Canon heeft een patent aangevraagd voor een spannende techniek, die AI gebruikt om automatisch een onderwerp te detecteren en er op in te zoomen... en zelfs om het onderwerp beter te kaderen.

Het patent, dat onder 2021020239 is gedeponeerd, laat kort zien hoe Canon de techniek voor ogen ziet. Het zou werken met zowel digitale als optische zoom gebruiken om onderwerpen binnen het kader te houden met minimale input van de cameraman. Zoals bij de meeste patenten, is ook dit concept voorzien van een aantal praktische en duidelijke schetsen, zodat duidelijk wordt hoe de nieuwe techniek werkt.

Volgens Canon zou de cameraman kunnen kiezen uit verschillende composities, waarmee hij bepaalt hoeveel van het onderwerp binnen het kader wordt gehouden. Daarbij moet je denken aan opties als ‘gezicht’, ‘buste’ en ‘hele lichaam’. Aan de hand hiervan weet de camera hoe ver deze moet inzoomen. Zelfs trackingfuncties zijn omschreven: fotografen kunnen hun onderwerp op een touchscreen aantikken, waarna de camera de focus op dat specifieke onderwerp houdt.

Dit concept is niet nieuw: Canon gebruikt het nu al in zijn PowerShot PICK PTZ-camera. Deze camera volgt onderwerpen automatisch en legt beelden eenvoudig vast, wat filmen tijdens evenementen mogelijk maakt. Dit nieuwe patent doet echter vermoeden dat het een andere techniek gebruikt. Het patent laat zien dat het zowel vanuit de hand als op statief gebruikt kan worden, waarbij de handheld-modus vooral gericht is op het schieten van selfies.

Zoals bij veel van dit soort innovaties kan het jaren duren voor we ze terugzien in consumentenproducten, maar Canon laat hiermee wel zien dat software en AI-aangedreven technieken genoeg mogelijkheden bieden. Daarnaast zou Canon met een automatische zoomcamera echt onderscheidend zijn ten opzichte van diens concurrenten.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in