© Servaas Van Belle, Belgium, 2nd Place, Professional competition, Architecture & Design, Sony World Photography Awards 2023

Voor de Belgische fotograaf Servaas Van Belle zijn schuurtjes veel meer dan een praktische plek voor vee om te schuilen.

Het Belgische platteland is gevuld met architecturale pareltjes in alle soorten, maten en kleuren. Een van deze alledaagse, maar toch unieke bouwwerken zijn schuilplaatsen voor vee in de weide, ook wel schuurtjes genoemd. Gedurende vijf jaar trok Servaas kriskras door heel België om het perfecte schuurtje te vinden en ze vast te leggen in de perfecte lichtomstandigheden, namelijk in dichte mist. Voor Servaas was mist essentieel om de constructie te isoleren en te benadrukken. Zonder mist zou de schuur slechts als een extraatje in het landschap opvallen, maar met mist kwam er een bijzondere schoonheid en karakter naar voren die anders verborgen bleef. Het project nam meerdere jaren in beslag omdat mist onvoorspelbaar is, maar Servaas zette door en zijn resultaten zijn verbluffend.

In zijn fotografie ziet Servaas een allegorie voor ons leven: we modderen allemaal door en dragen de littekens van ons leven, maar uiteindelijk sterven we allemaal horizontaal. Deze schuilplaatsen zijn niet alleen praktisch voor vee, maar ze weerspiegelen ook ons verlangen naar beschutting, warmte en geborgenheid. Het is dit menselijke aspect dat Servaas zo fascineert en wat zijn werk zo bijzonder maakt.

Servaas zegt over zijn deelname aan de Sony World Photography Awards 2023: STAL is het resultaat van een vaak eenzame reis die bijna vijf jaar duurde. Daarom voelt het geweldig om deze wonderlijke kleine structuren nu aan de wereld te kunnen tonen. Ik ben dan ook vereerd, blij en dankbaar met deze erkenning door de Sony World Photography Awards. Het is een motivatie om nog harder te werken.”

Advertentie

Servaas studeerde af aan het KASK in Gent, maar zijn passie voor fotografie kwam pas later. Zijn werk is herkenbaar door zijn belangstelling voor architectuur en constructies die op het eerste gezicht alledaags lijken. Maar door zijn fotografie krijgen ze een nieuwe betekenis en schoonheid. Vergankelijkheid en de invloed van de tijd spelen daarbij een sleutelrol. Zijn werk is gepubliceerd in gerenommeerde kranten en tijdschriften in België en Nederland, waaronder De Standaard, De Tijd, de Volkskrant en het NRC.

Meer werk van Servaas Van Belle ontdekken? Het kan op Instagram.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in