Hoe zou jouw camera er uitzien als je hem helemaal zelf kunt ontwerpen? Zie hier een open-source camerasysteem met verwisselbare lenzen en sensoren!

Elektronica-ingenieur Gaurav Singh ging aan de slag met het concept van een camera en ontwikkelde een open-source USB 3.0-camera. Dat houdt in dat iedereen het systeem kan doorontwikkelen. De basis is gelegd: de compactcamera heeft verwisselbare lenzen en sensoren.

Vaste onderdelen

Het camera-ontwerp gebruikt een paar moederborden: voor verwerking, voor de aansturing van USB, voor de aansturing van de verwisselbare sensorkaart. Dat houdt in dat het sensorbord verwisseld kan worden en dat de camera af te stemmen is op ieders wensen. Vooralsnog is het systeem compatible met de Sony IMX290, IMX327 en IMX462 sensoren, ieder met twee megapixel resolutie. Daardoor zijn de toepassingen nog vrij beperkt. De camera zelf is heel compact en is niet veel groter dan een omhulsel voor de moederborden, die 27 x 27 mm groot zijn.

Industrieel gebruik

Het ontwerp richtte zich in eerste instantie op industrieel gebruik, niet voor fotografen of grootse projecten. De compacte camera’s kunnen echter ook gebruikt worden als webcam of voor het maken van timelapse-video’s. Ook de koppeling met bewakingssystemen behoort tot de opties. Alle handvatten zijn beschikbaar: het open-source project stelt alle bronnen beschikbaar.

Advertentie
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in