© Museum bij FIT.

De Amerikaanse modefotograaf Roxanne Lowit is overleden. Lowit wordt beschouwd als een van de baanbrekende fotografen in haar vakgebied, dankzij haar persoonlijke foto's achter de schermen van de modewereld.

Lowit, geboren in 1942 in New York City, heeft nooit een opleiding fotografie gevolgd: haar achtergrond is te vinden in het Fashion Institute of Technology in New York, waar ze kunstgeschiedenis en textielontwerp studeerde. Eind jaren 70 kreeg ze echter een Instamatic 110 in handen, die ze kreeg van illustrator Antonio Lopez. Ze gebruikte deze camera om backstage foto’s van haar eigen modeshows te schieten. Na het zien van deze foto’s gaf moderedacteur Annie Flanders van SoHo News haar een opdracht: maak verslag van de Paris Fashion Week.

Duikvlucht in de wereld van fotografie

Met die opdracht wist Lowit dat ze een upgrade moest maken in haar apparatuur. Tijdens de vlucht naar Frankrijk leerde ze hoe ze de film voor haar nieuwe Nikon 35mm-camera moest laden. Ze fotografeerde backstage tijdens de Paris Fashion Week en schoot de beroemde foto van Andy Warhol en Yves Saint Laurent op de top van de Eiffeltoren. Toen ze terugkeerde naar New York besloot Lowit fulltime fotograaf te worden. Lowitt werd een pionier op het gebied van modefotografie achter de schermen. Haar beelden geven een zeldzaam inzicht in de glitter en bedwelmende uitspattingen van de mode-industrie aan het eind van de 20e eeuw.

Iconen voor de lens

In de loop van haar carrière fotografeerde Lowitt culturele iconen als Salvador Dalí, Jean-Michel Basquiat en Karl Lagerfield. Maar haar meest iconische foto’s beschrijven de opkomst van supermodellen zoals Cindy Crawford, Kate Moss, Noami Campbell en Linda Evangelista in de jaren tachtig en negentig. Ironisch genoeg heeft ze haar positie verkregen dankzij de underdogfunctie van vrouwen in de fotografie. Waar destijds vooral mannen de dienst uitmaakten achter hun camera’s, zocht Lowit de rustigere omgeving op achter de schermen. Daar kon ze een andere kant van het modecircus vastleggen, wat een groot succes bleek. Het gaf een kijkje in een wereld die je normaalgesproken niet te zien kreeg.

Bekijk hieronder een fragment van de nieuwe documentaire over het leven van Roxanne Lowit: Magic Moments:

Afbeeldingscredits: Openingsfoto door Museum bij FIT.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in