Nikon heeft de financiële resultaten voor het tweede kwartaal 2023 vrijgegeven. Daaruit blijkt dat ze een hogere omzet hadden behaald dat voorheen, vooral ook in de Imaging-productgroepen.

Daar zijn een aantal redenen voor. Een van de belangrijkste redenen is dat de leveringsbeperkingen afnemen, waardoor er meer producten kunnen worden verscheept. Daarnaast is er de yen, die slechter presteert in vergelijking met valuta’s in andere regio’s. Dat betekent dat elke camera die in een andere regio wordt gekocht, er meer yen wordt gezien voor iedere verkochte camera en/of lens. Er is ook een verhoogde interesse in de spiegelloze camera’s, en dan met name de duurdere modellen. Zo kon de omzet toch stijgen in de eerste helft van dit jaar, ondanks dat Nikon 20.000 minder camera’s met verwisselbare lenzen, 50.000 minder verwisselbare lenzen en 60.000 minder compactcamera’s verkocht dan in de eerste helft van vorig jaar.

Hogere verwachtingen

In het verslag van het afgelopen kwartaal zien we bovendien dat Nikon de omzetprognose voor het hele jaar verder verhoogt, zoals het eerder de prognose bijstelde naarmate de leveringsbeperkingen afnamen en spiegelloze camera’s in trek bleven. En het blijkt dat ze ontzettend positief zijn in de verwachte verkoopcijfers. Zelfs met de zwakkere Yen zal 2022 een financieel sterk jaar kunnen blijken.

De cijfers

Tot nu toe heeft Nikon’s Imaging Products Business in de eerste helft (H1) van FY2023 van het bedrijf een omzet van 114,5 miljard yen en een bedrijfswinst van 22,2 miljard yen behaald. Dat zijn stijgingen van respectievelijk 28,4% en 77,6% in vergelijking met de eerste helft (H1) van Nikon’s fiscale jaar 2022 (FY2022).

Nikon heeft de omzet- en bedrijfswinstprognoses voor het volledige jaar met respectievelijk ¥ 15,0 miljard en ¥ 6,0 miljard verhoogd in vergelijking met de Q1-prognose naar ¥ 230 miljard aan inkomsten en ¥ 33 miljard aan bedrijfswinst opleveren voor FY2023. Dat is respectievelijk ¥ 51,8 miljard en ¥ 14,0 miljard meer omzet en bedrijfswinst, vergeleken met FY2022.

Wat betreft de voorspelde verkoopeenheden, verwacht Nikon 700.000 camera’s met verwisselbare lenzen, 1.250.000 verwisselbare lenzen en 100.000 compactcamera’s te verkopen, wat ongeveer respectievelijk 13%, 12,8% en 5% van de totale camera-/lensmarkt is.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in