Of je nu een hobby fotograaf of professionele fotograaf bent, soms heb je zo’n mooie foto dat je hem wilt afdrukken. Dan wil je hem natuurlijk wel in net zo mooie kwaliteit afdrukken als de foto zelf is.

Of je nu een hobby fotograaf of professionele fotograaf bent, soms heb je zo’n mooie foto dat je hem wilt afdrukken. Dan wil je hem natuurlijk wel in net zo mooie kwaliteit afdrukken als de foto zelf is. Het is handig om zelf een printer in huis te hebben voor deze afdrukken. Hier kunt u lezen welke dingen je nodig hebt om een foto te printen op hoge kwaliteit.

De juiste printer vinden

Het eerst van belang dat je de juiste printer vindt om mooie afdrukken te maken. Je kunt hierbij kiezen voor een gewone inkjetprinter of een specifieke fotoprinter. Welk merk of type printer het beste is voor de afdrukken van uw foto’s, hangt af van jouw wensen.

Inkjetprinter

In een inkjetprinter gaan inktpatronen. Inktpatronen bevatten vloeibare inkt die ervoor zorgen dat uw afdrukken helder en scherp zijn. Een inkjetprinter wordt ook vaak gebruikt als je met regelmaat ook andere soort documenten afdrukt, maar niet op dagelijkse basis. Een inkjetprinter is niet duur, inktcartridges zijn ook goedkoper dan toners. Je kunt er echter alleen wel minder afdrukken mee maken. 

Fotoprinter

Ook in een fotoprinter gaan inktpatronen. Eigenlijk zit er niet heel veel verschil tussen een fotoprinter en inkjetprinter. Een fotoprinter biedt alleen vaker de mogelijkheid tot meerdere papierformaten, ook kleinere voor de afdruk van kleinere foto’s.

Waar let je op bij het kopen van een printer?

Je weet nu welke twee soorten printers het meest geschikt zijn voor het afdrukken van je foto’s. En dat er inktpatronen in deze printers gaan. Maar vaak is het handig om op nog meer zaken te letten dan het soort printer. Hieronder vind je een lijst met dingen waar je aan moet denken bij het kopen van een printer.

Alleen foto’s printen?

Wat wil je precies met de printer gaan doen? Wil je alleen foto’s afdrukken of is het ook de bedoeling dat je andere documenten gaat afdrukken met de printer? Een inkjetprinter kan beiden. Daarnaast is het dan misschien ook handig als je meerdere papierlades hebt, zodat je fotopapier en gewoon papier kwijt kunt in de printer en niet constant hoeft te wisselen.

Draadloos printen of met een kabel?

Hoe wil je de afdrukken kunnen maken? Wil je dat je de printer met een kabel aan je computer verbind? Of wil je juist vanuit elke plek in het huis kunnen printen? Dan moet je een printer aanschaffen die draadloos printen via wifi of wifi direct aanbiedt.

Kabel

Met een kabel sluit je de printer en de computer aan elkaar aan via een kabel. Hiervoor moet je wel in de buurt zitten van je printer.

Printen via wifi

Je kunt er ook voor kiezen om te printen via wifi, dan moet je dus de printer en de computer aansluiten aan hetzelfde wifi netwerk. Om op deze manier te kunnen printen, heb je dus wifi nodig.

Printen via wifi direct

Als je dit ziet, is het eenvoudig om het te verwarren met via wifi printen. Maar eigenlijk is dit niet het geval. Printen via wifi direct houdt in dat de printer een wifi netwerk vormt. Met je device (telefoon, laptop, computer of tablet) verbind je met het wifi netwerk wat je printer aanmaakt. Voor deze manier van verbinden heb je dus geen internet of kabel nodig.

Overig

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om direct uit een cloud te kunnen printen of via een USB. Maar om uit een cloud (iCloud of Google Cloud) te kunnen printen heb je alsnog eerst een wifi of wifi direct verbinding nodig. 

Andere functies

Ook is het goed om in de gaten te houden welke andere functies je verwacht op je printer. Wil je dat het dubbelzijdig kan printen, voor wanneer je documenten afdrukt? Of wil je ook kunnen kopiëren en scannen? Dit moet je goed vooraf bepalen, want achteraf kun je dit niet meer toevoegen.

Accessoires

Heb je bepaald welke functies jij nodig hebt om de foto’s te kunnen printen? En weet jij ook welke soort printer je wil? Dan kun je ook nog accessoires voor je printer vergelijken. 

Inktpatronen

Denk hierbij aan inktpatronen. Ook hier zit nog een prijsverschil in. Daarnaast is de beschikbaarheid van inktpatronen niet overal gelijk. Hoe populairder het inktpatroon hoe groter de kans dat je inktpatroon uitverkocht kan zijn bij een grotere vraag. 

Lege inktpatronen inleveren

Daarnaast kun je ook kijken naar de verwerking van lege inktpatronen. Bij sommige bedrijven en winkels kun je namelijk lege inktpatronen inleveren. Hiermee draag je ook bij aan het milieu. In sommige gevallen krijg je ook een vergoeding voor het inleveren van lege inktpatronen.

Bij dit soort bedrijven zijn de populaire inktpatronen vaak ook meer op voorraad als ze de mogelijkheid bieden deze te recyclen.

Papier

Ook kun je kijken naar het papier wat je in de printer wil. Ga je voor fotopapier, mat of glanzend en welk formaat fotopapier wil je? Wil je ook gewoon papier er in kwijt kunnen? Misschien druk je graag stickers af? Dit is vaak ook mogelijk met een inkjetprinter of fotoprinter. Want hoe leuk is dat? Jouw foto’s op stickers. Misschien om dossiers met foto’s aan te maken als professioneel fotograaf? Of juist om spullen aan te geven met foto’s van je kinderen. 

Papierlades

Wil je op verschillende soorten papier afdrukken kunnen maken? En niet steeds weer opnieuw papier wisselen in de papierlade? Voeg dan extra papierlades toe als de printer dit niet standaard heeft. Er zijn inkjetprinters en fotoprinters met 1,2 of 4 papierlades. Dit zodat je al de soorten papier er in kwijt kunt en je alleen hoeft aan te klikken vanuit welke lade je wilt printen. 

Foto’s direct printen vanaf je smartphone?

Wil je geen grote printer in je huis? En heb je liever een fotoprinter die in je broekzak past? Dan kun je ook nog kiezen voor een HP Sprocket fotoprinter of Instax fotoprinter. Je kunt dan foto’s printen direct vanaf je telefoon. Deze fotoprinters worden verbonden met wifi, wifi direct of Bluetooth. 

Je kunt ook kiezen voor een fotoprinter die niet in je broekzak past, maar je ook niet thuis neer hoeft te zetten. Hierbij wordt veelal gedacht aan een Canon Selphy printer. Deze printer is iets groter en biedt daardoor ook de mogelijkheid om foto’s op foto formaat te printen. Echter is deze fotoprinter niet zo groot dat je hem standaard in je huis hoeft neer te zetten.

Print je mooiste foto’s!

Met bovenstaande tips, vind je de fotoprinter die past bij jouw werkzaamheden als (hobby) fotograaf. Kies je specificaties, functies en soort printer. Vergelijk verschillende (merken) printers en vind de printer die bij jou past!

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in