Fotograaf Servaas Van Belle ging voor dit bijzondere boek in alle uithoeken van België op zoek naar de meest tot de verbeelding sprekende stalletjes. Daar legde hij ze consequent vast onder dezelfde ideale lichtomstandigheden. En ideaal betekent voor Van Belle: in dichte mist.

Van Belle’s stalfoto’s zijn nu gebundeld in zijn eerste fotoboek STAL – Vernacular Animal Sheds. De schuilplaatsen voor vee in weiden en velden zijn voor de fotograaf fascinerend omdat ze een evidentie in onze omgeving en cultuur zijn, en toch zelden worden opgemerkt. Nochtans staan er in het Belgische landschap volgens hem een aantal architecturale pareltjes.

Stallen sieren het landschap

Van Belle toont dat de stallen een groepswerk van man en natuur zijn. Én soms ontroerend mooi. Met hun talrijke vormen en formaten, opgetrokken uit diverse (afbraak)materialen en met een uiteenlopend kleurenpalet, sieren zij het landschap. Met de tand des tijds duidelijk zichtbaar ademen ze verhalen uit. Servaas Van Belle weet die als geen ander te capteren.

Voor het boek schreef Stephan Vanfleteren een uitgebreide inleiding. “Een ongeziene ode aan deze anonieme, vaak onbedoelde sculpturen op een sokkel van nat gras in een veld vol wierook”, noteert de bekende Belgische fotograaf over het boek van Van Belle. Foto’s uit het boek zijn van 26 maart tot 12 juni 2022 ook te zien in de tentoonstelling van Servaas Van Belle in Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist.

STAL – Vernacular Animal Sheds (ISBN 978 94 6436 637 2) heeft een hardcover in linnen. Het formaat is 24 x 32 cm. Het tweetalige (Nederlands en Engels) boek is vanaf 25 maart verkrijgbaar voor 55 euro.

Servaas Van Belle

Over Servaas Van Belle

Van Belle (1978) groeide op in Knokke-Heist en studeerde 3D multimedia aan het Gentse KASK. Fotografie speelde in die periode nog maar een bijrol, maar wat toen al opviel was het ontbreken van personen in zijn werk. Na zeven jaar in Dakar te hebben gewoond, keerde hij in 2009 terug naar België. Daar begon hij intenser te fotograferen en specialiseerde hij zich in interieurfotografie. Geleidelijk kreeg zijn werk een herkenbaar karakter. Van Belle heeft onder meer een grote belangstelling voor architectuur en constructies die op het eerste zicht banaal lijken zoals nutsgebouwen, asten, jacht- en observatietorens. Vergankelijkheid en de invloed van de tijd zijn daarbij sleutelbegrippen. Zijn fotoreeksen zijn al gepubliceerd in De Standaard en de Volkskrant.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in