt Jeffrey niet uitgepraat.    

“Toen SIGMA mij vroeg om de kersverse 150-600mm F5-6.3 DG DN OS Sports in de Sony E-mount uitvoering te testen, had ik direct een locatie in mijn hoofd. Ik wilde de lens in de relatief korte tijd die ik had, maximaal testen. Hoe werkt de AF, hoe ligt hij in de hand, hoe is hij afgewerkt, hoe gebruiksvriendelijk is hij, én, last but not least, hoe is de kwaliteit van het beeld? Om antwoorden te krijgen op die vragen, moest ik zeker zijn van onderwerpen en dus koos ik voor een plekje op de Veluwe waar ik al jaren kom. Dat is een privéterrein waar van alles zit; boommarters, vossen, dassen, eekhoorns, appelvinken, kruisbekken, spechten… Vanuit een flexibele schuiltent kan je daar heel mooi werken en ben je altijd verzekerd van onderwerpen.  

Kortom, de ideale locatie om lekker aan de slag te gaan met deze lens in combinatie met een Sony A7R mark IV. Zou deze nieuwe lens de enorme hoeveelheid megapixels, 61 in totaal, van de Sony A7R IV aankunnen?”

Eerste indruk 

“Toen ik het objectief uit de doos haalde, zag ik direct dat SIGMA er wederom in geslaagd is een prachtige én heel volwassen lens op de markt te zetten. Met een gewicht van slechts 2100 gram is hij bovendien erg licht. Daarnaast ligt hij prettig in de hand en heeft hij in vergelijking met bijvoorbeeld de 60-600mm een veel kleinere filtermaat, 95- in plaats van 105mm. Dat scheelt enorm bij de aanschaf van eventuele schroefdraadfilters… Ook niet onbelangrijk! 

Het eerste beeld dat ik maakte met dit objectief was van een heggemus in mijn achtertuin. Toen wist ik al dat ik goud in handen had. En eenmaal op mijn plekje op de Veluwe werd dat beeld bevestigd. Nadat ik een grote bonte specht voor de lens had gehad en inzoomde op dat beeld, was ik verbluft; een heel fijne detaillering zoals ik die nog maar zelden had gezien.”

Exceptionele beeldkwaliteit op hoge resolutie 

“Als gezegd was ik benieuwd of deze lens de hoeveelheid megapixels van de camera zou aankunnen. Het antwoord op die vraag was daar; ja! De beeldkwaliteit is exceptioneel. Dit dankt deze lens aan het gebruik van zeer hoogwaardig glas dat werkelijk ultrascherpe resultaten levert. Zelfs op camera’s met de allerhoogste resoluties. De detaillering die je terugkijkt, komt in de buurt van een prime lens, en daarmee overdrijf ik niet. Bovendien houdt hij ook op verbluffende wijze de focus vast. 

Ik durf daarom zonder overdrijven te zeggen dat SIGMA met deze 150-600mm F5-6.3 DG DN OS een troef in handen heeft. Het is een prachtobjectief voor een heel betaalbaar bedrag. Vooral ook het zachte, ronde bokeh is een lust voor het oog. Bij de 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports is dat al dik voor elkaar, maar het bokeh van dit objectief is echt perfect.”

“En dan heb ik het nog niet eens gehad over de stabilisatie. Op een gegeven moment had ik wilde zwijnen voor mijn lens. Het schemerde al en ik zat op een sluitertijd van 1/8 op 150mm uit de hand. Kansloos zou je denken. Maar nee hoor, gewoon ragscherp. En zelfs op 300mm, ook op 1/8, schoot ik nog steeds dik bruikbare beelden. De stabilisatie van de lens werkt kortom ook geweldig samen met de IBIS van de camera. Dit is next level! Fotografen gaan hier heel erg blij mee worden.” 

Conclusie SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS | Sports

“Sigma streeft het perfecte plaatje na, en met dit objectief hebben ze wederom een stap in die richting gezet. Het is bovendien ook weer een prachtige, razendsnelle lens vol mooie opties en functies. Als ik hem een cijfer moet geven, dan zonder twijfel een 9! Dit objectief is echt iedere euro waard. Is er dan helemaal geen kritiek? Jawel, één puntje, hij heeft iets last van chromatische aberratie maar dat laat zich er in de nabewerking eenvoudig uit halen. Bovendien is dat ook gewoon een ‘kwaal’ waar iedere zoomlens last van heeft. Een prime heeft dat in de regel niet. Maar goed, met een prime ben je veel minder flexibel. Ook vanwege het gewicht. Als fotograaf zoek je een lens die als het ware een verlengstuk is van jezelf. Een lens die werkt zoals jij wil dat hij werkt. Een lens waar je geen omkijken naar hebt en waarvan je weet dat ‘hij’ prachtige, ragscherpe beelden aflevert. Een lens waarmee je direct vertrouwd bent. Kortom, een lens zoals de SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG DN OS.”

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in