iphone 12

Volgens Qualcomm zal kunstmatige intelligentie een steeds belangrijkere rol spelen in de fotografie... maar zal het ooit fotografen verdringen?

Kunstmatige intelligentie wordt op steeds meer punten in de fotografie-industrie gebruikt. Eerder schreven ook wij over AI-aangedreven software, maar de autofocus laten we al jaren maar wat graag over aan onze camera’s. Tal van fabrikanten gebruiken AI-technologie om de beeldbewerking en cameraprestaties te verbeteren en fotografen te helpen betere foto’s te maken. Hoe ver zal die ontwikkeling gaan?

AI als compensatie

We zien dat de rekenkracht van smartphones gebruikt wordt om het meeste uit relatief kleine sensoren en lenzen te halen. Als je kijkt naar de techniek en de verwerking, zul je moeten concluderen dat computationele fotografie een groot deel uitmaakt van de mobiele fotografie-ervaring. Maar hoeveel verder kan AI de cameratechnologie van smartphones brengen? Qualcomm beweert dat AI smartphones op een dag zal helpen om speciale camera’s te overtreffen.

AI wordt op tal van manieren gebruikt, voor het verbeteren van ruisonderdrukking, het verwijderen van objecten tijdens het bewerken, het verminderen van videotrillingen en nog veel meer. Maar dat niet alleen. AI wordt ook ingezet voor verschillende scènedetectietaken en kan je smartphone helpen het verschil te zien tussen een onderwerp en de achtergrond, tussen huid en haar en waar de ogen van je model zich bevinden, zodat daar op kan worden scherpgesteld. Op basis van die waarnemingen kan het specifieke beeldverwerking toepassen. Eigenlijk wordt AI in vier stappen toegepast:

  • Scèneherkenning, zoals het identificeren van een specifiek onderwerp in het beeldframe
  • Toepassen van autofocus, automatische witbalans en automatische belichting
  • Geavanceerde segmentherkenning, waarbij de foto als geheel wordt verbeterd naargelang het onderwerp. Is een horizon scheef of heeft een bepaald gezicht belichtingsaanpassingen nodig?
  • De vierde fase is nog niet aanwezig. Deze zal in staat zijn om een volledig beeld te verwerken. Daarbij neemt de camera alles voor je uithanden, van het maken van de foto tot de nabewerking.

Toekomstmuziek

Op die functies zullen we nog moeten wachten, maar is het voldoende om speciale camerasystemen volledig van de markt te schuiven? Smartphones hebben nog te maken met fysieke beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan de kleinere sensoren, maar ook de optische componenten in de lenzen. Die zijn regelrecht verbonden met een hogere kwaliteit. Toch gelooft Qualcomm dat de verwerkingskracht van smartphones, die krachtiger is dan die van de huidige camera’s, een kloof overbrugt waar mensen behoefte aan hebben. Bovendien zal die AI helpen om de fysieke beperkingen te overwinnen. Toch kan een 100 megapixel smartphonesensor niet op tegen een 100 megapixel middenformaat sensor, hoe krachtig de AI ook is. Voor smartphones zijn er nog genoeg obstakels om te overwinnen. Zo wordt er op dit moment gewerkt aan anamorfe lenzen om de beeldkwaliteit te verhogen, of grotere sensoren.

Er is veel om naar uit te kijken. Het optimisme van Qualcomm dat smartphones stand-alone camera’s kunnen overtreffen op het gebied van beeldkwaliteit klinkt wat overmoedig, maar door de steeds betere technieken op het gebied van hardware en software kan het aardig in de buurt komen. Ook is het zo dat beelden van een smartphone voor veel gebruikers voldoende zijn. Om de natuurkunde te overwinnen en de voordelen van grotere sensoren teniet te doen, zullen grotere pixels en extreem geavanceerde lenzen echter veel meer nodig hebben dan processorstoten en meer geavanceerde beeldverwerking. Maar het wordt nog spannender als camerafabrikanten meer gaan doen met AI!

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

  1. Vergelijk het met wat er met muziek is gebeurd is. De high fidelity systemen zijn vervangen door MP3 met zijn Dolby bewerking om het gebrek aan dynamisch bereik van de gebruikte technologie te camoufleren. De natuurwetten beperken een mooie geluidsweergave uit een kleine speaker. De geluidstechnieker stemt zijn bewerking af op “de norm”. Het gevolg is dat er slechts in een klein muziek segment mooie natuurgetrouwe opnamen te koop zijn. Het grootste deel van de opnamen zijn overbewerkt maar wie geeft daar om? Men koopt de content die er is, ook als is dat geen kwaliteit is. In de opleiding van professionele reporters zit als opdracht een reportage van een evenement te maken en afgewerkte reel, met klank, klaar te hebben binnen het half uur. Alles, en alleen met gebruik van de smartphone. Voor wie het eens wil zien: kijk eens naar het nieuws als er reporters in beeld komen. Topkwaliteit in beeld en geluid hoeft bijna nooit en gebrainwasht door de marketing en mede door de kost van goed vakwerk blijft er maar een klein deel over voor wie de stielkennis en het talent heeft, en dat wil valideren. De markt wordt gekneed door artikels zoals dit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in