Tijdens de Snapdragun Summing in Maui, Hawaii, maakte Qualcomm de nieuwste processor bekend: de Snapdragon 9 Gen 2. Deze heeft heel wat in petto voor fotografen en wij laten je zien wat.

Betere foto’s met je smartphone

De laatste jaren zijn er heel wat sprongen gemaakt als je kijkt naar smartphonefotografie. De nieuwe Snapdragon 8 Gen 2 doet daar no een schepje bovenop met een nieuwe beeldsignaalverwerkingstechnologie (ISP), die Direct Link-technologie gebruikt om de Hexagon-processor met de Spectra ISP te verbinden. Dat klinkt heel technisch (en dat is het ook), maar het komt erop neer dat de AI-neurale netwerken in de Hexagon-processor worden gebruikt om maximaal acht lagen in een scène te scheiden. Iedere laag kan zo apart worden verwerkt om de algehele beeldkwaliteit beter op elkaar af te stemmen. Hierdoor kan de beeldverwerkingspijplijn onafhankelijk verschillende niveaus van ruisonderdrukking, verscherping en kleurcorrectie toepassen op lagen van een scène, zoals individuele gezichten, gelaatstrekken, haar, kleding, luchten en meer. Zo kan de camera bijvoorbeeld de lucht herkennen en blauwer maken, de huid zachter en reflecties uit een zonnebril verwijderen – zonder tussenkomst van de gebruiker.

Samen met Sony

Ook maakte Qualcomm bekend dat het nauw heeft samengewerkt met Sony Semiconductor Solutions. De nieuwe Snapdragon 8 Gen 2-sensor ondersteunt een nieuwe Quad Exposure-technologie, die optimaal gebruikmaakt van de nieuwe Quad-Exposure Digital Overlap (QDOL)-sensoren van Sony. Deze sensoren leveren een nog groter dynamisch bereik. De sensoren kunnen vier beelden met verschillende belichtingen opnemen vanuit dezelfde sensor, die vervolgens kunnen worden gecombineerd tot één HDR. Tot nu toe was het Sony Semiconductor Solutions gelukt om twee of drie van deze belichtingen op te nemen, maar dankzij de kracht van de nieuwe processor is er meer mogelijk.

Samen met Samsung

Qualcomm onthulde ook dat het samenwerkt met Samsung om het meeste uit de beeldsensoren van smartphones te halen, van waaruit de de 200MP ISOCELL HP3-beeldsensor van Samsung is ontstaan. Snapdragon 8 Gen 2 is ook de eerste Snapdragon die een AV1-codec bevat met ondersteuning voor videoweergave tot 8K HDR bij 60 fps.

Bokeh

Daarnaast is er de Bokeh Engine 2 toegevoegd, een nieuwe bokeh-emulatorfunctie die de kwaliteit, intensiteit en vorm van de vervaagde achtergrond in afbeeldingen in portretmodus kan aanpassen. Nu kan de Snapdragon 8 Gen 2 verschillende vormen van bokeh nabootsen voor ster-, hart- en vierkante onscherpe highlights.

Meer verbeteringen

Andere verbeteringen in de fotoafdeling zijn onder meer verbeterde beeldstabilisatie, verbeterde lokale tonemapping, herontworpen automatische belichting, betere contrastdetectie-AF, grotere fasedetectie-AF-gebieden, snellere ruisonderdrukking bij multiframe-opnamen en universele sensorverwerking voor elk pixelpatroon.

Specs op een rijtje

Deze Qualcomm-processor beschikt over…

  • nieuwe Snapdragon Elite Gaming-functies, zoals real-time hardwareversnelde ray tracing, een verbeterde Qualcomm Adreno GPU en Qualcomm Kryo CPU. Het platform belooft tot 25% GPU-prestaties en tot 40% meer CPU-efficiëntie.
  • het Snapdragon X70 5G Modem-RF-systeem, dat de Qualcomm 5G AI-processor’s AI gebruikt om verbeterde upload- en downloadsnelheden, dekking, latentie en efficiëntie van 5G te leveren.
  • 5G+5G/4G Dual-SIM Dual-Active, dat tegelijkertijd twee 5G-simkaarten kan gebruiken.
  • low-latency Wi-Fi 7 en dubbele Bluetooth-connectiviteit.
  • Snapdragon Sound-technologie. Dit biedt ruimtelijke audio met dynamische head-tracking voor onderdompeling in surround-sound en ondersteuning voor 48 kHz lossless audiostreaming.

Het Snapdragon 8 Gen 2 mobiele platform zal tegen het einde van het jaar in nieuwe producten verschijnen en zou in 2023 op grote schaal moeten worden gebruikt in smartphones.

Gewone camera’s vs smartphonecamera’s

Hoe goed de nieuwe Snapdragon-processoren ook zijn, de smartphones zelf gebruiken nog steeds sensoren die aanzienlijk kleiner zijn dan die in stand-alone camera’s. Smartphones benutten die rekenkracht dus nauwelijks. Als gevolg daarvan zal de kwaliteit altijd achterblijven. Zou je een smartphone voorzien van een grotere sensor, zou het de kwaliteit een enorme boost geven. Aan de andere kant staat de techniek van de echte camera’s op software-gebied ook tamelijk stil. Daardoor is de kloof tussen de kwaliteit van een smartphonecamera en de kwaliteit van een stand-alone camera behoorlijk gedicht. Het lijkt erop dat de cameramerken weigeren te profiteren van deze rekenkracht en fotografische mogelijkheden. Volgens Qualcom zou een Snapdragon-chip in een camera in plaats van hun eigen processoren, die apparaten enorme winst zouden boeken ten opzichte van wat er momenteel beschikbaar is. Het is dus afwachten wanneer de grote merken de sprong wagen naar een andere processor, eentje die niet uit hun eigen stal afkomstig is. De vraag is wat we eerder gaan zien: smartphones met grotere sensoren, zoals Xiaomi in samenwerking met Leica heeft ontwikkeld, of een camera met een krachtige Snapdragon-processor?

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in