De Australische fotograaf Adam Ferguson is bij de Sony World Photography Awards uitgeroepen tot fotograaf van het jaar 2022. Hij heeft de titel te danken aan zijn serie Migrantes, waarvoor hij Mexicaanse migranten zelfportretten liet maken.

Naast de eervolle titel wint Ferguson een geldbedrag van 25.000 dollar en een uitgebreide set van Sony-apparatuur. De jury van de SWPA 2022 maakte de winnaar bekend via onderstaande video op YouTube. Daarin vertelt ze ook wie dit jaar in de prijswinnaars van de tien categorieën zijn geworden, en welke fotografen tot winnaars zijn uitgeroepen in de Open, Student en Jeugd-competities.

‘Selfies’ van migranten

Migrantes is een serie van zelfportretten in zwart-wit. De modellen zijn migranten die in Mexico wachten om de grens met de Verenigde Staten te kunnen oversteken. De foto’s zijn in samenwerking met de hoofdonderwerpen gemaakt, waarbij Ferguson de scene voor elk beeld inrichtte. Hierbij gebruikte hij een opstelling met een middenformaatcamera op een statief, en gaf hij een bekabelde zelfontspanner aan zijn modellen. Daarna trok hij zich terug, zodat de individuen zelf het moment konden bepalen om hun portret te maken. Zo werden ze zelf onderdeel van het proces om hun levens te documenteren.

Ferguson wilde door op deze manier met migranten samen te werken beelden maken die empathie oproepen in plaats van sympathie. Hij wilde een verhaal creëren dat menselijker, herkenbaarder en eerlijker aanvoelde. In reactie op zijn winst vertelt hij: “Ik ben de dappere en veerkrachtige individuen die met mij wilde samenwerken dankbaar en neem deze prijs ook namens hen in ontvangst. Deze award geeft hun verhaal een tweede leven. Een nieuw publiek komt in contact met  de belangrijke verhalen van de personen die met mij hun verhaal hebben gedeeld.”

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in