Niet alleen maakte Leica bekend dat het zijn iconische M6-filmcamera nieuw leven inblaast, ze maakten ook bekend dat de 50 jaar oude Summilux-M 35 mm F1.4-lens opnieuw uitgeven.

Steel Rim 35 Summilux

De Steel Rim 35 Summilux werd voor het eerst uitgegeven in 1961. Op dat moment was dit objectief een van ’s werelds snelste groothoeklenzen. Dat is nog altijd een prima prestatie, want ondanks zijn snelle F1.4-diafragma is hij nog altijd behoorlijk compact. Het objectief weegt weinig en zoals je van Leica gewend bent, is de beeldkwaliteit ongeëvenaard. Daarbij viel de bokeh op, waardoor het de bijnaam kreeg de ‘True King of Bokeh’… zoals Leica het objectief zelf betitelde.

Beperkte oplage

Tussen 1961 en 1966 werden slechts 1500 exemplaren geproduceerd. Vanaf 1966 kwam er een nieuwe lens, die een subtiel nieuw ontwerp kreeg. Daardoor kon een andere lenskap gebruikt worden, die compatible was met de serie VII objectieven. Deze vernieuwde versie werd bijna 30 jaar geproduceerd, totdat hij in 1995 werd vervangen door een nieuw asferisch model.

Heruitgave van het origineel

Het model van dit jaar grijpt weer terug naar het originele, niet-asferische ontwerp, bestaande uit zeven elementen in vijf groepen met een diafragma met 10 lamellen. Het objectief krijgt wel een update en maakt gebruik van ‘moderne productietechnieken, mechanica en optische coatings’, hoewel Leica niet specificeert wat er precies is veranderd. Opvallend is dat de kenmerkende ‘Steel Rim’-frontring terugkomt, alsook de verwijderbare zwarte zonnekap en de focusringvergrendeling opnieuw terugkomen. Deze heruitgave uit 2022 bevat ook een tweede ronde zonnekap, die voorzien is van een 46mm schroefdraad. Dankzij die schroefdraad is er ruimte voor het toepassen van filters.

De M-mount ‘Steel Rim’ 35 Summilux voegt zich bij de Thambar-M 90mm f/2.2, Summaron-M 28mm f/5.6 en Noticlux-M 50mm f/1.2 ASPH lenzen in de ‘Leica Classic Line’ en is verkrijgbaar met een zilveren chromen afwerking voor 3.850 euro. Je kunt de lens vooruitbestellen via Leica’s online winkel. De objectieven worden naar verwachting vanaf volgende week geleverd en geleverd naarmate de productie vlot. Het is echt een kwestie van wie het eerst komt, het eerst maalt.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in