timelapse

Kamera Express legt uit hoe je de veranderende weersomstandigheden van de herfst met een foto timelapse prachtig vastlegt.

De herfst is een jaargetijde vol veranderende weersomstandigheden en prachtige, warme kleurenpaletten. Met een timelapse kun je deze veranderingen laten zien, maar hoe maak je zo’n timelapse en wat heb je hiervoor nodig? Kamera Express legt het je in dit artikel uit.

Wat is een foto timelapse?

Denk je bij een timelapse aan een versneld afgespeelde video? Dan ben jij niet de enige! Toch kun je ook met foto’s een timelapse maken door een serie foto’s snel achter elkaar af te spelen. Tussen de foto’s zit vaak een interval van enkele seconden, je laat immers met de fotoserie een tijdsverloop zien. Welk interval je voor jouw timelapse nodig hebt, is per toepassing verschillend. Maak je bijvoorbeeld een fotoserie van een snel bewegend wolkendek? Dan is een interval van 2 seconden voldoende. Leg je een onderwerp met minder beweging vast, zoals een zonsondergang? Dan is een interval van tussen de 4 en 8 seconden aan te raden.

Je kunt in de herfst tal van onderwerpen gebruiken voor een prachtige timelapse. Denk aan de sierlijke bewegingen van mist boven een waterpartij of aan lichtbundels die via het bladerdek herfstkleuren verwarmen.

Bekijk hier een prachtig voorbeeld van een timelapse gemaakt door Rick Kloekke Fotografie.

Wat heb je nodig?

 • Camera met een statiefaansluiting en intervalsetting of de mogelijkheid tot het aansluiten van een afstandsbediening
 • Objectief, bij voorkeur een groothoeklens
 • Statief, zodat je foto’s maakt zonder onscherpte door beweging
 • Intervalometer/timer, om op een vooraf ingesteld interval automatisch foto’s te maken
 • Filters/filtersysteem, voor werken met langere sluitertijden en motion blur
 • Voldoende opslag op een harde schijf en SD-kaart voor werken met foto’s in RAW kwaliteit
 • Fotobewerkingsprogramma
 • Videobewerkingsprogramma

Hoe maak je een timelapse?

Bij het maken van een timelapse is het belangrijk een planning te maken. Waar ga je de foto’s maken, op welk moment van de dag en met welke compositie? Gebruik apps om het gebied alvast te verkennen, het weer te bekijken en de stand van de zon te bepalen. Daarnaast is het altijd handig de omgeving zelf op voorhand te bezoeken als dit mogelijk is. Beslis ook welke apparatuur je meeneemt.

Eenmaal op locatie kies je een plaats waar je je statief stevig kunt neerzetten, zonder last te hebben van wind. Stel je camera in net zoals voor het maken van een landschapsfoto en maak een paar testbeelden. Ben je tevreden? Stel dan je interval in en begin met fotograferen. Zorg ervoor dat je minimaal 240 foto’s maakt, dan heeft jouw video van 24fps (frames per seconde) een lengte van 10 seconden.

Eenmaal thuis bewerk je jouw foto’s in een bewerkingsprogramma naar keuze. Zorg ervoor dat je de bewerkingen synchroniseert over alle foto’s. Vervolgens exporteer je de foto’s naar JPEG of TIFF formaat en kies je een videobewerkingsprogramma om de foto’s samen te brengen in een video.

Zorg ervoor dat de foto’s in de tijdlijn 1/24e van een seconde worden weergegeven. Hierbij maak je dus gebruik van een video met 24 frames per seconde. Exporteer de video en klaar is je timelapse!

Bekijk hieronder de tips van Kamera Express voor het maken van een foto timelapse:

Ben je benieuwd naar meer mogelijkheden voor fotografie in de herfst? Bekijk het thema.

Meer foto timelapse tips

 • Werk in het RAW-beeldformaat voor het vastleggen van kleurnuances en rijke nabewerkingsmogelijkheden.
 • Gebruik ND-filters voor werken met langere sluitertijden zonder overbelichting. Bij veel beweging, zoals bij water, brengen ND-filters een zachte waas aan. Dit geeft beelden een rustig, dromerig effect.
 • Let op de buffer van je camera en SD-kaart. Hoeveel data en dus foto’s kunnen jouw camera en SD-kaart achter elkaar verwerken? Pas hierop je interval aan. Zo sla je geen beeld over.
 • Trek er met onstuimig weer op uit voor een dramatisch effect in je beelden met veel beweging.
foto timelapse
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in