Leica 0

De Leica 105 heeft het wereldrecord van duurste camera aller tijden gebroken: 14,4 miljoen euro voor één enkel toestel!

Leica is de grondlegger van de moderne fotografie, als je dat zo zou mogen stellen. Zij introduceerden namelijk ’s werelds eerste 35mm-camera. Voordat de eerste camera’s halverwege de jaren 1920 verkrijgbaar waren, maakte Ernst Leitz in 1923 en 1924 ongeveer 23 prototypes, de zogeheten 0-serie. Een van deze zeldzame camera’s – de 0-serie no. 105 – is op de 40e Leitz Photographica Auction verkocht voor een recordbedrag van 14,4 miljoen euro (inclusief veilingkosten). Vooraf werd de opbrengst van de camera geschat op 2 tot 3 miljoen euro.

Over de Leitz Photographica Auction

De Leitz Photographica Auction wordt tweemaal per haar gehouden en staat bekend als de grootste veiling voor vintage camera’s en andere optische apparatuur. Vanwege de 20e verjaardag van het veilinghuis en de 40e editie van de veiling, werd op 11 juni in het Leitz-Park in Wetzlar (Duitsland) de unieke Leica 0 serie no.105 geveild. Deze camera is een van de eerste 35 mm camera’s ooit gemaakt en heeft een prominente vorige eigenaar.

Oskar Barnack

De Leica Nummer 105 was oorspronkelijk van Oskar Barnack, die kort voor de Eerste Wereldoorlog de Liliput camera ontwierp, dat uiteindelijk ontwikkeld zou worden als de compactcamera die Leica in productie nam. Barnack heeft de 0-serie No 105 een lange tijd gebruikt. De ervaring die hij daarbij opdeed, gebruikte hij bij de verdere ontwikkeling van de camera en de daaropvolgende modellen. Barnacks naam is bovenin de zoeker van nr. 105 gegraveerd.

Advertentie

Bron: Leitz Photografica Auction

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in