Straatloper

Straatloper bevat surrealistische taferelen van Gent en is het eerste fotoboek van straatfotograaf Hendrik Braet.

Hendrik Braet, die je wellicht nog kent van zijn lockdownfotoserie over zijn dochter, brengt zijn eerste fotoboek uit. In Straatloper, kleurrijke weerspiegelingen uit Gent publiceert hij de straatfoto’s die hij de afgelopen twee jaar in Gent maakte.

Hendrik Braet (1974) is verslaafd aan straatfotografie. Zijn handen beginnen te trillen als hij er twee dagen op rij niet met zijn camera op uit is getrokken. Hij doet werkelijk niets liever dan rondwandelen en kijken. Zoals elke straatfotograaf heeft hij oog voor de kracht van het toevallige moment, maar hij voegt daar nog een element aan toe: kleur. Als geen ander vat Braet kleurrijke toevalligheden die voor heel even een verhaal vertellen en dan weer verdwijnen.

De kleurrijke beelden van Braet brengen exotiek in een vertrouwde omgeving: hij toont het wonderlijke in ons alledaagse leven. Deze fotograaf hoeft niet ver te reizen om bijzondere beelden te schieten – wat goed uitkomt, want deze wandelaar heeft een hekel aan verre reizen. Het surrealisme ligt gewoon op straat voor het rapen.

“Straatloper

Hij wandelt rond en hij kijkt.

Maar hij kijkt niet zomaar.”

In Straatloper neemt Braet je mee op een wandeling die begon in januari 2020 en pas twee jaar later eindigde. De lockdown wegens corona hield hem niet binnen: ook dan ontdekte de straatfotograaf kleur tussen de grauwheid.

Reporter en auteur Tim Van der Mensbrugghe, zelf een geroutineerd straatslenteraar, begeleidt Braets beelden met woorden. Het zijn geen woorden die de beelden uitleggen, wel voegen ze op hun eigen manier nog enkele kleurtoetsen toe.

Straatloper, kleurrijke weerspiegelingen uit Gent telt 192 pagina’s van 150 x 190mm en is voorzien van een hardcover. Het boek verschijnt begin volgende maand bij uitgever Borgerhoff en Lamberigts en kost 29,99 Euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in