De beste tips om op professionele wijze foto’s te nemen met je smartphone

Je bent een amateurfotograaf met een klein budget of een rugzakreiziger die graag licht reist? Je hoeft gelukkig niet altijd een persoonlijke lening af te sluiten om te investeren in professioneel materiaal. Een smartphone kan je al een hele eind op weg helpen. Connectiviteit, prijs, gewicht,… het zijn maar enkele troeven van mobiele fotografie.   We geven je zes tips om het meeste te halen uit de camera van je smartphone.

1.   Kies de juiste smartphone

Met de komst van de smartphones is de fotografie veel democratischer geworden. Ieder van ons heeft vandaag een camera op zak en is in staat om een moment direct te vereeuwigen en te delen op sociale media. Mobiele fotografie beperkt zich overigens niet tot het nemen van selfies. De strijd om de beste innovaties tussen voornamelijk de smartphonefabrikanten, met name op het gebied van fotokwaliteit, heeft de mobiele fotografie in een stroomversnelling gebracht.

De voordelen van de ‘photophones’ zijn niet op één hand te tellen, maar dat maakt het er niet eenvoudiger op om een smartphone te kiezen die je het op lijf geschreven is zonder dat je te diep in je portefeuille moet graaien.

Als vuistregel geldt dat een smartphone met meerdere kwaliteitsvolle fotosensoren (hoofdeenheid, macro, groothoek, enz.), een optische stabilisator en een high definition-display tot de absolute top behoort.

Tot nu toe waren de toestellen van iPhone de absolute referentie voor wie naar een kwaliteitsvolle smartphone/camera zoekt. Al krijgt de hardwaregigant vandaag meer en meer concurrentie van onder meer Google, Samsung, Nokia, Huawei, Xiaomi en OnePlus. De Huawei P30 Pro is bovendien door EISA verkozen tot de beste foto-smartphone 2019-2020.

2.   Je favoriete handmatige instellingen

Terwijl het merendeel van de smartphones gepaard gaat met automatische instellingen, raden we je toch aan om zelf te spelen met de instellingen, zoals de helderheid bij het nemen van een foto. ISO-gevoeligheid, belichting en witbalans zullen bijvoorbeeld vaak handmatig moeten worden ingesteld.

Automatisch scherpstellen is in eerste instantie onnauwkeurig, dus raden we je aan om dat handmatig te doen. Dat kan je simpelweg doen door hetgeen dat je wilt fotograferen aan te tikken op het scherm.

3. Hou je lens proper

Er is niets erger dan te merken, terug van een fotoshoot, dat een vingerafdruk of een druppel op de lens van je camera al je foto’s heeft verpest. Daarom is het belangrijk om met de regelmaat van je klok je lens te schoon te maken. Zelfs wanneer je vlekken niet met het blote oog opmerkt, loont het ongetwijfeld de moeite om je lens regelmatig op te blinken. Dat heeft onder meer een positieve impact op de kwaliteit en de scherpte van je beelden.

Je kan je lens afstoffen met een klein borsteltje met zachte haren. Blaas vervolgens zachtjes op de lens om een nevel te creëren. Gebruik ten slotte een wattenstaafje gewikkeld in een microvezeldoekje (zoals hetgeen dat je voor je bril gebruikt) om zo met ronddraaiende bewegingen je lens proper te maken. Gebruik geen tissues of papieren handdoeken, die zijn erg schurend en kunnen krassen maken op je lens. Als de vlek aanhoudt, bevochtig dan je doek met een optische reinigingsvloeistof zonder chemische stoffen (verkrijgbaar in elke winkel voor fotoapparatuur).

4.   Experimenteer met accessoires voor je smartphone

Het volstaat om enkele accessoires toe te voegen aan je smartphone om er een wonderbaarlijk hoogtechnologisch juweeltje van te maken. Denk bijvoorbeeld aan extra lenzen die je helpen om kwaliteitsvolle foto’s te nemen.

Wie wil spelen met met het licht, kan dan weer een beroep doen op een externe flash of LED-lichten.

Wie regelmatig foto’s neemt, kan ongetwijfeld beamen dat zo’n intensief gebruik van je smartphone de levensduur van je batterij niet ten goede komt. Een externe batterij die je probleemloos via een usb-kabel kan aansluiten op je smartphone kan soelaas brengen. Dankzij zo’n batterij kan je de autonomie van je batterij een stevige boost geven.

Wie meer foto’s wil nemen, maar niet over voldoende geheugen beschikt, kan een geheugenkaart kopen. Vergeet overigens niet om op je computer regelmatig een back-up te maken van de foto’s die je met je smartphone genomen hebt.

We raden je bovendien aan om de camera altijd met twee handen vast te houden en de zelfontspanner vast te houden. Die twee handelingen helpen je om scherpere foto’s te nemen. Op zoek naar meer stabiliteit? Overweeg dan de aankoop van een statief.  Het gebruik van een afstandsbediening om de camera te activeren zal de stabiliteit verder verbeteren. In dat geval moet je immers je scherm niet langer aanraken als je een foto wilt nemen.

5.   Beperk het gebruik van de zoom tot het absolute minimum

Een van de belangrijkste voordelen van de smartphone is dat die compact en licht is. Zo kan je je gemakkelijk verplaatsen en foto’s nemen vanuit nieuwe invalshoeken. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van de zoomfunctie op je camera en probeer zo dicht mogelijk bij bij het voorwerp dat je wilt fotograferen te komen om de kwaliteit van de opname te optimaliseren.

6.   Bewerk en deel je foto’s

Indien het niet lukt om een foto van dichtbij te nemen, kan je achteraf het plaatje bijsnijden. Er zijn namelijk talloze (gratis) applicaties waarmee je probleemloos je foto’s kan bewerken en delen. Denk bijvoorbeeld aan het alomgekende Instagram, Google’s Snapseed en Adobe’s Lightroom.

Conclusie

De smartphone is de perfecte oplossing voor wie in een oogopslag kwaliteitsvolle foto’s wil nemen zonder zijn portefeuille te plunderen. Ook al is het veel goedkoper dan traditionele camera’s, innovatie heeft nog steeds een prijs. Voor een kwaliteitsvolle ‘photophone’ betaal je al snel 400 euro. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk smartphones te vergelijken. 

Meer doorgewinterde fotografen investeren wellicht liever in professionele apparatuur, waarvoor een groter budget nodig is. Zij kunnen deze belangrijke aankoop financieren met een persoonlijke lening.

Of je nu fotografeert met een spiegelreflexcamera of een smartphone, de sleutel is om het potentieel van je camera optimaal te benutten. Volg de bovenstaande tips en verbaas je vrienden en familie met prachtige foto’s van idyllische winterlandschappen!

Ben je toch op zoek naar een professioneel fototoestel en heb je nog wat financiering nodig? Ontdek hier jouw tarieven voor een persoonlijke lening.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in