bliksem

Voor fotografen biedt het herfstweer tal van creatieve uitkomsten. In dit artikel laat Kamera Express zien hoe je bliksem vast kunt leggen.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Onweersbuien en onstuimig weer zijn kenmerken van de herfst. De meeste mensen zullen dit weer als nadelig bestempelen, maar voor fotografen biedt het herfstweer tal van creatieve uitkomsten. De elektrische ontlading in de lucht veroorzaakt lichtgevende vertakkingen in de lucht, met als resultaat prachtige bliksemschichten. In dit artikel laat Kamera Express je zien hoe je bliksem vast kunt leggen.

Wat heb je nodig?

  • Een camera die bij voorkeur bedienbaar is met een slimme trigger
  • Een groothoek objectief om zoveel mogelijk omgeving in beeld te vangen
  • Een statief voor extra stabiliteit en het voorkomen van bewegingsonscherpte
  • Een fotobewerkingsprogramma

Hoe bereid je je voor?

Kies een open omgeving uit met elementen in de voorgrond, zodat je diepte creëert. Houd het weer goed in de gaten met een weerapp en trek erop uit wanneer er een onweersbui aankomt. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat de omgeving voor jou onbekend is en jij je in een onweersbui bevindt. In dit geval zul je snel moeten schakelen.

Bedenk welke apparatuur je mee gaat nemen en neem hier de nodige bescherming voor mee tegen regenval en wind. Eenmaal op locatie plaats je jouw camera op een statief en bepaal je de compositie. Leg de focus op de voorgrond en maak een testfoto. Daarna is het tijd om aan de slag te gaan. Je kunt bliksem op verschillende manieren vastleggen.

1.    Korte sluitertijd

Je moet snel kunnen reageren wanneer je bliksem vastlegt met een korte sluitertijd. Gebruik daarom een slimme cameratrigger die opnames maakt aan de hand van beeld en geluid. Hierdoor verlies je geen tijd met op de sluiter drukken. Stel de trigger in op “lightning modus” en kies voor een gevoeligheid van 95%. Zo maak je automatisch een foto wanneer er een bliksemschicht verschijnt. Stel de camera in op handmatige modus en maak testfoto’s. Je kunt een sluitertijd rond de 1/125, een ISO waarde rond de 200 en een diafragma rond de f/8 gebruiken. De focus verander je hierbij naar oneindig in verband met de lichtomstandigheden.

2.    Lange sluitertijd

Wanneer je kiest voor een lange sluitertijd (tussen de 5 en 10 seconden), neemt de camera zo lang mogelijk de bliksemschichten op. Een ISO waarde van 100 is genoeg om de details van de omgeving in het beeld op te nemen met een diafragmawaarde van f/8. Fotograaf Gijs de Reijke vertelt hieronder hoe hij bliksemfotografie aanpakt.

Het is belangrijk om tussendoor de instellingen te controleren en bij te stellen als dit nodig is. Lichtomstandigheden zullen tijdens een onweersbui wisselen wanneer je overdag fotografeert. Hierdoor zul je meer moeten spelen met sluitertijd, diafragma en ISO waarde.

Nabewerking

Voor een dramatisch effect kun je er in de nabewerking voor kiezen om meerdere foto’s van de bliksem samen te voegen tot één foto, zoals bij het beeld hierboven. Gebruik een basisfoto zonder bliksem en een selectie van foto’s met bliksem als lagen in het bewerkingsprogramma waarna je deze in elkaar over laat lopen.

Tips

Ga verstandig om met de weersomstandigheden. Bliksem kan ondanks de prachtige beelden gevaarlijk zijn. Bliksem kent immers een temperatuur rond de 27.000 graden Celsius en bevat tot wel één miljard volt elektriciteit. Zoek geen gevaarlijke situaties op, zoals schuilen onder bomen of in de buurt van open water, hoge masten of metalen hekken.

Ben je benieuwd naar meer mogelijkheden voor fotografie in de herfst? Bekijk het thema.Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in