Nikkor Z 800mm

De Nikkor Z 800mm f/6.3 is een stuk lichter en compacter dan zijn voorganger met F-vatting en gaat zo'n 7300 euro kosten.

De Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S is de nieuwste supertele voor fullframe systeemcamera’s van Nikon. Het opvallend lichte objectief brengt verafgelegen onderwerpen dichtbij en kan bijvoorbeeld vogels, wildlife, vliegtuigen en racemotors perfect volgen en fotograferen.

De 800mm heeft een uitgebalanceerd ontwerp met een PF-lenselement (Phase Fresnel) in het optisch systeem. Daardoor hebben de ingenieurs het objectief licht en compact kunnen houden. Ter vergelijking: de nieuwe supertele is ongeveer 2,3 kilogram lichter en zestien procent korter dan zijn equivalent met F-vatting. Bovendien ligt het zwaartepunt dichter bij de camerabody, wat het eenvoudiger maakt om soepel vanuit de hand te pannen.

De interne optica bestaat uit in totaal 22 lenselementen die zijn verdeeld over veertien groepen. Naast het PF-element zijn er drie extra-lagedipersie-elementen en een SR-element (Short-Wavelength Refractive). Die gaan chromatische aberratie over het gehele beeldoppervlak tegen. Een Nano Crystal Coat vermindert beeldschaduwen en lichtvlekken aanzienlijk. Het objectief heeft minimale scherpstelafstand van ongeveer vijf meter en een negenbladig afgerond diafragma.

Nikkor Z 800mm biedt snelle en stille tracking

Het aandrijfsysteem van de autofocus is geoptimaliseerd om onderwerpen als raceauto’s en wilde dieren vloeiend te volgen. De AF is daardoor volgens Nikon snel, nauwkeurig en fluisterstil. Een krachtige optische vibratiereductie in het objectief zorgt voor stabiele opnamen. In combinatie met de VR van de Nikon Z9 zou het een voordeel van 5,5 stops opleveren.

De Nikkor Z 800mm f/6.3 zet ook in op gebruiksgemak. Daarvoor is de lens voorzien van handig geplaatste L-Fn-knoppen, waaraan je zelf functies kan toewijzen. Dat zelfde geldt voor de geluidloze instelring. Het objectief heeft een weerbestendige afdichting. Die zorgt ervoor dat rond alle bewegende delen stof en vocht buiten blijven. Een rubberen pakking op de objectiefvatting beschermt zowel objectief als camera.

Het objectief is compatibel met de twee teleconverters voor het Z-systeem. Daarmee vergroot je het bereik tot 1120 mm of 1600 mm. Verder heeft de lens een ingebouwde filtersleuf, zodat je gemakkelijk en snel de filters kunt wisselen.

De Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S is vanaf eind deze maand verkrijgbaar aan de adviesprijs van 7299 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in