solar orbiter

De camera van de Solar Orbiter maakte in ruim vier uur tijd vijfentwintig opnames die tezamen een beeld van 83 megapixels opleverde.

De Amerikaans-Europese ruimtesonde Solar Orbiter heeft begin deze maand een ongekende detailfoto van de zon gemaakt. Het beeld heeft de hoogste resolutie van een foto ooit gemaakt van de volledige zon en haar corona.

De zonnefoto is een stitch van meerdere losse opnamen die de Orbiter op ongeveer 75 miljoen kilometer afstand van de zon maakte. Op deze afstand had de camera van de sonde vijfentwintig beelden nodig om het gehele oppervlak van de zon met corona te bedekken. Aan elkaar geplakt leveren die een beeld op van 83 megapixels, met een raster van 9.148 x 9.112 pixels.

Het totale opnameproces nam meer dan vier uur in beslag. Het kost de Solar Orbiter namelijk zo’n tien minuten om elke afzonderlijke opname te maken. Dat heeft onder andere te maken met de tijd die de sonde nodig heeft om van het ene op het andere deel van de zon te richten.

Camera Solar Orbiter

Voor het registreren van beelden heeft de Solar Orbiter de zogenaamde Extreme Ultraviolet Imager aan boord. Deze cameramodule legt het licht vast bij een golflichte van 17 nanometer, in het extreem ultraviolette gebied van het elektromagnetische spectrum. Hierdoor onthult de camera ook de bovenste atmosfeer van de zon, de corona, die een temperatuur heeft van ongeveer een miljoen graden Celsius.

In de corona zijn op 2 uur (in de buurt van waar de aarde als schaal in het beeld is gemonteerd) en op 8 uur uitstekende, donkere filamenten te zien. Deze zogenoemde protuberansen barsten uiteindelijk uit. Daarbij worden enorme hoeveelheden coronaal gas de ruimte in gegooid en ontstaan ruimtestormen.

De opnamen zijn gemaakt op 7 maart, precies toen Solar Orbiter de zon-aardelijn passeerde. Dit maakt het mogelijk om de beelden te vergelijken met instrumenten die zich op aarde bevinden. De Solar Orbiter is een gezamenlijke ruimtemissie van twee ruimtevaartorganisaties, de Europese ESA en de Amerikaanse NASA.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in