Beyoncé, Brad Pitt, de Spice Girls, celebrityfotograaf William Rutten heeft zo ongeveer elke wereldster voor zijn lens gehad. Omdat portretten van beroemde mensen altijd hun waarde behouden, is een betrouwbaar archief voor Rutten van het grootste belang: “Met goede opslag slaap je toch beter.”

Al vanaf zijn twaalfde jaar maakt de Nederlandse fotograaf portretten van beroemdheden. Hij begon als concertfotograaf. Al snel besefte de jonge fotograaf dat hij zich moest onderscheiden van zijn collega-concertfotografen, die elke avond exact dezelfde foto’s maakten als hij. “Als ik er echt van wilde leven, moest ik studiofotografie gaan doen. Zodat ik die popsterren één op één voor mijn lens kreeg.”

Zorgvuldig archiveren

Tegenwoordig maakt hij op een shoot makkelijk 100 of 150 foto’s. “Die moet je allemaal weer doorspitten en – belangrijker nog – allemaal opslaan en bewaren.” Want William Rutten gooit nooit een foto weg. “Ik fotografeer alleen maar beroemde mensen, die foto’s behouden hun waarde. Als een Freddie Mercury of Prince overlijdt, worden mijn foto’s opnieuw gebruikt. Mijn archief is mijn pensioen: later kan ik leven van alles wat er op mijn harde schijven staat. Maar dan moet ik het wel goed bewaren.”

William Rutten
Na een shoot kopieert Rutten alle bestanden van de geheugenkaart naar een LaCie 2big RAID. (Foto: William Rutten)

Sinds het digitale tijdperk gaat hij dus veel bewuster om met de opslag van zijn foto’s. “In het begin bewaarde ik alles op de harde schijf van mijn computer. Daarna heb ik een tijd cd’tjes gebruikt. Toen ik in RAW-formaat begon te schieten, kwam ik erachter dat ik wel héél veel cd’tjes zou nodig hebben.” Dus schafte hij een externe schijf van LaCie aan, waarop hij een hele shoot kwijt kon. “Ik kopieerde alles meteen op twee schijven, voor als de ene stuk ging. Tegenwoordig gebruik ik enkel nog RAID-schijven van LaCie.”
Na een shoot kopieert Rutten alle bestanden van de geheugenkaart naar een LaCie 2big RAID. Die is uitgerust met twee Seagate IronWolf Pro harddisks, voor nog meer zekerheid en back-up. “De schijven van LaCie komen ook met een unieke Rescue Service, voor nog meer gemoedsrust.”

Beelden verliezen kan echt niet

“Ik hoor elk jaar verhalen van huwelijksfotografen die trouwfoto’s kwijt raken. Dat is de belangrijkste dag in het leven van die mensen en jij hebt niet overdag al even een kopietje gemaakt op een harde schijf? Je kan het tegen je opdrachtgever niet maken om beelden te verliezen.” Als hij één tip heeft voor collega-fotografen, dan is het deze: “Als fotograaf geef je veel geld uit aan camera’s, lenzen en software. Investeer ook in betrouwbare schijven en ga niet voor een paar tientjes een of ander Chinees merk kopen. Als er dan ooit iets gebeurt, zul je blij zijn dat je de foto’s ook op een andere schijf hebt staan. Met goede opslag slaap je toch beter.”

Volg William via Instagram op
www.instagram.com/williamrutten

William Rutten
De LaCie 2big RAID is uitgerust met twee IronWolf Pro harddisks van Seagate, wat zorgt voor extra zekerheid. (Foto: William Rutten)

De favoriete schijven van William Rutten

  • LaCie 2big Dock Twee Seagate IronWolf NAS-schijven van Enterprise-klasse, een USB 3.0-hub, twee Thunderbolt 3-poorten, SD- en CF-kaartsleuf en DisplayPort. Eenvoudig te configureren met de LaCie RAID manager.  
  • LaCie Rugged RAID Pro Deze schijf is water-, val- en schokbestendig, en beschikt over een ingebouwde SD-kaartsleuf. Met de hardwarematige RAID 0/1 kun je prioriteit geven aan capaciteit/snelheid of redundantie. 
  • LaCie Portable SSD De LaCie Portable SSD is met topsnelheden tot 540 MB/s razendsnel. Sla bronbestanden, afbeeldingen en video’s met hoge resolutie gemakkelijk op en geniet van compatibiliteit voor Mac en Windows met USB-C en USB 3.0.
  • Seagate IronWolf Pro Dankzij opslagcapaciteiten tot 16 TB en NAS-specifieke voorzieningen zoals rotatie­trillingsensoren is je hele fotobibliotheek veilig. De gratis Rescue Service van twee jaar én IronWolf Health Management brengen extra zekerheid.

Hier kan je de favoriete schijven van William Rutten kopen: wheretobuy.lacie.com

1 REACTIE

  1. Een betere oplossing die ik gebruik is je fotomateriaal opslaan op een NAS zoals een synology (raid1,5,…). Deze is wereldwijd bereikbaar. Je plaatst hem waar je wil. Via een automatische copy job kan je alle foto’s (ook RAW, PSD en PSB) kopieren naar amazon drive (versleuteld) of naar een andere NAS waar dan ook ter wereld.
    Door gebruik te maken van externe schijven RAID1, … zoals Lacie dien je telkens (manueel of via synchronisatiesoftware zoals robocopy) een copy te maken naar een andere externe RAID en ergens op een andere locatie te bewaren. Als het gebouw afbrand en je hebt nergens anders een kopie liggen dan ziet het er niet geod uit….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in