Amber Bracken
© Amber Bracken, for The New York Times

De winnende foto van Amber Bracken is het soort beeld dat zich in je geheugen schroeit, aldus de jury van World Press Photo van 2022.

De Canadese Amber Bracken heeft volgens de jury van World Press Photo 2022 de beste journalistieke foto van het jaar gemaakt. Op haar winnende beeld toont ze rode jurken die zijn opgehangen aan kruisen ter herdenking van de gestorven kinderen van de Kamloops Indian Residential School. In een berm in de buurt van de instelling zijn maar liefst 215 ongemarkeerde graven ontdekt. Bracken maakte de foto vorig jaar op 19 juni in het Canadese Kamloops voor The New York Times.

De jury over de foto van Amber Bracken

“Het is het soort beeld dat zich in je geheugen schroeit”, aldus juryvoorzitter Rena Effendi van World Press Photo over Brackens beeld. “Het roept een soort zintuiglijke reactie op. Ik kon de rust bijna horen op deze foto. Een stil moment van wereldwijde afrekening voor de geschiedenis van de kolonisatie, niet alleen in Canada maar over de hele wereld.”

Canada richtte in de 19e eeuw residentiële scholen op. Zij hadden als doel mensen uit inheemse gemeenschappen te laten assimileren in de westerse cultuur van de Europese kolonisten en missionarissen. Meer dan 150.000 studenten zijn met geweld uit hun huizen gezet en van hun ouders gescheiden. Vaak mochten ze niet meer in hun eigen taal communiceren. Ook zijn er bewijzen van fysiek en seksueel misbruik. Een Waarheids- en Verzoeningscommissie concludeerde dat ten minste 4.100 studenten stierven. De Kamloops School was de grootste in het systeem. In mei 2021 zijn er in Kamloops maar liefst 215 begraafplaatsen van jonge kinderen gevonden bij een officieel onderzoek.

Advertentie

De World Press Photo wedstrijd erkent de beste fotojournalistiek en documentaire fotografie van het voorgaande jaar. De foto van Amber Bracken is gekozen uit 64.823 beelden en series, die door ruim vierduizend fotografen uit 130 landen zijn ingestuurd. Vorig jaar won de Deense fotograaf Mads Nissen de hoofdprijs bij de competitie.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in