Videobewerkers kennen het programma BlackMagic DaVinci Resolve zonder twijfel. Versie 18 brengt maar liefst 128 verbeteringen en updates. Maar wat zijn de belangrijkste?

Misschien wel de belangrijkste nieuwe feature is de ondersteuning van Blackmagic Cloud, waardoor je projectbibliotheken kunt hosten op de DaVinci Resolve Project Server. Hierdoor kun je met anderen samenwerken en je projecten makkelijk delen. Met de juiste projectinstellingen zorg je dat audio- en videobestanden naar het gewenste bestandsformaat worden geconverteerd. Andere verbeteringen zijn verbeterde ondertiteling, kunstmatige intelligentie (AI) beeldstabilisatie, Fairlight op FlexBus en meer.

Proxy generator

Een heel praktische feature is de Proxy Generator, waarmee low-res versies van filmbeelden worden gegenereerd als tijdelijke werkbestanden. Daarmee loop je niet snel tegen de limieten van je apparatuur aan, wat praktisch is voor wanneer je op locatie werkt op minder krachtige apparatuur, of voor wanneer je afhankelijk bent van werken in de cloud. De Proxy Generator kan namelijk op de cloud worden ingezet, maar ook als offline variant.

Beeldbewerking

Vanuit het deelvenster Videobewerking kun je de metagegevens van de cameragyro van de Blackmagic Pocket Cinema Camera gebruiken om beeldmateriaal te stabiliseren. Resolve 18 kan ook worden ingezet tijdens een livestream met directe bewerkingsfuncties en een nieuwe Multicam-modus met een 5×5-layout ondersteunt 25 afzonderlijke camerafeeds tegelijk. Video-ondertitels kunnen ook worden geïmporteerd of geëxporteerd terwijl ze worden ingesloten met meerdere tracks via TTML.

Volgen

DaVinci Resolve 18 bevat ook belangrijke updates voor de kleurtools. Een nieuw objectmasker in het magische maskerpalet kan de beweging van ‘duizenden unieke objecten’ herkennen en volgen. De tool wordt aangedreven door de DaVinci Neural Engine en isoleert automatisch dieren, voertuigen, mensen, voedsel en ’talloze andere elementen’ voor geavanceerd secundair beoordelings- en effectwerk. Hiervoor wordt een 3D-dieptemat van een scène gegenereerd. Hierdoor kun je de voorgrond en de achtergrond onafhankelijk van elkaar bewerken. Met deze tool kun je ook kunstmatig scherptediepte toevoegen aan je beelden.

Kunstmatige intelligentie als hulpje

Blackmagic heeft een bijgewerkte van Resolve FX Beauty toegevoegd. Hiermee kun je automatisch algemene huidonvolkomenheden aanpakken. Extra AI-tools zijn onder meer Person Mask om mensen in een opname te detecteren en te volgen, SuperScale om de resolutie van een afbeelding te verhogen, Smart Reframe voor sociale-mediatoepassingen, gezichtsverfijning, opvullen van dode pixels, objectverwijdering, patchvervanger en meer.

Audio

Videografie gaat natuurlijk niet alleen om de beelden. De audio speelt ook een grote rol! DaVinci Resolve 18 heeft de krachtige audiotools aangepakt. Zo heb je in deze versie uitgebreide ondersteuning voor het converteren van Dolby Atmos-mixen naar binaurale uitvoer. Gebruikers kunnen nu ook oudere Fairlight-projecten met vaste bussen omzetten in FlexBus. Daarnaast heeft het tientallen andere tools en fixes, zoals het kunnen stretchen van audio.

Upgrade en update

Natuurlijk zijn er talloze updates toegepast om de prestaties te verbeteren. Er wordt meer gebruikgemaakt van GPU-versnelling voor het weergeven van gerenderde effecten zoals rook en mist, waardoor fusion-sjablonen tot 200% sneller zijn. Ook heeft de app ondersteuning voor Apple’s M1 Ultra-silicium. De app belooft meer Dolby Vision-ondersteuning, inclusief HDR-weergave op Apple XDR-schermen en enkele van de nieuwste notebooks van Apple.

DaVinci Resolve 18

Ga voor het volledige overzicht van aanpassingen naar de website van Blackmagic Design. DaVinci Resolve 18 Studio is nu beschikbaar voor 285 euro. Benieuwd naar het programma, maar wil je hem nog niet kopen? Er is ook een gratis versie beschikbaar die enkele belangrijke functies van de volledige Studio-versie mist.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in