Dit is de enige full-body foto van Neil Armstrong op de maan tijdens de Apollo 11 EVA. De afbeelding is gemaakt door Buzz Aldrin op 21 juli 1969. De 8x10 print bevat NASA-tekst in de linkerbovenhoek. Foto credits: Bonham

Een bijzondere veiling begint vandaag: de Space Photography Auction, waar een unieke foto van Neil Armstrong op de maak geveild zal worden - en waarschijnlijk rond de 30.000 dollar zal opleveren.

Je ziet hier een unieke afdruk van de Neil Armstrong op de maan. De foto zal worden verkocht als onderdeel van Bonhams’ Space Photography-veiling van 22 november tot 1 december.

Neil Armstron op de maan

Neil Armstrong zette op 20 juli 1969 als eerste mens voet op de maan, als onderdeel van de Apollo 11-missie. Hoewel je bij de maanlanding direct denkt aan Neil Armstrong, zijn er gek genoeg bizar weinig foto’s van hem op de maan. De beroemde foto uit 1969 toont bijvoorbeeld Buzz Aldrin, Armstrongs compagnon op deze missie (je ziet Armstrong in de weerspiegeling in Aldrins helm). Ongeveer 20 jaar na de gedenkwaardige ‘één kleine stap voor de mens, één grote sprong voor de mensheid’, werd aangenomen dat er geen foto’s van Armstrong op de maan waren. Men dacht dat Armstrong de Hasselblad-camera nooit aan zijn mede-moonwalker Buzz Aldrin had gegeven.

Jarenlang werd gedacht dat de enige foto met Neil Armstrong op de maan deze was, waarbij je Neil ziet in de reclectie in het vizier van Buzz Aldrin.

Miscommunicatie in de ruimte

Volgens het vluchtplan moest Armstrong de camera op de afdaaltrap van de Apollo Lunar Module leggen. Toen hem werd gevraagd wanneer hij Aldrin de camera had gegeven, antwoordde Armstrong dat hij hem niet aan Aldrin had gegeven. NASA’s hoofd public affairs, Brian Duff, begreep dat Armstrongs reactie betekende dat Aldrin de camera nooit had gebruikt om foto’s van Armstrong op de maan te maken… maar dat staat in feite los van elkaar. In een uitgave van Spaceflight uit 1987 concludeerden een paar Britse onderzoekers, HJP Arnold en Keith Wilson, dat Buzz Aldrin de Hasselblad-camera had gebruikt tijdens de extravehicular activity (EVA). Aldrin maakte afbeeldingen 5876-5900 en 5904-5926 op Magazine S (40). Oorspronkelijk werd aangenomen dat de afgebeelde foto Buzz Aldrin weergeeft, zoals gefotografeerd door Neil Armstrong. In werkelijkheid waren de rollen echter omgekeerd, zoals Wilson in 1987 met Armstrong bevestigde.

Advertentie

En dat betekent dat dit de enige full-body foto van Neil Armstrong op de maan tijdens de Apollo 11 EVA is. De afbeelding is gemaakt door Buzz Aldrin op 21 juli 1969. De 8×10 print bevat NASA-tekst in de linkerbovenhoek. eriodeafdrukken van de foto zijn schaars. Een andere afdruk werd verkocht als onderdeel van de ‘Voyage to Another World: The Victor-Martin Malburet Photograph Collection’ in 2020. De afdruk van Armstrong op de maan werd verkocht voor meer dan £ 50.000, wat neerkomt op bijna 70.000 euro.

De foto die in 2020 wordt verkocht, is niet dezelfde als die van Bonhams. De print bij Bonhams bevat rode NASA-identificatiemarkeringen en presenteert een ander, groter beeld.

Deze afdruk, die in 2020 door Christie’s werd verkocht voor £ 52.500, heeft een andere beeldverhouding dan die van Bonhams.
Credits: Christie’s

Ondanks de hoge prijs voor de print die in 2020 door Christie’s wordt verkocht, verwacht Bonhams dat de print tussen de $ 20.000 en $ 30.000 zal verkopen. Er is een enthousiaste markt voor ruimtefotografie en memorabilia. Voor velen zijn de herinneringen en nostalgie rond Apollo 11 en daaropvolgende NASA-missies krachtig.

Adam Stackhouse, specialist voor Bonhams Fine Books and Manuscripts-afdeling, vertekt: ‘Ruimtefotografie kan de emotie en prestatie van het ruimteprogramma en de schoonheid van het zonnestelsel beknopter overbrengen dan enig geschreven verslag.’ Er zullen nog veel meer ruimtefoto’s beschikbaar zijn op de Space Photography Auction, die loopt van 22 november tot en met 1 december.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in