satellietbeelden

Google heeft geen aanpassingen gedaan in de manier waarop het satellietbeelden van Rusland weergeeft. Dat laat de techreus weten.

Dat zegt Google als reactie op suggesties van gebruikers op Reddit en Twitter. Zij beweerden dat de zoekgigant satellietbeelden van Russische militaire installaties plots niet meer wazig maakt om ze af te schermen. Op de bewuste beelden zouden onder meer militaire basissen te zien zijn en het materieel dat Rusland ter beschikking heeft. 

De gebruikers die de foto’s deelden, zeggen dat die satellietbeelden tot voor kort wél wazig gemaakt waren en nu plots gewoon duidelijk te zien zijn. Volgens hen zou Google dus met opzet de satellietbeelden vrijgegeven hebben. “Klopt niet”, zegt de zoekreus.

“Satellietbeelden waren altijd beschikbaar”

Volgens Google is het tegenwoordig normaal dat zulke luchtbeelden openbaar te bekijken zijn. “We hebben helemaal geen wijzigingen aangebracht in wat er te zien is op onze satellietbeelden van Rusland”, zegt een woordvoerder aan The Verge. Dat de beelden echt zijn, lijkt duidelijk. De techreus zegt dan ook dan ze al lang voor de invasie van Oekraïne zo online stonden op Google Maps. 

Advertentie

Langs de andere kant is het wel gebruikelijk dat Google zijn kaarten van politieke gevoelige locaties, zoals militaire basissen, wél vervaagt. Waar de zoekreus dan precies de lijn trekt, is niet duidelijk. Zo is de Franse luchtmachtbasis 705 wazig gemaakt op Google Maps, terwijl de Amerikaanse Nellis Air Force Base gewoon open en bloot te zien is. 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in